Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) kararı öncesinde, yüzde 50 politika faizinde değişiklik beklenmiyor ancak TL likidite fazlası nedeniyle bazı hamleler yapması bekleniyor. Merkez Bankası'nın TL likidite fazlası problemi yeniden gündeme geldi ve net fonlama -462 milyar lira ile 1 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Ekonomistler, fazla likiditenin mevduat ve piyasa faizleri üzerindeki olumsuz etkisini engellemek için adımlar atılabileceğini belirtiyor.
Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın mevduat ve gecelik borçlanma faizlerine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı haberinde geçen yıl yüksek TL likiditesi nedeniyle piyasaya borç veren değil borç alan konumunda olan Merkez Bankası'nın, Aralık PPK'sında TL depo ihalelerini başlatarak çözüm aradığına değinildi.
Bu yılın ilk çeyreğinde likidite fazlası, döviz talebi ve ticari kredilerdeki büyüme limitleri sıkılaştırılarak yönetildi. Mart PPK'sında politika faizi 5 puan artırıldı ve gecelik fonlama faizi artı eksi 3 puan olarak belirlendi. Nisan PPK'sında sıkı para politikası mesajları güçlendirildi. 17 Nisan'dan 6 Mayıs'a kadar net fonlama pozitif oldu ancak ardından TL likidite fazlası artmaya devam etti. 21 Mayıs itibariyle net fonlama 462.1 milyar lira ile zirve yaptı. Bu süreçte fonlama ve piyasa faizleri yüzde 50'nin üzerine çekilse de, TL likidite fazlası nedeniyle bu faizler gerilemeye başladı. BİST gecelik repo faizleri ve TLREF faizleri yüzde 50'nin altına indi.
Uzmanlar, TL likiditedeki artışın Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesini zorlaştırabileceğini ve mevduat faizlerinin yüksek kalmasının gerekli olduğunu belirtiyor. Yabancı yatırımcıların artan ilgisi ve dedolarizasyon lira likiditesini artırıyor. Merkez Bankası'nın net piyasa fonlaması -462 milyar lira ile 1 Şubat'tan bu yana en yüksek açık olarak gerçekleşti.
Deniz Yatırım'dan Orkun Gödek, likidite koşullarının finansal varlıklar üzerinde etkili olduğunu ve Merkez Bankası'nın bu duruma hassas olduğunu belirtti. Gödek, PPK'da politika faizinde değişiklik beklemese de, likidite yönetimi ve mevduat faizlerindeki geri çekilmeyi sınırlamak için adımlar atılabileceğini düşünüyor.
Finansmanda rota değişti: TL'de 'carry trade' akını
Fitch'den Türk bankaları için yeni değerlendirme!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.