BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTek hane için kolektif savaş----

Tek hane için kolektif savaş

Tek hane için kolektif savaş
22 Haziran 2017 - 12:08 www.finansgundem.com

Hükümet, enflasyonu tek haneye çekmek için reçeteyi hazırladı. Enflasyonu tetikleyen emtia fiyatlarından gıdaya, yerli üreticinin korunmasından ithalata kadar tüm alanlarda yeni tedbirler yaşama geçirilecek

Hükümet, 6 ay sonra ilk kez mayıs ayında gerileyerek yüzde 11.72'ye düşen enflasyonu, tek haneye çekmeye yönelik finansal reçeteyi hazırladı. Enflasyonu en düşük seviyede tutmak için önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yerli üreticinin ithalat baskısına karşı korunacağını ve yerli üretimin tüketimi karşılamadığı ürünlerde ulusal tarife kontenjanının açılacağını söyledi.

SANAYİYE TAM DESTEK

İthalatın ülke ekonomisi yararına ve uluslararası ticaretin gereklerine uygun olarak düzenlenmesi için bazı tedbirler alındığının altını çizen Bakan Zeybekci, "Sanayicinin rekabet gücünü arttırmak, modernize olmalarını sağlamak, tüketici fiyatlarını düşürmek, yeni iş alanları yaratmak amacıyla çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda ülkemiz ile AB'ye üye ülkelerde yerli üretimi olmayan Gümrük Birliği kapsamındaki hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerinin gümrük vergileri özel tanımlarla geçici olarak askıya alınıyor" dedi.

GIDAYA TEDBİR

Gıda fiyatlarındaki oynaklığı ortadan kaldıracak tedbirler alındığının altını çizen Zeybekci, "Bunların sonuçları da görülmeye başladı. Gıda ve tarımsal ürünlerde arz-talep, dış ticaret dengesi, üretim-tüketim değişimleri takip ediliyor. Gümrük vergileri, tarife kontenjanı açılması, gözetim uygulaması gibi araçlarla gıda enflasyonuyla mücadeleye katkı verilecek" diye konuştu. Zeybekci, Merkez Bankası'nın da enflasyon açısından alarm verdiği belirlenen bazı tarımsal ürünler için de dış ticaret tedbirleri alacağına vurgu yaptı. Gıda ve tarımsal ürün sektörünün tüm yapısal sorunlarının Gıda Komitesi'nde en üst düzeyde ele alındığını ifade eden Bakan Zeybekci, arz ve fiyat istikrarını sağlayacak ve sektörün genel dengesini gözetecek önlemler alındığını kaydetti.

YÜZDE 20 OYNAKLIKTA İTHALAT DEVREDE

Fiziki imkânsızlar ve tedarik zincirinden kaynaklı sorunların çözümü için yatırım teşviklerinin geliştirileceğini kaydeden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Tarım ürünlerindeki yaklaşık yüzde 20-30 arasındaki gümrük korumasını indirdik. Gıda fiyatlarında oynaklık yüzde 20 tavanına yaklaştığı zaman otomatik olarak ithalat sistemi devreye girecek" dedi. (Sabah)

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hanecibasi22 Haziran 2017 13:16

    Tek hane filan ancak ruyada görürüz. Son 8 aydır market ürünlerinde örneğin gazlı içecek, temizlik malzemesi, deterjan, tuvalet kağıdı, kağıt havlu gibi ürünlerde yaklaşık 8 ayda %25 belki %30 artış oldu. Tek hane gibi hayallerle avutamazsiniz milleti. Gerçekler ortada. Ha tek hane hedefi koyulabilir o ayrı ama onun için de finansal istikrar şart. onun da olmazsa olmazı merkez bankası bağımsızlığı. Bizde de bi bağımsız ki merkez bankası hiç sormayın.