FINANSGUNDEM.COM
TEB Faktoring tarafından düzenlenen “Faktoring Sektörü Değerlendirme Toplantısı”nda TEB Faktoring’in 2014 yılı ilk altı ay değerlendirmesi yapılırken, 2015 yılına ilişkin beklentiler de paylaşıldı. Faktoring sektörünün Türkiye ve dünyadaki mevcut durumunun da mercek altına alındığı değerlendirme toplantısı, TEB Faktoring Genel Müdürü ve Factors Chain International (FCI) Başkan Vekili Çağatay Baydar’ın ev sahipliğinde Ortaköy Feriye Restaurant’ta düzenlendi.
Tüm dünyada şirketlere alternatif finansman olanakları sunan faktoring sektöründe 2008 yılının son çeyreğinde başlayan ve 2009 yılının ortalarına kadar devam eden daralmanın 2010 yılında yerini büyümeye bıraktığını belirten Çağatay Baydar, 2011 yılında bir önceki yıla göre %7 civarında küçülen sektörün cirosunun 2012 yılından itibaren sürekli büyüme kaydettiğini ve ticarete destek verdiğine dikkat çekti.
FAKTORİNG SEKTÖRÜ İSTİKRARLI BİR BÜYÜME GRAFİĞİ ÇİZİYOR
Türkiye ve dünyadaki gelişmelere paralel olarak 2015 yılında faktoring sektörünü nelerin beklediğine ilişkin görüşlerini paylaşan ve faktoring sektörünün Türkiye'de bankacılık sektöründen sonraki en büyük ikinci
finans sektörü olması nedeniyle büyük önem taşıdığını vurgulayan TEB Faktoring Genel Müdürü Baydar, “Faktoring sektörü, 2014 yılının ilk altı ayında toplam iş hacminde yaklaşık %15’lik bir büyüme kaydetti. İç piyasada bu büyüme %12, ihracat işlemlerinde ise %31 olarak gerçekleşti. Büyüme oranının %4’lerde olduğu, ihracatımızın 150 milyar doları geçtiği ülkemizde reel ekonomiye 10 milyar USD kaynak aktaran ve 100.000 müşteriye ulaşan faktoring sektörünün büyümesini devam ettireceğine inanıyoruz dedi.
Faktoring sektörüne ivme kazandırması beklenen “Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu”nun kabul edilmesiyle birlikte, sektördeki hacmin 2015 yılında 60 - 70 milyar dolara ulaşacağına inandığını belirten Baydar, kanun sayesinde faktoring, leasing ve tüketici finansman şirketlerinin aynı çatı altında toplandığını, böylece Bankalar Birliği’nden sonra büyük bir birlik daha kurulduğunu dile getirdi.
Faktoring sektöründe farklı kesimlere farklı ürünlerle giderek çeşitlilik sağlamanın önemine de değinen Baydar, “Bu hedef doğrultusunda KOBİ'ler dahil tüm girişimcilere çeşitli avantajlar sunarak, bilinmeyen, tanınmayan ülke ve müşterilerle yapılan ticareti kolaylaştırıyoruz” dedi. Baydar, sundukları faktoring hizmetiyle belirsizlikten doğabilecek risklerin ortadan kaldırmasına yardımcı olduklarını da sözlerine ekledi.
“YÜZDE 15 BÜYÜRÜZ, 5 MİLYAR DOLAR CİROYA ULAŞIRIZ”
Bu yıl sektörün işlem hacminin yüzde 15 büyüme ile 60 milyar doları bulacağını ifade eden Çağatay Baydar, şöyle devam etti: “TEB Faktoring de yüzde 15 büyür. 5 milyar dolar ciroya ulaşırız. Bunun yarısı ihracat faktöringi olur. İhracat faktöringinde yüzde 40 pazar payı ile lideriz. Toplamda ise sektördeki payımız yüzde 10. Sektörün yılık ortalama büyüme hızı yüzde 38. Başka hiçbir sektörde böyle bir büyüme yok…”
4 ÖNEMLİ KONUDA FLAŞ SÖZLER
TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, büyüme, fatura, kredi ve sektördeki rekabet konularında da şu görüşleri dile getirdi:
Yüzde 2 büyüme yetersiz “Nüfus artışının yüzde 2.5 olduğu bir ülkede yüzde 2 büyüme yetersiz. Yüzde 5'in üzerinde büyümemiz lazım. Ekonomideki yavaşlamayı biz de hissettik. Durgunluk olacağını önceden böylüyorduk. Birazda büyüme bastırıldı. Çevremizdeki belirsizlikler büyümeyi vurdu. Ama böyle devam ederse Türkiye’yi vurur.”
Faktoringde devrim olacak “Kredi Kayıt Bürosu nezdinde Fatura Kayıt Merkezi oluşturuluyor. 1 Ekim’den itibaren sistem çalışacak. Fatura ile finansman işi yapılan tüm faturalar kaydedilecek ve izlenecek. Bunların ödenip ödenmediği takip edilecek. Bu çok önemli bir istitistik. Böylece mükerrer fatura sahtekarlığının da önüne geçilmiş olacak. Şimdiye kadar bazı kötü niyetli işletme sahipleri alacaklarına ilişkin bir faturanın değişik nüshalarını değişik faktöring şirketlerine götürerek aynı fatura ile birden fazla finansman yapabiliyorlardı. Bu sistemle bunun da önüne geçilmiş olacak.
Sektörde batık kredi oranı yüzde 4.67 “Biz para vermiyoruz. Biz hizmet veriyoruz. Kredi sigortası ve alacak garantisi bizim birinci işimiz. İsteyene kredi veriyoruz.”
Tek rakibimiz Çin “Sektör olarak uluslarası işlem yapmaya önem veriyoruz. Bu anlamda 75 ülkede muhabirlerimiz var. Aracılık yapmadığımız ülkeler var. Libya, Arabistan, Küba, Kuzey Kore… 75 ülkede varız. Foctors Chhain International (FCI) olarak yeni hedefimiz Afrika. Kamuran’a gidiyoruz. Afrika’nın batısı, Fildişi, Kamerun, Senegal yeni hedef ülkeler. Kenya’da ise başladı.
İhracat faktoringinde Çin’den sonra ikinci sıradayız. Çin’in Bank of China’nın faktoring şirketi birinci, ardından TEB Faktoring geliyor. Dünyada ikinciyiz. Türkiye’nin dünyada ikinci olduğu başka bir alan bilmiyorum. TEB Faktoring olarak 5. Kez ‘En İyi İhracat Faktoring Şirketi’ ödülünü aldık. Bu ödülü dünyada 5 kez alan başka bir şirket te yok.
Türkiye’de faktoringin imajı kötü. Ürünü tanımıyorlar. Bunun nedeni de eğitimsizlik. Şimdi daha bilinçli. Gidilecek çok yol var. 50 milyar dolarlık hacmin 150 milyar dolar olması işten bile değil…”