Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Microsoft, Amazon, Meta, Twitter gibi teknoloji devleri, ekonomide yaşanan gelişmeler nedeniyle aldıkları daralma kararının yanında kârlılıkların düşmesi sorunu ile de boğuşmaya başladı.
Teknoloji devleri, yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri ile boğuşurken aldıkları daralma kararının yanında kârlılıkların düşmesi sorunu ile de boğuşmaya başladı.
Bu şirketlerin gelir artışı, pandemi nedeniyle satışların hızlandığı son birkaç yıla göre sert bir şekilde zayıfladı. Ayrıca daha yüksek maliyetler de kârları baskıladı. Geçtiğimiz günlerde Google, Facebook, Microsoft ve Twitter onbinlerce kişiyi işten çıkarmıştı. Öte yandan teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 endeksi de geçtiğimiz yıl yüzde 33 düştü.
ABD’li finans ajansı Bloomberg’in araştırma birimi tarafından derlenen verilere göre; Wall Street, dördüncü çeyrekte teknoloji sektörü için kazanç tahminlerini düşürdü. Ancak yatırımcılar için asıl tehlike, ekonomi soğudukça teknoloji ürünlerine olan talebin çökmesi.
Son 7 yılın en kötü düşüşü
Teknoloji firmalarının dördüncü çeyrek kazançlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,2 düşmesi bekleniyor. Bu da sektörün son 7 yılın en sert kaybını yaşayacağı anlamına geliyor. Öte yandan kârlılık tahminleri sürekli aşağı yönlü revize ediliyor. Henüz üç ay önce, Wall Street kârların yatay seyretmesini bekliyordu.
Bloomberg Intelligence hisse senedi stratejisti Michael Casper, “Teknoloji sektörü, borsalardaki genel kazanç durgunluğunun çoğunu yönlendiriyor. Bu durgunluğun ne kadar kötüleşeceğine bağlı olarak, sektör için kesinlikle bazı olumsuz revizyon riskleri var” dedi.
Devler işten çıkarmaya abone oldu
Diğer yandan sektörün en büyük gündemlerinden biri de işten çıkarmalar. Microsoft geçtiğimiz hafta iş gücünün yaklaşık yüzde beşi olan 10 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Microsoft geçen yıl da yaklaşık bin çalışanını işten çıkarmıştı. Küçülme 2023'ün üçüncü çeyreğinin sonuna kadar devam edecek.
İşten çıkarma kararı alan tek şirket Microsoft değil. Bu ayın başlarında Amazon, 18 bin çalışanını işten çıkarmayı planladığını duyurmuştu ve Salesforce, yüzde 10'luk bir işten çıkarma yapacağını söyledi.
Google'da da durum pek farklı değil; Alphabet, dünya çapında 12 bin çalışanı işten çıkardı. E-icaret devi Amazon da şirket tarihindeki en büyük işten çıkarma dalgasına hazırlanıyor. Şirket dünya genelinde 18 binden fazla çalışanını işten çıkaracak.
İşten çıkarmaları dijital ortamda takip eden Layoffs.fyi isimli internet sitesinin verilerine göre 2022'de dünya genelinde 1018 teknoloji şirketi 153 bin 678 bin kişinin işine son verdi. (Sözcü)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.