Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan ve 2024 yılının ilk altı ayına ilişkin verilerin değerlendirildiği Bütçe İzleme Bülteni’nin üçüncü sayısında, Merkezi Yönetim Bütçesinin (MYB) 747 milyar TL açık verdiği belirtilerek alınan harcama tedbirlerine ve vergi düzenlemelerine rağmen yıl sonunda MYB’nin GSYH’nin yüzde 6,2’si oranında açık verebileceği belirtildi.
TEPAV Bütçe İzleme Bülteni’nin üçüncü sayısı yayımlandı. 2024 yılının ilk yarısındaki verilerin dikkate alınarak yapıldığı değerlendirmede, Merkezi Yönetim Bütçesinin (MYB) 747 milyar TL açık verdiği belirtilerek alınan harcama tedbirlerine ve vergi düzenlemelerine rağmen yıl sonunda MYB’nin GSYH’nin yüzde 6,2’si oranında açık verebileceğine dikkat çekildi.
Bültende, vergi kanunlarına yönelik temmuz ayında yasalaşan Birinci Vergi Paketi kapsamında öngörülen değişikliklerin mali etkisinin 2024 yılı için sınırlı seviyede kalacağı hesaplanırken mayıs ayında açıklanan tasarruf ve verimlilik paketi kapsamındaki tedbirler kapsamındaki bütçe harcamalarında kayda değer bir sınırlamanın olmadığı tespiti de yer aldı.
Bu bağlamda yılın geri kalan kısmında hem harcama hem de gelir tedbirlerin kararlılıkla sürdürülmesi ve mali sıkılaşmaya yönelik ilave adımlar atılması gerektiğinin altı çizildi.
Bütçe ve borçlanma ilişkisinin güçlendirilmesi gerekiyor
Bültende, 2023 yılının aynı döneminde 469 milyar TL olan iç borçlanmanın 2024 yılında yüzde 133,6 oranında artış göstererek 1,1 trilyon TL’ye ulaştığına dikkat çekilirken bu dönemde 174 milyar TL gibi nispeten yüksek bir kasa-banka kullanımı yapılarak iç borçlanma miktarının daha da fazla artmasının önüne geçildiği, ancak 2023’ten devreden emanetler nedeniyle borçlanmanın baskı altında olduğu ifade edildi.
TEPAV: Bütçe açığı milli gelirin %8’ini aşabilir
TEPAV: Milli gelire oranla bütçe açığı 20 yılın zirvesinde
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.