Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin en önemli sektörlerinden olan tekstil ve hazır giyimde, döviz kurundaki baskılanma, yüksek enflasyon ve yurt dışı pazarlardaki sipariş kayıpları nedeniyle, üretim ve istihdamda kriz oluşturdu.
SON 2 YILDA İSTİHDAMIN %25'İ KAYBEDİLDİ
Sektör temsilcilerinin verilerine göre, tekstil ve hazır giyimde çalışan sayısı 2022 yılında 1 milyon 250 bin civarındayken, 2024 sonunda bu rakam 950 bine kadar düştü. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, son iki yılda sektörde 300 bin kişinin işini kaybettiğini belirtti.
Fayat, bu durumun temel nedenlerini şöyle sıraladı:
Döviz kurunun baskılanması: İhracat gelirlerinin enflasyon karşısında erimesine yol açtı.
Avrupa’daki durgunluk: Ana pazar olan Avrupa’dan gelen siparişlerde ciddi düşüşler yaşandı.
Yüksek üretim maliyetleri: Asgari ücretteki artış ve enerji maliyetleri, sektörü yurt dışına yönlendirdi.
MISIR'A GÖÇ: ÜRETİM TÜRKİYE'Yİ TERK EDİYOR
Artan maliyetler, birçok tekstil ve hazır giyim firmasını Türkiye dışına yöneltti. Özellikle Mısır, düşük işçi maliyetleriyle Türk şirketleri için cazip bir üretim merkezi haline geldi. Türk tekstil firmalarının Mısır’da kurduğu fabrika sayısı 200’e ulaştı.
Şeref Fayat, Türkiye’de üretim yapmanın artık çok zorlaştığını belirterek, “Mısır’da üretim maliyetleri Türkiye’nin dörtte biri. Bu nedenle yerli firmalar fabrikalarını taşımaya başladı. Cumhuriyet tarihinde ilk defa hazır giyim sektöründe yurt dışı yatırımlar, Türkiye içi yatırımların üç katına ulaştı” dedi.
İHRACAT GELİRLERİNDE GERİLEME
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, tekstil ve hazır giyim ihracatında ciddi bir düşüş yaşandı:
Tekstil ihracatı: %0,6 gerilemeyle 9,5 milyar dolar
Hazır giyim ihracatı: %6,9 düşüşle 17,9 milyar dolar
Deri ve mamulleri ihracatı: %17,9 gerileme ile 1,5 milyar dolar
Avrupa Birliği ülkeleri ihracatta başı çekerken, en fazla ihracat yapılan ülkeler İtalya, İngiltere ve İspanya oldu. Ancak Avrupa’daki ekonomik durgunluk, Türkiye’nin ana pazarında sipariş kayıplarına yol açtı.
BÖLGESEL VE KÜRESEL FAKTÖRLER KRİZİ DERİNLEŞTİRİYOR
Laleli Esnaf ve Sanayiciler Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, tekstil sektörünün yalnızca Türkiye içindeki ekonomik sorunlardan değil, Rusya-Ukrayna savaşı gibi bölgesel krizlerden de etkilendiğini belirtti.
“Rusya öksürse, bölgedeki diğer pazarlar sıtmaya yakalanıyor. Balkanlar ve Doğu Bloku ülkeleri gibi pazarlarımızda büyük durgunluk yaşanıyor” diyen Eyyüpkoca, 2025’te de sektörün toparlanma beklentisinin düşük olduğunu ifade etti.
ÇALIŞANLAR ÜCRET BASKISINDAN ŞİKAYETÇİ
DİSK Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, işçilerin düşük ücretlere zorlandığını ve kabul etmeyenlerin işten çıkarıldığını dile getirdi. Arslanoğlu, “Üretim maliyetlerini kısmak için işverenler ücretleri baskılıyor, küçük işletmeler kapanıyor, her gün yeni işten çıkarmalar duyuyoruz” dedi.
GELECEĞE UMUT YOK
Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, rekabetin giderek zorlaştığını belirtti. “Bangladeş, Vietnam, Portekiz ve Romanya gibi ülkelerle rekabet edemiyoruz. 100-300 dolar maaşla işçi çalıştıran rakiplerimize karşı maliyet avantajımız kalmadı” diyen Eskinazi, 2025 yılında ihracatın %5 daha küçülmesini beklediklerini söyledi.
Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektörü, maliyet baskısı, sipariş kayıpları ve yurt dışına kayan üretim nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya. İstihdam kayıplarının devam etmesi ve ihracatın daha da gerilemesi öngörülüyor. Uzmanlar, sektörün bu gidişatının Türkiye’nin küresel pazardaki iddiasını kaybetmesine yol açabileceği uyarısında bulunuyor. (ekonomim.com)
Rusya tekstil devi fabrikalarını kapatıyor
Tekstil sektörü ABD pazarında güçleniyor
Tekstil devi ailede sarsıcı çatlak: Miras kavgasında yeni perde!
Tekstil ve hazır giyim sektöründe 'istihdam desteği' krizi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.