Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupa'nın en büyük bankaları, kovid-19'un dünya çapında verdiği zararı karşılamaları nedeniyle, muazzam bir kredi kaybı açıklamaya hazırlanıyorlar.
Citigroup analistlerinin Financial Times'ın haberinde yer alan yorumlarına göre, İngiltere, İsviçre ve Euro Bölgesi’nin en büyük bankalarının önümüzdeki günlerde bilançolarında ikinci çeyrek için en az 23 milyar euro kredi kaybı açıklaması bekleniyor. Bu miktar aynı bankaların yılın ilk üç ayında potansiyel temerrütlere karşı ayırdığı 25 milyar euroluk kaynağın üzerinde oluşabilir.
Zaten ilk altı ay içinde beş büyük ABD bankası tarafından ayrılan 61 milyar dolarlık temerrüt payı eklendiğinde, en büyük Batılı bankların toplam kredi kaybı için ayrılan rezerv 117 milyar dolara ulaşabilir. Citi'ye göre bu, Lehman Brothers'ın çöküşü sonrasında 2009'un ilk yarısından bu yana rezervlere en yüksek net katkı olacak.
Çok az ekonomist hızlı "V şeklinde" iyileşme bekliyor ve hükümetin destek programları sonbaharda sona erdiğinde daha fazla acı verici bir senaryoyla karşı karşıya kalınabilir. ABD merkezli yatırım danışmanlığı firması Oliver Wyman, ikinci bir enfeksiyon dalgası olması halinde önümüzdeki üç yıl içinde Avrupa bankaları için 800 milyar euroluk kredi kaybı vermesini tahmin ediyor.
Credit Suisse analistlerinden Jon Peace’e göre bankaları oldukça zor bir dönem bekiyor. Peace, "Birçok banka bunun yılın en kötü çeyreği olabileceğini belirtti" ifadelerine yer veriyor. Analist, yeni muhasebe kuralları uyarınca bankaların olası kayıplarına ilişkin hükümlerde önden rezervlerini arttırmaları gerektiğini belirtti. Ancak ilk çeyreğin sonunda GSYiH büyümesi ve istihdamı için "bugünkü kadar kasvetli olmayan" varsayımlar üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Avrupa'nın en önde gelen finans kurumlarından olan UBS’in yatırım bankacılığı kolundaki bilançolarında yüzde 43'lük bir artış bildirmesine karşın, 272 milyon dolarlık kredi kaybı açıkladı. Bu da ilk yarıdaki toplam kredi kaybını 2019'un aynı dönemine göre 16 kat yükselterek 540 milyon dolara getirdi.
UBS'in CEO’su Sergio Ermotti Financial Times’a verdiği demeçte, "İlk çeyrek, dirençli olup olmadığınız ve bazıları için hayatta kalabileceğimizle ilgiliydi" diyerek şöyle devam etti: "İkinci çeyrek, adaptasyon gösterip gösteremeyeceğimizle ilgili olacak. Korona virüsün 'öğrenilen dersler' aşamasına girdik bile."
2008-09 mali krizinden kaynaklanan sorunlarla hala sarsılan Avrupa bankacılık sektörü, kredi kayıpları nedeniyle borsada cezalandırılmaya devam ediyor. Avrupa bankalarının hisseleri bu yıl ortalama yüzde 31 düşerken, STOXX 600 Endeksi’nde yüzde 10'luk bir düşüş yaşandı.
Avrupa bankaları Zoom'un gerisinde kaldı Bankalar ortalama olarak net varlıkları defter değerinin yüzde 40'ından daha az işlem görüyor. Barclays (22 milyar euro), Deutsche Bank (€17 milyar) ve İtalyan bankası UniCredit (20 milyar euro) toplamda değerini 64 milyar euro arttırarak 74 milyar dolara getiren video konferans uygulaması Zoom’dan daha az sermaye biriktirebildi. |
Avrupa bankalarına temettü uyarısı
Fransa'da işsizlikte tarihi düşüş!
Johnson'dan korona virüse karşı forma girme çağrısı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.