Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Mutfakların demirbaşı ve dar gelirlinin temel besini olan patates ve soğanda artan üretim maliyetleri ve arzda yaşanan sorunlar nedeniyle iki yeniden kısır döngüye girildi. Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre, TZOB verilerinde, kasım ayında üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 48.8 ile kuru soğanda görülürken patatesteki fiyat artışı ise yüzde 26.3'e ulaştı.
"Kışlık meyve sebzeyi pahalı yiyeceğiz"
Son bir yılda ise hal fiyatlarına bakıldığında soğanda yüzde 733, patateste ise yüzde 288'e varan artışlar görüldü. Tüm tarım ürünlerinde üretim maliyetlerinin arttığını ve baz etkisiyle enflasyonda yaşanan düşüşe rağmen gıda fiyatlarının artmaya devam edeceğini kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bu iki üründe kısır döngüye girildiğini vurguladı.
Suiçmez yaptığı açıklamalarda yaz sebzelerinde seyreden yüksek fiyatların kış sebzelerinde de devam edeceğini belirterek, “Tarımsal girdi maliyetleri bu ürünlerde yüzde 175 arttı. Ucuz yazlık sebze meyve yiyemediğimiz gibi kışlık meyve sebzeyi oldukça pahalı yiyeceğiz. Bunun nedeni de girdi fiyat endeksi” dedi. TÜİK'e göre 2021'de 2.5 milyon ton olan kuru soğanda üretim 2022'de yüzde 6'lık azalma ile 2 milyon 350 bin tona düştü. Patateste ise 5.1 milyon olan üretim 2022'de 5.2 milyona çıkmış olması tahmin ediliyor.
Soğanda fiyat rekoru
TZOB verilerine göre, kasım ayında üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 48.8 ile kuru soğanda görülürken patatesteki fiyat artışı ise yüzde 26.3'e ulaştı. Yapılan açıklamada bu iki ürünün arzındaki azalmanın fiyatları yukarı taşıdığı aktarıldı. Yine TZOB verilerine göre üreticide kilogramı 7.81 TL olan kuru soğanda market fiyatı 11.25 TL'ye kadar çıkıyor. Aradaki fark ise yüzde 44. Patateste ise üretici fiyatı 6 TL iken markette 11.73 TL'ye çıkmış durumda. Burada üretici ve market arasındaki fiyat farkı ise yüzde 99.5'e çıktı.
TESK'ten yılbaşı alışverişi için uyarı: Merdiven altı ürünlere dikkat!
Ekonomi kötüye giderken lüks tüketim ürünleri altın günlerini yaşıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.