Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, telefon borcuna ödenecek faiz konusunda abonelerin aleyhine ilginç bir karar verdi. Karara göre tüketicilerin ödemedikleri borçlara ticari işlerde uygulanan temerrüt faizi uygulanacak.
Yargıtay kararını telefon şirketinin tacir olması nedeniyle abonelik sözleşmesinin de ticari iş olarak sayılması gerektiği gerekçesine dayandırdı. Karara göre telefon borçlarına yüzde 9 olan yasal faiz yerine bu yıl için yüzde 15 oranındaki ticari faiz uygulanacak.
Temerrüt faizine itiraz etti
M.S isimli vatandaş, ödemediği 232.47 TL’lik telefon borcuna, ticari işlerde uygulanan temürrüt faizi yani yüzde 15 oranı uygulanınca Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurdu. Hakem Heyeti alacağın yasal faiz ile yani yüzde 9 ile tahsiline karar verdi. Buna karşılık Türk Telekomünikasyon’un alacağa 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanunun 2/II maddesinde belirtilen ticari işlere özgü faiz istenebileceğini belirterek Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararının iptalini istedi.
Bursa Tüketici Mahkemesi davalının tüketici olması nedeniyle ancak yasal faiz istenebileceği gerekçesiyle, talebin reddine ilişkin karar verdi. Ancak bu karar Yargıtay Başsavcılığı’nca kanun yararına temyiz edildi.
Çünkü Telekom tacirdir
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin Resmi Gazete’de yayımlanan kararında taraflardan yalnız biri için ticari iş mahiyetinde olan sözleşmelerin kanunda aksine hüküm olmadıkça diğeri için de ticari iş sayılacağı belirtildi.
Buna göre davacının (Türk Telekom) tacir olması nedeniyle 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanunun 2/II maddesi gereği faiz uygulanabileceğine hükmetti. Kararda şöyle denildi: “2/II maddesince Merkez Bankası önceki yılın 31 Aralık günü kısa vadeli oranlar için uyguladığı faiz oranı (yasal faizden) fazla ise, arada sözleşme olmasa bile ticari işlerde temerrüt faizi bu oran üzerinden istenebilir.
Buna göre bir tarafı tacir olduğu gerekçesiyle birçok borçta Merkez Bankası’nın kısa vadeli avanslar için uyguladığı faiz oranı üzerinden faiz talep edilecek.
2007’den itibaren uygulanacak
Bu faiz oranı 2007 yılından itibaren sırasıyla yüzde 29, 25, 20, 16 ve 15 oranında uygulanacak. Yasal faiz oranının yüzde 9 olduğu düşünüldüğünde faiz miktarı 2 kata yakın olacak. Kararın sabit telefon aboneliği sözleşmeleri dışında cep telefonları, televizyon aboneliği gibi çok geniş bir alanda uygulanan faizleri de etkileyebilecek. Vatan
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.