Türk Ekonomi Bankası (TEB), uzun vadeli bir bakış açısıyla belirlediği “İyi Banka” olma vizyonu ışığında hareket ederek, 2015 yılında inovasyondan spora, finansal okuryazarlıktan girişimciliğe, KOBİ’lerden kadın girişimcilere kadar pek çok eksende sayısız projeyi hayata geçirdi. Başta milyonlarca müşterisi olmak üzere tüm paydaşları için değer üreten TEB, büyümesini kesintisiz ve stratejik planlarına uygun olarak sürdürdü.
Türk bankacılık sektörünün deneyimli ve yenilikçi üyesi TEB, 2015 yılını öngörüleri ve hedefleri doğrultusunda başarılı bir şekilde tamamlayarak, mali yapı, kârlılık ve özsermaye getirisi gibi kalemlerde güçlü duruşuyla dengeli büyümesine devam etti.
2015 yılında, TEB’in aktif toplamı %14 artışla 72 milyar TL’ye, toplam mevduatı ise %13 artışla 44.39 milyar TL’ye ulaştı. Özkaynakları %18 oranında artarak 6.96 milyar TL olarak gerçekleşen TEB’in sermaye yeterlilik rasyosu ise %13.94 oldu.
TEB’in Türkiye’nin kalkınmasına, istihdama ve ihracata dolaylı desteğini ortaya koyan kredi hacmi gelişmesini sürdürerek, 2015’te 53.21 milyar TL’ye ulaştı. Bankanın %17 oranında artan kredi hacmi 2015 yılsonu bilanço büyüklüğünün %74’ünü oluşturdu. TEB’in KOBİ segmentine kullandırdığı krediler %46 ile toplam kredi stokunun en büyük dilimini oluşturmayı sürdürürken, takipteki kredilerinin oranı %2.28 olarak gerçekleşti.
TEB, bankacılığın faaliyet gösterdikleri tüm alanlarında başarılara imza atarken, iştirakleri de 2015 yılında hedeflerine ulaştı. Net bankacılık geliri %16 oranında artarak 3.851 milyon TL’ye ulaşan TEB, 2015 yılını 1.077 milyon TL vergi öncesi kâr ile tamamlarken, net kârı ise 2014’e göre %42 artışla 882.5 milyon TL oldu.
TEB’in verimliliği ve etkinliği geliştirme çabalarının bir sonucu olarak, 2015 yılında da özkaynak ve aktif kârlılığındaki artış sürerken, yılsonu itibarıyla özkaynak kârlılığı %14.7, aktif kârlılığı ise %1.3 olarak gerçekleşti.
“Müşterilerin ilk aklına gelen banka” olma hedefi
TEB, stratejik ortağı BNP Paribas ile geliştirdiği sinerjik işbirliği kapsamında, müşterilerine dış ticaret finansmanından nakit yönetimine ve yatırım bankacılığına kadar çeşitlilik gösteren geniş yelpazedeki hizmetleriyle fark yaratmayı 2015’te de sürdürdü.
Bankanın müşteri ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirdiği dış ticaret finansman modelleri, BNP Paribas’ın dünya çapında 60’tan fazla ülkedeki 100’ü aşkın noktada yer alan Trade Center ağının sunduğu rekabet üstünlükleriyle bir araya gelerek müşterilere hızlı ve rekabetçi maliyetlerle ayrıcalıklı çözümler sunulmasına imkan tanıdı.
Nakit Yönetimi TEB’in uzun zamandır yatırım yaptığı ve gerek ‘Danışman Banka’ anlayışıyla gerekse yenilikçi ürün ve hizmetleriyle müşterilerinin yanında olduğu alanlardan biri olmaya ve gelişmeye devam ediyor. BNP Paribas ile olan işbirliği TEB’i dünyanın 57 ülkesinde nakit yönetimi hizmeti sunan tek Türk bankası olarak konumlarken, bankanın ana stratejisi müşterilerine sunduğu danışmanlık, geniş ürün gamı ve hizmet kalitesiyle sektördeki diğer oyunculardan ayrışmak üzerine kurgulanmıştır.
2015 yılında bu alandaki başarıları uluslararası çapta aldığı 16 inovasyon ödülüyle tescil edilen TEB, ilkini gerçekleştirdiği TEB Nakit Yönetimi Akademisi ile de dijitalleşen dünyada bankacılığa yeni bir platform kazandırdı.
Sendikasyon kredisini başarıyla yeniledi
TEB, 2015 Ağustos ayında vadesi dolan, dış ticareti desteklemeye yönelik bir yıl vadeli sendikasyon kredisini, bir önceki yıla göre %115 oranında artırarak yeniledi. Toplam 544 milyon Euro tutarındaki Euro ve Dolar dilimlerinden oluşan krediye 33
banka katıldı. Bu yenileme aynı zamanda, TEB’in uluslararası piyasalardaki güçlü itibarının da bir göstergesi niteliğinde.
Girişimciler, TEB’in katkı ve destekleriyle projelerini gerçekleştiriyor
TEB, yaklaşık üç yıl önce tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemi giderek artan girişimcilik ekosisteminin merkezinde konumlanarak Türkiye’nin en kapsamlı Girişim Bankacılığı’nı başlatmıştı. 2015 yılında gerek KOBİ Bankacılığı’nda gerekse Girişim Bankacılığı’nda benimsediği ‘Danışman Banka’ anlayışıyla çeşitli projeleri hayata geçirmeyi sürdürdü. Bugüne kadar TEB Kuluçka Merkezi’ne 2.900’e yakın yeni iş fikri gelirken, bunlardan 280’i kabul edildi ve 10 girişimci ise yatırım almayı başardı.
TEB, bankayı sektörde farklılaştıran ve girişimcilik ekosisteminde güçlü bir yer edinmesini sağlayan Girişim Evi konseptini TİM ile birlikte Anadolu’ya yaymaya başladı. TEB’in TİM işbirliğiyle İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Denizli’de faaliyete geçirilen TİM-TEB Girişim Evleri’nin sayısının önümüzdeki dönemde artırılması hedefleniyor.
TEB, girişimciliğin küresel merkezi ABD’deki Silikon Vadisi’nde açtığı TEB Girişim Evi Noktası ile tüm imkanlarını dünyaya açılmayı hedefleyen, yenilikçi ve katma değerli fikre sahip girişimcilerle paylaşıyor, onlara danışmanlıktan network kurmaya kadar her türlü desteği sunuyor.
TEB, Girişim Evi çatısı altında desteklediği girişimcilerin müşteri ya da melek yatırımcı desteği bularak fikirlerini hayata geçirmelerine de aracılık ediyor. TEB Özel Melek Yatırım Platformu ve TEB Özel Yatırımcı Kulübü üzerinden girişimcilerle melek yatırımcıları bir araya getiren TEB, girişimcilerin inovatif projelerini sermaye sahiplerine sunmalarına aracılık ederken, Özel Bankacılık müşterilerine de alternatif yatırım araçları geliştirilmesini sağlıyor.
Bu yıl, TEB’in desteğiyle ve KOSGEB’in öncülüğünde gerçekleştirilen dünyanın en kapsamlı Girişimcilik Endeksi araştırmasının sonuçları açıklandı. Türkiye’de her 100 kişiden 35’inin önümüzdeki üç yıl içinde girişimciliği hedeflediğini gösteren Küresel Girişimcilik Monitörü 2014 Türkiye araştırması, ülkemizdeki girişimcilik potansiyelinin bu kadar geniş kapsamda değerlendirildiği tek araştırma olma özelliği taşıyor.
TEB, 2016 yılında da ülkemizin sahip olduğu genç, eğitimli, teknolojiye ve yeniliğe açık iş gücüyle girişimciliği teşvik etmeye; yenilikçi fikirlerin önünü açmaya ve katma değerli iş fikirlerini ekonomiye kazandırmayı kararlılıkla sürdürecek.
Kadın Bankacılığı ile ilklere imza atıyor
TEB, 2015 yılında kadın KOBİ ve işletme sahiplerini desteklemek ve kadınların iş hayatındaki varlıklarını güçlendirmek amacıyla sektörde bir ilke imza atarak
banka içinde ayrı bir yapılanmayla Kadın Bankacılığı’nı başlattı. Sadece sağladığı finansmanla değil, Danışman
Banka anlayışıyla da kadınların yanında yer alan TEB, kadın patronlara finans, pazar, eğitim ve networking başta olmak üzere çeşitli konularda özel olarak tasarladığı ürün ve hizmetleriyle destek verirken, iş hayatının çeşitli alanlarında karşılaştıkları engelleri aşmaları konusunda yardımcı oluyor.
Bu doğrultuda TEB, ülkenin dört bir yanındaki kadın patronlara ulaşarak işlerini geliştirmek için ihtiyaç duydukları bilgiyi sağlamak amacıyla TEB Kadın Akademisi’ni başlattı. Kadın KOBİ ve işletme sahiplerinin iş hayatında desteğe ihtiyaç duydukları alanları belirleyerek özellikle bu konuların ele alındığı TEB Kadın Akademisi’nde, iş dünyasının başarılarıyla ilham veren kadın patronları da katılımcılarla buluşuyor.
Kadınların tüketici kimliğiyle değil üretici kimliğiyle iş hayatına katılmalarını sağlamayı amaçlayan TEB, kadınların iş hayatında karşılaştıkları engelleri aşma konusunda bütün imkanlarını seferber etmeyi sürdürecek.
Ülkenin geleceği, inovasyona ve katma değere dayalı ekonomide
TEB, 2015 yılında hem kurum içinde hem de ülke genelinde farklı platformlarda hayata geçirdiği çalışmalarla inovasyonu yaygınlaştırmaya ve uygulanabilir yenilikçi fikirlere ulaşmaya yönelik önemli adımlar attı.
Bankanın inovasyon çalışmalarının kurum dışındaki en büyük yansımalarından biri olan geleneksel TEB Akıl Fikir Yarışması’nın sekizincisi düzenlendi. İnovasyon alanındaki çalışmalarını bir adım ileri taşıyarak sektörde bir ilk olan TEB Kurum içi Girişimcilik Programı’nı başlatan TEB, bu program kapsamında gerçekleştirdiği Hackathon’lar ile yenilikçi, yaratıcı, girişimci çalışanlarını bir araya getiriyor, fikirlerini kar getiren işlere dönüştürmeleri için eğitim ve mentorluk desteği veriyor.
TEB, stratejik önem verdiği alanlardan biri olan dijital bankacılık alanında da yenilikçi ürün ve hizmetleriyle sektöre öncülük etmeyi sürdürdü.
TEB, 2015 yılında lansmanını gerçekleştirdiği dijital bankacılık platformu CEPTETEB ile kısa bir sürede 140 bin müşteriye ulaştı. 2015’te TEB müşterilerinin %82’si bankanın sunduğu dijital dağıtım kanallarını kullanırken, aynı yıl internet bankacılığı kullanıcı tabanı %40 artarak 780 bini, mobil bankacılık uygulamasını kullanan aktif müşteri sayısı ise %100 büyüyerek 450 bini aştı.
Dijital bankacılıkta elde ettiği bu başarılarla TEB’in toplam bankacılık işlemlerinde dijital bankacılığın payı %83’e ulaştı. TEB müşterileri 2015 yılında, para yatırma işlemlerinin %69’unu, para çekme işlemlerinin %87’sini, kredi kartı ödemelerinin %79’unu, fatura ödemelerinin %84’ünü ve para transferlerinin %87’sini TEB dijital bankacılık kanalları üzerinden gerçekleştirdi.
2015 yılında TEB açısından ön plana çıkan bir diğer konu, mobil ve giyilebilir teknolojiye yatırımlar oldu. Dijital bankacılığın önemli bir bileşeni olan bu alanda, TEB’in 2014’te gerçekleştirdiği Samsung Gear 2 akıllı saat, Google Glass gibi yatırımları bu yıl da devam etti. TEB, Apple Watch’a özel CEPTETEB ve Pratik Borsa uygulamalarını hayata geçirerek Türkiye’de 2 uygulamayla Apple Watch’ta yerini alan ilk ve tek
Banka olmayı başardı.
TEB, bankacılık işlemlerini müşterileri için daha kolay ve pratik bir deneyim haline getirmek amacıyla ‘Benim Yeni Nesil Bankam’ projesini devreye aldı. ATM’den gerçekleştirilen bankacılık işlemlerinin çok daha gelişmiş bir hizmet anlayışıyla sunulmasının hedeflendiği bu proje tamamlandığında, TEB müşterileri para çekme, yatırma, kredi kartı teslimi gibi fiziksel alışveriş gerektiren işlemlerin yanı sıra ıslak imzanın zorunlu olduğu konut kredisi kullanımı gibi işlemleri dahi ATM’den yapabilecek.
2015 yılında TEB, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) stratejik ortağı olarak destek verdiği Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında, BNP Paribas tarafından tasarlanan ve bugüne kadar Paris, Milano ve San Francisco gibi dünyanın önde gelen şehirlerinde gerçekleştirilen WAVE İnovasyon Sergisi’ni İstanbul’a getirdi.
TEB’in ‘Sorumlu Bankacılık’ anlayışının kapsamı ve etki alanı genişliyor
TEB, Sorumlu Bankacılık anlayışıyla toplumun finansal okuryazarlık seviyesini yükseltmek ve tasarruf bilincini geliştirmek amacıyla 2012 yılında başlattığı TEB Aile Akademisi çalışmalarını bu yıl da sürdürdü. Şubelerinin yanı sıra STK ve kurumların daveti üzerine şube dışında da verdiği eğitimlerle birlikte, bugüne kadar 200 bin kişiye bire bir TEB Aile Akademisi eğitimi verildi.
TEB, Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF ile işbirliği kapsamında ilköğretim öğrencilerine yönelik “Sanat Yoluyla Sosyal ve Finansal Eğitim” projesini başlatarak 2014-2015 eğitim-öğretim dönemi itibarıyla Türkiye’de finansal okuryazarlığın ilk kez müfredata girmesini sağlamıştı. Finansal okuryazarlık çalışmalarını farklı platformlarda çok daha geniş kitlelere ulaştırma hedefiyle TEB, MEB ile işbirliğini daha da geliştirdi. Bu doğrultuda TEB’in MEB ile birlikte devreye aldığı “Bütçemi Yönetebiliyorum” projesiyle 3 yıllık bir dönemde 5 milyon kişiye finansal okuryazarlık eğitimi verilmesi hedefleniyor.
Tenise desteğinin 5. yılında TEB, tenisin efsane isimlerini İstanbul’da ağırladı
TEB, ‘dünyanın 1 numaralı tenis destekçisi’ küresel ortağı BNP Paribas’ın 42 yıllık bilgi birikimi ve tecrübesinden de yararlanarak odaklandığı tenise 5 yıldır destek veriyor. Bu kapsamda, üç yıl boyunca düzenlediği TEB BNP Paribas WTA Championships ve iki yıldır isim sponsoru olduğu TEB BNP Paribas İstanbul Cup ile elde ettiği deneyimle TEB, 2015 yılında ATP çatısı altındaki erkek tenisinin ülkemizde düzenlenmesini sağladı. TEB BNP Paribas İstanbul Open ile TEB, Roger Federer gibi tenisin efsane isimlerini İstanbul’da ağırlayarak ülkemizde tenis heyecanını zirveye taşıdı.
TEB, 2016 yılında da ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürecek
TEB, bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de ülke ekonomisine artan oranda katma değer sağlamayı sürdürürken; rakamsal büyümenin yanı sıra tüm paydaşları için değer üreterek verimlilik odaklı büyümeyi hedefliyor.
Gelişmekte olan dijital platformlara kilit önem atfeden TEB, aynı zamanda Alternatif Dağıtım Kanalları ve yaygın şube ağıyla müşterilerinin yanında yer almaya devam edecek.
TEB, her alandaki verimliliği gözeterek emek, etkin kaynak kullanımı ve daha fazla üretim ekseninde katma değeri yüksek ürünler ve hizmetler sunmak için çalışmalarını sürdürürken, istihdam ve özellikle kadınların işgücüne daha fazla katılımıyla ülkemizdeki tasarruf oranlarının yükseltilmesi konusunda da alternatif çözümler üretmeye devam edecek.
BNP Paribas ile olan sinerjik işbirliğini 2016 yılında faaliyetlerinin her alanında sürdürmeye ve bu güçlü sinerjiden artan oranda faydalanmaya odaklanan TEB, BNP Paribas’ın dünya çapında yaygın hizmet ağından aldığı gücün de katkısıyla, farklılaşmış ve ihtisaslaşmış yapısını daha da ileriye taşımak konusunda kararlılığını sürdürecek.