<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTEPAV: Daha sıkı parasal duruş gerekebilir----

TEPAV: Daha sıkı parasal duruş gerekebilir

TEPAV: Daha sıkı parasal duruş gerekebilir
23 Ocak 2024 - 13:38 www.finansingundemi.com

TEPAV'ın 'Aylık Ekonomik Değerlendirme' raporuna göre, son bir aylık gelişmeler, enflasyon eğilimi açısından daha sıkı parasal duruş gereğine yol açabilecek.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)'nın 'Aylık Ekonomik Değerlendirme' raporu yayınlandı

Raporda şöyle denildi:

"Seçim sonrası gecikmeli başlayan parasal sıkılaşma, Eylül 2023’ten itibaren olumlu etkilerini göstermeye başlamıştır. Genel eğilim olarak, kredi ve mevduat faizleri belirgin yükselmiş, yabancı para varlıklara talep azalmaya başlamış, ülke risk primi gerilemiş, cari işlemler açığı beklenen düzeyde olmasa da düzelme sürecine girmiş, en zayıf ekonomik göstergelerden olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net döviz varlıkları yabancı portföy girişlerinin desteği ile artmıştır.

Ancak, son dönemde açıklanan veriler iyileşmenin beklenen ölçüde olmadığına işaret etmektedir. Mevcut verilere göre, iç talep hafif gerilese de güçlü düzeylerini korumakta, enflasyon bekleyişlerinde ve fiyatlama davranışlarında bariz bir iyileşme gözlenmemektedir. Üstelik ocakta yabancı portföy girişleri ve TCMB net rezerv artışında duraksama izlenmektedir.

2023 yılının en güçlü yanı olan bütçe açığının aralık ayında GSYH’nin yaklaşık yüzde 2,5’i kadar bozulması, 2024 yılında kamu harcamalarının belirgin artabileceğine işaret etmektedir. Zira artış, tahakkuk bazında olmuş, harcaması 2024 yılına aktarılmıştır. Dolayısıyla, yakın dönemdeki bütçe politikasının para politikasını destekleyici özelliğinin azalma riski ortaya çıkmıştır.

Son bir aylık gelişmeler, enflasyon eğilimi açısından daha sıkı parasal duruş gereğine yol açabilecektir. Bu açıdan, bütçe harcamalarının düzeyi, ocak-şubat dönemi enflasyon oranları ve fiyatlama davranışlarının seyrinde belirleyici olacaktır."

Amundi: Türkiye için riskler yerel seçimden sonra belirginleşecek

 

Yabancı uzmanlardan TCMB faiz tahmini

 

Şimşek: Mali disiplin konusunda duruşumuz net

 

Wells Fargo'dan dolar/TL tahmini

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)