BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTEB’in ‘internet bankacılığı’ sırları ----

TEB’in ‘internet bankacılığı’ sırları

TEB’in ‘internet bankacılığı’ sırları
08 Aralık 2014 - 08:00 www.finansgundem.com

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi çığ gibi büyüyen hizmeti ve bankasını anlatıyor…

SERAP SÜRMELİ / ÖZEL HABER

Bankacılık ekonominin temel taşlarından, finans dünyasının da olmazsa olmazı. Eskiden işlemler sadece şubeden yapılırdı ama şimdi rüzgar sanallaştı. Yeni trend intermet bankacılığı. Şubeye uğramadan, evden, arabadan, yolda yürürken ya da kafede otururken, bir tuşla işlem yapılıyor. Ve bu küresel hizmet, global ihtiyaç çığ gibi büyüyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin son raporuna göre Türkiye’de 12 milyondan fazla bireysel ve 1 milyondan fazla kurumsal banka müşterisi internet bankacılığını aktif olarak kullanıyor. İnternet kullanımının yaygınlaşması ile online bankacılık her gün biraz daha devleşiyor.

KRİTİK SORULARA ÖNEMLİ YANITLAR GÖKHAN MENDİ’DEN

Peki, Türk Ekonomi Bankası (TEB) bu dinamik dünyada ne durumda? Hizmet yarışı nasıl gidiyor? Teknolojiye yönelik yatırımları ne? İnternet bankacılığı müşterisine nasıl bir çözüm, yenilik sunuyorlar? Stratejileri nedir? Müşteriler ne istiyor? İşlem hacimleri, yoğunluk ne kadar? Mağduriyetleri önlemede nasıl tedbir alıyorlar? Ve Türk internet bankacılığının  dünyadaki yeri? Hepsi de önemli, kritik sorular? Ya cevaplar…

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi soruları yanıtladı.
 
“İNTERNET ŞUBESİ KULLANICI TABANI AKTİF MÜŞTERİLERİMİZİN YÜZDE 26’SINA ULAŞTI”
 
- Internet bankacılığı stratejiniz nedir?

 
Gökhan Mendi: Günümüzde şube dışı kanallar, bankacılık hizmetlerini tamamlayan rekabetçi servisler haline geldi. Artık banka müşterileri, sadece belirli bir kredinin faiz oranını öğrenmek için değil; bankaya öneri sunmak, ilgilendiği servisle ilgili müşteri temsilcisiyle irtibata geçmek ya da bankacılık işlemlerini şubeye gitmeden gerçekleştirmek gibi amaçlarla da Internet Bankacılığı’ndan hizmet alabiliyor.
 
Biz de Türk Ekonomi Bankası (TEB) olarak şube dışı kanalları şubeleri tamamlayıcı olarak görüyor, “Teknolojiyi Hizmete Dönüştüren Banka” sloganı üzerine kurguladığımız şubesiz bankacılık servislerimizde müşterilerimize en rahat ve en pratik çözümler sunan Banka olma hedefiyle en yeni teknoloji çözümlerinden yararlanıyoruz. Internet Bankacılığı’na yaptığımız yatırımlarla kullanım kolaylığı ve sade tasarıma ek olarak, yüksek güvenlik standartları ve zengin içerikle müşterilerimize mükemmel kullanıcı deneyimini sunmak için TEB’e en kolay şekilde ulaşmalarını sağlıyoruz. İnternet Şubesi’ni de her zaman güvenilir, kolay ve pratik bir müşteri deneyimi yaşatacak şekilde geliştiriyoruz.
 
 - Internet bankacılığı yapan müşteri sayınız nedir? Şu anda hedeflediğiniz rakamda mısınız?

Gökhan Mendi: 2014 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarına göre, sektörde internet bankacılığı aktif kullanıcı sayısı 13,7 milyona ulaştı. Bankamız ise hem internet şubesi hem de mobil bankacılıkta aktif müşteri sayısı bakımından sektörün çok üzerinde bir büyüme gösterdi. Banka olarak yılın üçüncü çeyreği sonunda internet bankacılığı kullanımında elde ettiğimiz artışla internet şubesi kullanıcı tabanı aktif müşterilerimizin %25,5’ine ulaştı.
 
“PARA TRANSFERLERİNİN %81’İ ŞUBESİZ BANKACILIK KANALLARI ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİ”
 
 - Müşterilerin internet bankacılığında aradıkları özellikler nedir?
 
Gökhan Mendi: Müşterilerin internet bankacılığından en temel beklentileri arasında güvenilir olmasının yanı sıra kolay ve pratik kullanılabilir olması yer alıyor. Bunun dışında müşteriler tüm işlemleri internet şubesinden gerçekleştirmek istedikleri için internet şubesinin fonksiyon setinin müşteri ihtiyaçlarını karşılaması önemli.
 
 - Hisse senedi, döviz işlemleri, vadeli hesap, yatırım fonları, fatura, kredi kartı ödemeleri arasında bir sıralama yapmak gerekirse internette işlem yoğunluğu hangisinde? Oranlar nedir? İşlem hacmi ne kadar?
 
Gökhan Mendi: Bankada gerçekleştirilen işlemler içinde şubesiz bankacılık işlemlerinin payı giderek artıyor. Rakamsal olarak baktığımızda, 2014 yılı Ekim sonu itibarıyla, para yatırma işlemlerinin %63’ü, para çekme işlemlerinin %85’i, kredi kartı ödemelerinin %77’si, fatura ödemelerinin %78’i ve para transferlerinin %81’i şubesiz bankacılık kanalları üzerinden gerçekleşti.
 
 - Alternatif dağıtım kanalları içinde internet bankacılığının yeri nedir?
 
Gökhan Mendi: İnternet bankacılığı kanalıyla müşterilerimiz; para çekme, yatırma, kredi kartı teslimi gibi fiziksel alışveriş gerektiren ve hukuki olarak ıslak imzanın zorunlu olduğu konut kredisi kullanımı gibi işlemler haricinde tüm günlük bankacılık işlemlerini gerçekleştirebiliyor.
 
TEB olarak, internet bankacılığını müşterilerimizin mobil bankacılığa geçişlerinde bir ara kanal olarak görüyoruz. Yani müşterileri mobil bankacılığa hazırlayan bir ara geçiş dönemi. Biz de, Alternatif Dağıtım Kanalları çalışmalarımız kapsamında, ağırlıklı olarak mobil bankacılığa yatırım yapıyoruz. Mobilin artık alternatif bir kanal olmadığını, ana dağıtım kanalı olduğunuz düşünüyor; bazı öncü yeniliklerimizi ilk önce mobil bankacılık müşterilerimizle tanıştırıyoruz.

“HAYATA GEÇİRDİĞİMİZ BİRÇOK PROJE BNP PARIBAS’DA ÖRNEK VAKA OLARAK GÖSTERİLİYOR”
 
 - Internet yüzyılın mucizesi, hackerler yüzyılın derdi… İnternet bankacılığında güvenlik duvarı nasıl örülüyor? Dolandırıcılara karşı nasıl önlem alıyorsunuz?
 
Gökhan Mendi: İnternet Şubesi üzerinden gerçekleşen işlemleri anlık takip ediyor, şüpheli gördüğümüz durumlarla ilgili anında önlem alıyoruz. Bunun dışında müşterilerimizi güvenlik uygulamalarımız hakkında bilgilendiriyoruz. Ayrıca internet şubesinde kullandığımız alternatif güvenli giriş uygulamalarının yanı sıra müşterilerimize 6 ay boyunca ücretsiz anti virüs programı sağlıyoruz.
 
- Türkiye internet bankacılığının dünyadaki yeri sizce nedir?
 
Gökhan Mendi: Türk bankacılık sektörü, yurtdışındaki teknoloji tabanlı gelişmelere oldukça hızlı adapte olduğu gibi birçok yeniliği de dünyaya kazandırıyor. Bugün dünyanın köklü ve büyük bankaları Türkiye’deki bu gelişimi yakından takip ediyor. Örneğin TEB olarak baktığımızda, global ortağımız BNP Paribas’ın farklı ülkelerdeki bankalarıyla karşılaştırıldığında da teknolojinin kullanımı konusunda oldukça gelişmiş olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Hayata geçirdiğimizbirçok proje BNP Paribas’da örnek vaka olarak gösteriliyor.
Türkiye’deki internet penetrasyonuna baktığımızda ise internet şubesi kullanım oranı hala istenilen düzeyde olmadığını görüyoruz ancak önümüzdeki dönemde bu oranın da hızla kapanacağını düşünüyoruz.
Türkiye’nin sadece internet bankacılığı değil, dijital bankacılığın her alanında oldukça ileri düzeyde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle son dönemde akıllı cihaz ve giyilebilir teknolojiler sayesinde artık internet bankacılığının mobil bankacılığa doğru evirildiğini görüyoruz. Mobil bankacılık alanında da Türk bankacılık sektörü, uygulamalarıyla dünyada önemli bir oyuncu konumunda…
 
GÖKHAN MENDİ HAKKINDA

1983 - 1987                    İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

1987 - 1988                    İstanbul Üniversitesi, İşletme Masteri

1990 - 1991                    British Petroleum İstanbul, Müdür Yardımcısı Mühendis

1991 - 1992                    British Petroleum İstanbul, Pazarlama Hizmetleri Müdürü

1992 - 1996                    British Petroleum İstanbul, Pazarlama Hizmetleri Ürün Yöneticisi

1996 - 1996                    Beiersdorf Chemical, Pazarlama ve Satış Müdürü

1996 - 1998                    Citibank N.A., İstanbul, Satış Pazarlama Müdürü

1998 - 1999                    Citibank N.A., İstanbul,Kredi Kartları Pazarlama Direktörü 1999 - 2001                    Citibank Inc.Plc. Londra, İş Geliştirme Başkanı

2000 - 2002                    London Business School, Executive MBA

2001 - 2003                    Finansbank NL, Genel Müdür Yardımcısı, Perakende Bankacılık

2003 - 2007                    Finansbank, CEO, Bireysel Bankacılık                                        Finans Sigorta A.Ş., Finans Portföy & Finans Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi

2007 - 2011                    Fortis Bank A.Ş., Perakende Bankasürans Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi

2011 - 2011                    TEB Tüketici Finansmanı A.Ş., Yönetim Kurulu Başkan Vekili

2011'den bu yana         TEB Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi
                                        TEB Portföy Yönetimi A.Ş., Yönetim Kurulu Üyesi

2011 - 2013                    TEB A.Ş., Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı

2013’den bu yana         TEB A.Ş. Bireysel ve Özel Bankacılık,Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı
YARIN: FİNANSBANK
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)