<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTekstil ihracatında alarm zilleri çalıyor----

Tekstil ihracatında alarm zilleri çalıyor

Tekstil ihracatında alarm zilleri çalıyor
15 Eylül 2023 - 07:39 www.finansingundemi.com

Küresel talebin de etkisiyle ilk sekiz aylık dönemde yüzde 12 daralan tekstil ihracatının istihdam kayıplarına yol açmasından endişe ediliyor.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, küresel talepteki daralmanın da etkisiyle sektör ihracatının yılın ilk sekiz ayında yüzde 12 daraldığını, istihdam kayıpları yaşanmaması için iplik ithalatında ilave gümrük vergileri başta olmak üzere bir dizi tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Dahilde İşleme Rejimi'nde de sınırlamaya gidilmesi gerektiğini belirten Öksüz, piyasa dengesinin bozulmaması için uygulamanın Türkiye'de üretimi olmayan ürün grupları için kullanılması gerektiğine işaret etti.

Uzun yıllar sonra 2022'de tekstil sektörünün dış ticaret açığı verdiğini söyleyen Öksüz ithalatçı konuma gelindiğini belirterek özellikle pamuk ipliği ürün grubunda ithalat baskısı ile karşı karşıya olduğunu ve bu durumun üretim üzerinde sıkıntılara yol açacağını sözlerine ekledi.

Türkiye’de pamuk ipliği ve kesik elyaf ipliği ilave gümrük vergilerinde en düşük korumaya sahip sektörler. Dolayısıyla pamuk ipliği ve kesik elyaf ipliğinde ilave gümrük vergilerinin en az yüzde 20 olacak şekilde yeniden güncellenmesi gerekiyor

 Tekstil ihracatı yüzde 12 daraldı

Öksüz'ün verdiği bilgiye göre, iplik sektöründe tesislerin kapasite kullanım oranları yüzde 50 seviyelerine düşmüş durumda. Tekstil sektörü genelinde ise kapasite kullanım oranları yüzde 70 seviyelerinde olup dünyanın en büyük beşinci ihracatçısı konumundaki Türk tekstil sektörü, yılın ilk sekiz ayında küresel talepteki daralmanın da etkisiyle ihracatta yüzde 12 küçülme yaşadı. Tekstil ve hazırgiyim sektörleri toplamında ise daralma yüzde 8 olarak gerçekleşti.

Öksüz, iplik sektöründe tesislerin kapasite kullanım oranları yüzde 50 seviyelerine düştüğünü, tekstil sektörü genelinde ise kapasite kullanım oranlarının yüzde 70 seviyelerinde olduğunu söyledi. 

Dünyanın en büyük beşinci ihracatçısı konumundaki Türk tekstil sektörü, yılın ilk sekiz ayında küresel talepteki daralmanın da etkisiyle ihracatta yüzde 12 küçülme yaşadı. Tekstil ve hazırgiyim sektörleri toplamında ise daralma yüzde 8 olarak gerçekleşti.

DİR'e sınırlama talep edildi

Küresel çapta daralan talebin üreticileri ve ihracatçıları zorladığını belirten Öksüz, bu kapsamda Orta Vadeli Program’da da yer alan Dahilde İşleme Rejimi’nin yeniden değerlendirilmesi adımını önemli bulduklarını söyledi. Öksüz, "Dahilde İşleme Rejimi (DİR)Türkiye’de üretimi olmayan ürün grupları için kullanılmalı. Piyasa dengelerini bozacak şekilde kullanılmaması için Türkiye’de üretimi olan ürün gruplarında DİR uygulamasına sınırlama getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. Öksüz, Ticaret Bakanlığı’ndan özellikle Gümrük Birliği ve Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) üzerinden gerçekleştirilen ticaret sapmalarını da iyi incelemelerini talep ettiklerini söyledi. (Dünya)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çıkışı Hint medyasını karıştırdı

 

Çin'de ekonomik aktivite beklentileri aştı

 

"Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonu" ABD'de gerçekleştirildi

 

Özhaseki duyurdu: Peşin ödeme yapanlar % kar edecek

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)