Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Nakitsiz ödeme metodları uzun süredir kullanılıyor. Şimdilerde ise alışverişlerde nakit yerine kullanılabilecek oldukça fazla alternatif var. Temassız ve nakitsiz ödemeler uzun süredir yükselişine devam ediyor. Forbes’un haberine göre korona virüs pandemisi ise nakitsiz ödeme metodlarının kullanımını daha da yaygınlaştırdı.
Nakitsiz ve temassız ödemeler neler?
Nakitsiz ve temassız ödemeler zaman zaman aynı anlamı taşıyabiliyor ve nakit kullanılmadan yapılan ödeme metodları için kullanılıyor. Ancak ikisi arasındaki ayrımlardan bir tanesi nakitsiz ödemelerin satıcı ile alıcı arasında yüz yüze iletişim olduğu durumlarda gerçekleşmesi. Bunun aksine diğer ödeme yöntemleri bu tür bir etkileşimi gerektirmiyor. Her iki yaklaşım da alışverişlerde nakit taşıma ya da nakit alma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.
Yaygın nakitsiz ödeme metodları
Tüketiciler yüzyıllardır nakitsiz ödeme yöntemlerini kullanıyor. Bu ödeme türünün bilinen en eski türü ise çek ödemeleri. Çekler bugün eskiden olduğu kadar yaygın kullanılmıyor. Ancak yine de birçok yerde geçerli bir ödeme metodu olarak görülüyor. Havaleler dünya çapında geçerli metodlardan bir tanesi. Elektronik ortamda yapılan havaleler ise çok daha yaygın hale geldi. Havale talimatı bankaya verildiğinde, para bir başka hesaba transfer edilebiliyor.
Nakitsiz ve temassız ödemelerde yeni seçenekler
Banka ya da kredi kartları en popüler iki ödeme metodu. Kredi kartları, satıcıların ödemenin belirli bir tarihte yapılmasına karşılık satış yaptığı bir metoddan bugüne evrildi. 20. yüzyılın ortalarında, ortaya çıkan erken dönem kredi kartları metalden üretiliyordu. Bugün kullanılan plastik kartlar standart hale geldi. Banka kartları 1960’larda ortaya çıktı. Ancak bu metodun yaygın olarak kullanılması yirmi yıl aldı.
Bu kartlar birçok açıdan kredi kartlarına benzer bir şekilde çalışıyor ve nakitsiz alışveriş imkanı tanıyor. Radyo frekansı ile tanımlama (RFID) teknolojisi, hem kredi kartlarında hem de banka kartlarında güvenliği artırdı. Bu teknoloji aynı zamanda akıllı telefonlar ve saatlerin de aralarında bulunduğu diğer nakitsiz ve temassız ödeme metodlarında da kullanılıyor.
Alternatif ödeme metodlarını yaygınlaştıran faktörler
Kullanım kolaylığı ve nakit taşıma gerekliliğini ortadan kaldırma özelliği tüm temassız ve nakitsiz ödeme yöntemlerinin yaygınlaşmasına neden olsa da, internet de e-ticarette kullanılacak seçeneklere yönelik ihtiyacın oluşmasında rol oynadı. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte online ödeme metodları da giderek daha fazla benimsendi. İnternet alışverişlerinde banka ve kredi kartları da kullanılsa da, bazı online satıcılar müşterilerin Banka hesaplarından havale yöntemiyle de ödeme alabiliyor. Bugün mobil uygulamalardan, sanal kredi kartlarına birçok ödeme yöntemi mevcut.
Pandemi döneminde temassız ödeme
Nakitsiz ödeme yöntemlerinin yükselişi, korona virüs pandemisiyle hızlandı. Nakit kullanımıyla virüsün bulaşmasını engellemek için temassız ödeme yöntemleri tercih edildi. ABD’de metal paralardaki azalma da, nakit kullanımının gerilemesine neden oldu. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre pandemi devam ederken giderek daha fazla işletme alışverişlerde dijital ya da nakitsiz ödeme metodlarına geçti.
Ödemelerin geleceğinde neler var?
PayPal ve Venmo gibi üçüncü parti hizmetler ile Apple Pay gibi sanal kredi kartlarının kullanımı teknolojiyle daha yakın olan gençlerin yaşı ilerlerken yaygınlaşacak. Bazı uzmanlar gelecekte nakitsiz bir toplum ihtimalinin olmadığını düşünse de, diğerleri dijital paralar ve kripto paraların yükselişiyle birlikte nakitin olmadığı bir geleceği mümkün görüyor.
e-Ticaretin Davos'u İstanbul'da
Bankacılık sisteminde krediler ve mevduat arttı
Dijital ve ekolojik geçişi sağlamak için devlet müdahalesi şart
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.