Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi rafa kalkıyor. Daha önce de bu sistem farklı modellerle denenmişti. Aralık 2021’de yeniden devreye alınan ve bu sefer ismine KKM denilen sistemle birlikte kurdaki dalgalanma biraz olsun dinmiş ve döviz hesapları adım adım TL’ye döndürülmüştü. Sistemin hayata geçmesinin açıklanmasının ardından TL bundan oldukça pozitif etkilenerek neredeyse yüzde 40 seviyesinde değer kazanmıştı.
Aralık 2021’de 16 lira seviyesinde olan dolar bir anda 11 lira seviyelerine kadar indi. Sistem o süreçte tahmin edildiği gibi çalıştı. Piyasaların o dönemde kur riskini almak istememesi karşısında kamu bir anlamda devreye girerek döviz riskini üstlendi. Düşük reel faize rağmen en azından dövize hücum engellendi. Mayıs 2023’teki seçimlerin ardından yeni ekonomi yönetiminin ilk işi KKM’yi adım adım bitirmek oldu. Şimdi ise alınan kararla birlikte, 6 ve 12 aylık hesap açma işlemleri sona erdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz ve altın dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) ve katılma hesaplarında 6 ve 12 ay vadeli hesap açma ve yenileme işlemlerini sonlandırdı.
TCMB'den yapılan açıklamaya göre, KKM hesaplarından çıkış stratejisi kapsamında açılış ve yenileme işlemlerinde vade süreleri kısıtlandı.
Açıklamada, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz ve altın dönüşümlü kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarında 6 ve 12 ay vadeli hesap açma ve yenileme işlemlerinin 20 Ocak 2025 tarihi itibarıyla sonlandırılmasına karar vermiştir." denildi.
“72 haftadır kesintisiz geriliyor”
En son Hazine Bakanı Mehmet Şimşek, KKM'ye dair son verileri paylaştı. Şimşek KKM'nin toplam mevduat içindeki payının yüzde 26,2'den yüzde 5,9'a gerilediğini aktardı. 9 Ocak 2025’te sosyal medya üzerinden grafik paylaşan Şimşek, KKM stokunun 72 haftadır kesintisiz olarak gerilediğini belirtti. Şimşek’in paylaşımı şöyle devam etti: “KKM stoku, 2023 yılı ağustos ayındaki zirve değeri olan 3,4 trilyon liradan 1,1 trilyon liraya düştü. KKM'nin toplam mevduat içindeki payı yüzde 26,2'den yüzde 5,9'a geriledi. Makro finansal istikrarı güçlendirecek, Türk lirasına güveni artıracak politikalarımıza devam edeceğiz."
Sanayiciler TCMB Başkanı Karahan’a taleplerini iletti
TCMB Başkanı Fatih Karahan'dan enflasyon vurgusu
Ekonomistler TCMB'den ne kadar faiz indirimi bekliyor?
TCMB'den 'altın' ve 'mücevherat' ithalatı raporu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.