Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin ilk alüminyum levha üreticisi olarak 1960 yılında kurulan Teknik Alüminyum San. AŞ,. geçtiğimiz yıl konkordato talep etmişti. Mahkeme şirketin talebini kabul etti, bu yılın başında bir yıllık kesin mühlet verdi.
Şirket, mahkeme kararının ardından satış sürecine hız verdi.
Hürriyet'teki habere göre 400 milyon dolar cirolı AA Metals’in sahibi Çin asıllı ABD vatandaşı Jack Cheng, Teknik Alüminyum’u satın almak için görüşmelere başladı. Bir danışmanlık şirketi aracılığı ile başlayan görüşmeler geçen Mart ayında olumlu sonuçlandı; taraflar el sıkışarak masadan kalktı. Anlaşmaya göre AA Metals, şirketin 400 milyon liralık banka ve piyasa borçlarını üstlendi.
AA Metals yetkilileri, Teknik Alüminyum ile anlaşmaya vardıktan sonra bu kez, alacaklı şirket ve bankalar ile görüşmelere başlandı. Üç ay kadar süren bu görüşmeler de olumlu sonuçlandı. Bankalara olan borçlar yapılandırıldı. Anlaşma sağlanması sonrası piyasaya olan borçların da 100 milyon liralık kısmı ödendi. AA Metals ile anlaşmanın sağlanması sonrası Teknik Alüminyum için açılan davadan feragat edildi. Mahkeme geçen 16 Temmuz’da şirketin talebi üzerine, verdiği konkordato kararını kaldırdı. Böylece Teknik Alüminyum 9 ay kadar sonra konkordato sürecinden çıkmış oldu.
Teknik Alüminyum’un avukatı Şevket Çelik, “Bu satış Türkiye’de, konkordato davası devam edip de satılan ilk büyük şirket. Henüz ikinci bir örneği yok. Türkiye’de, konkordatoda olan şirketlere yönelik olumsuz bir algı var. Ancak, ABD başta olmak üzere birçok ülkede tersi bir durum söz konusu… Onlar, bu tür şirketleri aynı zamanda iyi bir fırsat olarak da değerlendiriyor” diye konuştu.
KAPASİTEYİ YÜZDE 100’E ÇIKARACAĞIZ
AA Metals Türkiye Temsilcisi Emre Paksoy ise, ABD ile Çin arasındaki gerilimin satış sürecini olumlu etkilediğini söyledi. Paksoy, açıklamasının devamında şunları söyledi: “ABD-Çin arasındaki gerilim satış sürecine ivme kazandırdı. Satıştan sonra Teknik Alüminyum yeniden hareketlendi. Bir süre önceye kadar yüzde 25 kapasite ile çalışan tesis şimdilerde yüzde 60 kapasite ile çalışıyor. Bu oranı yıl sonunda yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Yine, daha önce çalışan sayısı 40’a kadar düşmüşken şuan 160 kişi çalışıyor. Bu sayıyı da 200’ün üstüne çıkaracağız. Bu süreçte bize hem ilgili bankalar hem piyasadaki alacaklılar çok öneli katkı sundu. Yine, işçi sendikası başta olmak üzere Teknik Alüminyum çalışanları da iyi niyetli tutumları ile zorlu sürecin aşılmasında destek oldu.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.