Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Günümüzde bankacılık işlemlerinden, gündelik alışverişlere, para çekmeden yolculuk için bilet almaya kadar birçok işlem internet üzerinden veya bu işlemi yapan insansız cihazlar tarafından yapılıyor. Ancak The Telegraph’ın haberine göre bu yeni düzen yaşlı insanların topluma karışmasını engelleyecek nitelikte.
İngiliz tüketici araştırmaları şirketi Which?’in son verilerine göre aynı gün için satılan tren biletleri istasyonlarda internet üzerinden satılanlara göre ortalama %52 daha pahalıya satılıyor. En uygun fiyatlı ücretler ya mevcut olmuyor ya da bu fiyatlara ulaşmak için daha teknolojik yöntemler kullanmak gerekiyor. İstasyonlardaki bilet makinelerinin kafa karıştırıcı olması veya çalışmaması bir yana araştırmaya göre çok daha can alıcı bir gelişme var. Zira İngiltere'te 1766 tren istasyonunun sadece 300’den azında insanlı bilet gişesi bulunabiliyor.
Teknoloji konusunda bilgi sahibi olanlar tüm imkanlara erişebilirken teknolojik gelişmelerle baş edemeyenlerse belirgin bir şekilde dezavantajlı konuma düşüyor. Bu da yaşlılar ve gençler arasında ciddi bir ayrışmaya yol açıyor.
Yaş ayrımcılığına hayatın her yerinde şahit olmak mümkün. Tren bileti almakla uğraşmak istemeyip otomobil kullananların otoparklara araçlarını park etmeleri halinde ödemelerini mobil uygulamalar üzerinden yapması gerekiyor. Kafe, restoran veya barlarda menü yerine QR kodlarının yaygınlaşmasıyla teknolojiyi etkin kullanamayan yaşlıların sosyal hayattan da yabancılaşmasına sebep oluyor.
İnsan etkileşimini en aza indiren bu tür uygulamalar Kovid pandemisi karantina dönemlerinin izlerini hissettirmeyi sürdürme eğiliminde. Pandemi sırasında birçok insan alışveriş kuyruğunda havadan sudan sohbet etmenin eksikliğini hissediyordu.
İşletmelerse pandeminin nakitsiz, internete entegre ve robotik bir teknoloji dünyası yaratmak için ütopik bir fırsat olduğunu düşünüyordu. Verimlilik, zaman tasarrufu ve kâr işletmecilerin o zamandan beridir en çok zikrettiği değerler olarak kalmayı sürdürdü.
Fakat The Telegraph haberine göre birçok insan bu yeni dünyadan hoşlanmadıklarının işaretlerini vermeyi sürdürüyor. Toplum kurumlardan müşterileri için zamanı olan insanları ve mahallelerinde kök salan organizasyonel işletmeler görmeyi, kısacası insan dokunuşunu istiyor.
Haberde postanelerin, tren şirketlerinin, perakendecilerin, petrol şirketlerinin teknolojinin hakim olduğu bir geleceğe doğru ilerlerken önemli bir değeri unuttuğu hatırlatılıyor: Hizmet ekonomisine ‘hizmet’ kavramını sokmayı. Dolayısıyla herkes için ve özellikle de yaşlı bireyler için sistemin hızlı bir şekilde restore edilmesi gerekiyor.
Piyasalar teknoloji sektörü öncülüğünde pozitif seyrediyor
Emekliliğinizi sabote edebilecek 8 finansal hata
Emeklilik birikiminde başarılı olanların 4 ortak özelliği
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.