TEB, Silikon Vadisi’nde ofis açacak
TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz bankasının hedeflerini anlattı
Türkiye’de toplam 2 milyon 591 bin işletme var. Bunların 2,5 milyonu mikro ölçekli. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kayıtlı çalışan sayısı 11,5 milyon kişi. Bu rakamın 5,5 milyonu yani yüzde 46’sı mikro işletmelerde çalışıyor. İhracat tarafında 56 bin şirket var ve bunun 27 bininde çalışan sayısı 10 kişiye kadar. 22 bini de 10 ila 50 arasına çalışana sahip. 10 kişiye kadar çalışan mikro işletmeler ortalamada 1,2 milyon dolar ve toplamda 35 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyor. Bu işletmelerin büyümeye ve istihdama katkısı çok önemli.
Bu önemin farkında olarak, 2005 yılından itibaren bu alana ağırlık veren ve toplam kredilerinin yüzde 47’sini KOBİ’lerden elde eden TEB, girişimciler için de Şubat 2013’te Girişim Bankacılığı faaliyetlerine başladı. Burada beklentilerin üzerinde ilgiyle karşılaştıklarını söyleyen TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, Ekonomist’ten Talip Yılmaz’a konuştu.
KOBİ’lerin Danışman Bankası anlayışıyla KOBİ Akademi, KOBİ Destek hattı, KOBİ Danışmanları, KOBİ TV gibi birçok projeyi hayata geçirdik. Tarım, altın bankacılığı gibi alanlarda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Geleneksel girişimcilere bilgi ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Tekno girişimcilere ise danışmanlık desteğimizin yanı sıra kuluçka merkezlerinden yararlanma imkanı sağlıyoruz. ODTÜ, İTÜ ve Özyeğin Üniversiteleri ile sponsorluk anlaşmalarımız var. ODTÜ ile birlikte ABD’de Silikon Vadisi’nde bir ofis açacağız ve burada da bir TEB Girişim Evi noktası kuruyoruz. TİM ile çalışmamız var. Girişim evleri açmaya devam edeceğiz.
TEB Girişim Bankacılığı kapsamında 12 teknokent ile işbirliği yapıyor, 23 üniversite ile eğitimler veriyoruz. İşbirliği yapılan oda, STK sayısı 16. Girişimcilere yönelik Ataşehir’de açtığımız TEB Girişim Evi bünyesindeki kuluçka merkezimize bin yeni iş fikri geldi. Bunun 41 tanesini kuluçka merkezine aldık. 13 tanesi mezun olmuş durumda. Kuluçka merkezinde şu anda 28 genç girişimcimiz var. Altı ayda bir devir oluyor bu girişimciler. Şubat 2013’ten bugüne kadar 27 bin 500 yeni girişimci müşteri edindik ve girişimlere 350 milyon TL kredi limiti açtık. Bunun şu anki riski 140 milyon TL. verdiğimiz kredinin üçte ikisi ise teminatsız.
Girişim Bankacılığı kapsamında gerçekleştirdiğimiz işbirliği sayesinde Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti ile girişimcilere 500 bin TL’ye kadar teminatsız kredinin önünü açtık. Anlaşma sayesinde, teknogirişimciler 500 bin TL’ye kadar, franchise girişimciler 200 bin TL’ye kadar, tarım girişimcileri 250 bin TL’ye kadar, küçük işletme girişimcileri 100 bin TL’ye kadar teminatsız krediden faydalanabiliyor.
TEB Özel Bankacılık çatısı altında kurulan TEB Özel Melek Yatırım Platformu üzerinden özel bankacılık müşterilerini girişimcilerle buluşturmaya yönelik çok sayıda çalışma yapılıyor. Türkiye’deki tüm melek yatırım ağları ve yatırımcılarla temas halindeyiz. Çok kısa zamanda önemli mesafeler kaydedildi. Yine yurt dışından fonlar, kuluçka merkezlerindeki projeleri inceliyorlar.
KOBİ kredileri yönetilmesi zor bir alan. Çok fazla işletme var. Ancak bizim kredi takip oranı yüzde 2,8’le sektörün yüzde 3,2 seviyesinin altında seyrediyor. 19 milyar TL nakdi, toplamda 22 milyar TL KOBİ kredisi verdik. İlk beş ayda 2 milyar TL nakdi kredi verdik. Sektörde yüzde 15 büyüme ile KOBİ kredilerinde bu yıl en hızlı büyüyen bankayız. Yıllık bazda bu tempoda giderse yüzde 30-35 büyüme olur. Pazar payımız KOBİ’de yüzde 6,5 seviyesinde. Nisan ayı verilerine göre KOBİ kredileri sektörde 287 milyar TL. son iki yılda mikro KOBİ’lere odaklandık ve bu alanda pazar payımızı yüzde 3’ten yüzde 5’e çıkardık.