Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 15,2 artarak 19 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu değerle, tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracat rakamına ulaşıldı.
İlk 5 ayda ihracat, 2021'in aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 20,4 artarak 102,5 milyar dolara taşındı. Yıllıklandırılmış ihracat değeri ise 242,6 milyar dolara yükseldi.
Mayısta 767 milyon dolarlık ihracat
Geçen yılın mayıs ayında 743 milyon doları aşkın ihracat yapan tekstil ve ham maddeleri sektörü, bu yılın aynı döneminde yüzde 3,2 artışla 767 milyon dolarlık ihracata ulaştı.
Tekstil ve ham maddeleri sektörü, Ocak-Mayıs 2022'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 artışla 4 milyar 409 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektörün geçen ay gerçekleştirdiği ihracatın 316 milyon dolarlık bölümü İstanbul'dan yapıldı. İstanbul'u, 132 milyon dolarla Gaziantep ve 87 milyon dolarla Bursa takip etti.
En fazla dış satım İtalya'ya
Tekstil ve ham maddeleri sektöründe geçen ay en fazla dış satım yapılan ülke, 73 milyon dolarla İtalya oldu. İtalya'yı, 45 milyon dolarla ABD ve 44 milyon dolarla İspanya izledi.
Sektörde geçen ay en fazla ihracatın yapıldığı ülke gruplarına bakıldığında, 316 milyon dolarla AB ülkeleri birinci, 117 milyon dolarla Bağımsız Devletler Topluluğu ikinci, 99 milyon dolarla Afrika ülkeleri üçüncü sırada yer aldı.
Mayısta 166 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiren tekstil ve ham maddeleri sektörü, aynı dönemde ülkenin toplam ihracatından da yüzde 4 pay aldı.
Yıl sonu hedefi 15 milyar dolar
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, Türk tekstil sektörü olarak 2021'de kırdıkları Cumhuriyet tarihi rekorunu tazeleme hedeflerine ulaşmak için hız kesmeden çalışmalara devam ettiklerini söyleyerek, "Sektörümüz 2022 yılına iyi bir başlangıç yaptı. 2022 yılının ilk 5 ayında her ay bir önceki ay gerçekleştirdiğimiz ihracat değerini aşarak aylık bazda Cumhuriyet tarihi rekorlarına ulaştık. Yıl sonunda ise 15 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yine bu yılın sonunda ihracat pazarlarımızın en az yüzde 85’inde ihracat artışı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" açıklamasını yaptı.
'ABD’ye 1 milyar doların üzerinde ihracata rahatlıkla ulaşacağız'
Öksüz, İTHİB olarak küresel ihracatta Türkiye’nin payının artması ve pazar çeşitliliği sağlanması için çalışmaları sürdürdüklerini belirterek şöyle konuştu:
Sektörel ticaret ve alım heyetleriyle firmalarımızı küresel markalarla buluşturduğumuz çalışmalarımızın yanı sıra ABD’de kumaş sektörü özelinde İhracatçı Birlikleri arasında organize edilen tek sektörel ihraç ürünleri fuarı konumundaki I of the World-New York fuarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu yıl 3. kez gerçekleştireceğimiz fuarımız 20-21 Temmuz tarihleri arasında kapılarını açacak. Gerçekleştireceğimiz fuarın da etkisiyle bu yıl ABD’ye 1 milyar doların üzerinde ihracata rahatlıkla ulaşacağımızı öngörüyoruz.
Dünyanın en büyük ilk 3 ihracatçısı olma hedefi
Sektörün en önemli gündem maddesi ve önceliği olan sürdürülebilirlik konusunda İTHİB olarak sektörü ileri taşıyacak birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini kaydeden Öksüz, "İhracatta pazar çeşitliliği sağlayacak heyetlerimiz ve fuarlarımız, katma değer artışı sağlayacağımız projelerimiz ve tanıtım faaliyetlerimiz ile orta vadede Türk tekstilini bir dünya markası haline getirmeyi ve dünyanın en büyük ilk 3 ihracatçısından biri olmayı hedefliyoruz” dedi.
Rize'den 3,5 milyon dolarlık çay ihracatı
Songar, ihracat başarısını yeni ülkelerle sürdüyor
İlk 5 ayda 10 milyar doları aşan makine ihracatı yapıldı
Türkiye'den 8 ülkeye ihracat rekoru
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.