BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTelaş kültürü mü dingin bir hayat mı?----

Telaş kültürü mü dingin bir hayat mı?

Telaş kültürü mü dingin bir hayat mı?
04 Aralık 2024 - 17:32 www.finansingundemi.com

Sürekli telaş ve üretkenlik arayışının olduğu bir çağda, farklı bir yoldan yürümek mümkün mü?

FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Modern hayatın debdebesi içinde daha yavaş bir tempoda ilerlemek birçoklarının hayali olsa da gerçekleştirilmesi zor bir yaşam tarzı; ancak bunu başarmak yine de imkansız değil.

Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, modern toplumun sıklıkla teşvik ettiği ve ürettiği yüksek tempolu ve stres dolu hayata bir alternatif olan ‘yavaş yaşam’ ya da ‘dingin hayat’ kavramı, hayata bakışımızda kasıtlı bir değişiklik ve görevlerimizin miktarı yerine anlarımızın kalitesini önceliklendirme seçimidir.

‘Yavaş yaşam’ nedir?

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, bazı insanların neden ‘telaş kültürü’ yerine dingin bir hayatı tercih ettiğine odaklanıyor. Burns, bu tercihi, ‘hayatın tadını çıkarmak’ olarak da nitelendiriyor ve bunun başarmak için gerekli gördüğü 8 alışkanlığa daha yakından bakıyor.

Burns, bu hayatı seçen kişilerin de her gün çok çalıştıklarını ama bunu kendi hızlarında, kendi şartlarında ve kendileri için yaptığını söylüyor. Bu kişilerin en büyük önceliği daha fazla para kazanmak ve daha fazla iş yapmak değil; istedikleri zaman zevk aldıkları şeyi yapmak ve tüm hayatlarının bağlamına bu anlayışı oturtmak.

Burns, dingin bir hayatı tercih edenlerin, günün her dakikası ve saatini telaşlı içinde geçirmek yerine hayatı mutluluk, rahatlık ve keyif için optimize ettiğini belirtiyor. Akıllıca çalışmanın kişiyi çok çalışmaktan daha ileriye götüreceğini öne süren Burns, “Akıllıca ve sıkı çalışırsanız, durdurulamaz olursunuz. Kilit nokta, tutkularınıza odaklanarak ve işi, iş enerjinizi optimize eden bir programa göre yaparak oyuna dönüştürmekte saklı” diyor.

Burns, yavaş yaşamanın sadece yavaşlamakla ilgili olmadığını, hayata daha bilinçli ve anlamlı bir yaklaşım benimsemekle ilgili olduğunu ekliyor. Burns, “Nicelikten çok niteliğe, karmaşıklıktan çok basitliğe odaklanan bu yaşam tarzı, stres ve kaygıyı azaltırken günlük hayatımıza huzur, neşe ve tatmin duygusu katıyor” diyor.

Burns, ‘dingin hayat’ tarzını benimsemek için 8 alışkanlık önerisinde bulunuyor.

Şimdiki anın farkında olun

Farkındalık, kendimizi tamamen şu anki aktivitemize kaptırmamızı teşvik eder. Bu, sabah kahvenizin tadını çıkarmak, cildinizdeki sıcak güneş ışığının verdiği hisse dikkat etmek veya sessizce otururken nefesinizin ritmini fark etmek kadar basit olabilir.

Farkındalığın güzelliği basitliğinde yatar ve sizin varlığınızdan ve dikkatinizden başka hiçbir şeye ihtiyaç duymaz. Farkındalık, hayatlarımızın hızını yavaşlatır ve geçmişin anılarından ve gelecekte bizi bekleyen acil görevlerden kaçarak şimdiki ana odaklandığımızda huzur getirir.

Belirli sürelerle teknolojiden uzak durun

Sürekli bildirimlerin ve dijital gürültünün olduğu bir dünyada fişi çekmek özgürleştirici hissettirebilir. Kendinize ün içinde ekranlardan uzaklaştığınız belirli zamanlar ayırmayı deneyin. Bu, yemek sırasında, yatmadan önce veya hatta öğleden sonra birkaç saat olabilir.

Bu günlük dijital detoks dönemi, ailenizle ve düşüncelerinizle daha otantik bir şekilde bağlantı kurmanızı sağlar. Aralıklı dijital oruç, sosyal medya, e-postalar, mesajlar ve bildirimlerden gelen dış gürültü olmadan size huzur dönemleri sağlayabilir. Yavaşlamak istiyorsanız, telefonunuzdan uzaklaşın.

Rahatlatıcı aktivitelere katılın

Size neşe ve rahatlama getiren aktiviteleri takip edin. Bu kendinizi büyüleyici bir kitabın sayfalarında kaybetmek, bahçenizle ilgilenmek, havuz, göl veya plaj kenarında oturmak, klasik müziğin rahatlatıcı melodilerine dalmak veya eğlenceli, yavaş tempolu bir oyuna katılmak olabilir.

Bu boş zaman anları sadece eğlence için değildir; böyle anlar dengeli ve tatmin edici bir yaşam sürmek için de olmazsa olmazdır. Zamanınızı ve hayatınızı keyifli, huzurlu, eğlenceli ve rahatlatıcı aktiviteler içerecek şekilde çeşitlendirin.

Her gün doğada zaman geçirin

Doğayla baş başa olmak, refahınız için harikalar yaratabilir. Bu, mahalleinizdeki bir parkta tempolu bir yürüyüş, sahilde veya gölde vakit geçirmek, dağda yürüyüş yapmak veya sadece arka bahçenizden veya balkonunuzdan güzel bir gün doğumu veya gün batımının tadını çıkarmak anlamına gelebilir.

Doğa bizi topraklayabilir, bize dünyayla ve yaşam döngüleriyle olan bağlantımızı hatırlatabilir. Kuşlar gibi vahşi yaşamı izlemek ve bulutları veya yağmuru fark etmek rahatlatıcı olabilir ve hayatın hızını yavaşlatabilir.

Minnettarlık duyun

Minnettarlığın gücünü kucaklayın. Her gün hoşunuza giden ve sizi memnun eden şeyleri düşünmek için birkaç dakika ayırın. Bu, sevgi dolu bir aile kadar önemli veya lezzetli bir yemek kadar basit olabilir.

Minnettarlığı geliştirmek, hayatınızdaki bolluğu görmenize yardımcı olabilir ve odak noktanızı eksik olandan halihazırda var olana kaydırabilir. Minnettarlık, halihazırda sahip olduklarınızı fark etmek için durduğunuzda daha fazlası için gerekli zihinsel çabayı da yavaşlatabilir. Zaten fazlasıyla sahip olduğunuzu fark ettiğinizde ise mutluluğunuz artacaktır.

Anlamlı ilişkiler geliştirin

Hayatınıza neşe, destek ve anlayış getiren ilişkilere öncelik verin. Bunlar aile üyeleri, arkadaşlar veya bir hayat arkadaşı olabilir.

İlişkiler insan deneyimimizin merkezindedir ve onları beslemek, mutluluğumuz ve aidiyet duygumuz için temeldir. Toksik insanları hayatınızdan çıkarmak ise acıyı azaltmaya yardımcı olur. Kötü evlilikler, kötü patronlar ve toksik aile üyeleri kendi istediğiniz hızda keyifli bir hayata giden yol değildir.

Hayatınızı basitleştirin

Fiziksel ve zihinsel alanınızı düzenlemeyi düşünün. Gereksiz eşyaları, taahhütleri ve refahınıza hizmet etmeyen düşünceleri ortadan kaldırın. Daha minimalist bir yaşam tarzı yaratmak, kolaylık, netlik ve memnuniyet gibi gerçekten önemli olan şeylere yer açar.

Mutluluğunuz için gerekli olana odaklanın ve gereksiz veya istenmeyen şeyleri ortadan kaldırın. Keyifli bir ‘yavaş yaşam', birçok maddi şeyin bakımı ve onarımıyla meşgul olmak değildir.

Kendi bakımınıza öncelik verin

Kendinize iyi bakmak, kendinizi şımartmak değil, bir zorunluluktur. Zihinsel ve duygusal sağlığınıza dikkat edin, düzenli egzersiz yapın, vücudunuzu sağlıklı yiyeceklerle besleyin ve dinlendirici uykuya öncelik verin.

Refahınız, tatmin edici ve anlamlı bir yaşam inşa etmenin temelidir. Kendinize bakabilmek için yeterince yavaş hareket etmelisiniz. Yüksek tempolu yaşam tarzları, fast food ve abur cubur yemek, egzersiz eksikliği ve içki ve sigara gibi stres yönetimi için yıkıcı araçlar, yarattıkları kötü alışkanlıklar nedeniyle tehlikelidir. Yavaş bir yaşam tarzıyla, en büyük öncelik siz olursunuz.

Mutluluğun sırrı üst sınıfın finansal kurallarındaMutluluğun sırrı üst sınıfın finansal kurallarında

 

Mutluluğu parada arayanlar çoğaldıMutluluğu parada arayanlar çoğaldı

 

Mutluluk odaklı alışverişin 5 formülüMutluluk odaklı alışverişin 5 formülü

 

Mutluluk disiplinli olmaktan mı geçiyor?Mutluluk disiplinli olmaktan mı geçiyor?

 

Para gerçekten mutluluk getiriyor mu?Para gerçekten mutluluk getiriyor mu?

 

Finansal mutluluk için 3 adımFinansal mutluluk için 3 adım

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)