Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) uzmanları Salih Zeki Atılgan ve Hüseyin Öztürk tarafından kaleme alınan "Likidite ve Kredi Kanalı İlişkisine Likiditenin Bol Olduğu Bir Dönemden Bakış" başlıklı ekonomi notu, internet sitesinde yayımlandı.
Çalışmada, parasal aktarımın kredi kanalı, bankaların likidite pozisyonları perspektifinden Türkiye bankacılık sistemi için Ocak 2010 – Mart 2024 arası bir dönemde incelendi.
Sonuçlar, bankaların likidite pozisyonunun arttığı dönemde likidite pozisyonu ile kredi faaliyetleri arasında beklenen ilişkinin bozulduğunu ortaya koydu.
Analiz bulguları, faiz politikasının, likiditenin bol olduğu dönemlerde, likidite adımlarıyla güçlendirilmesinin önemine vurgu yapıyor.
Analizin sonuç bölümünde şöyle denildi:
"Bu çalışmada, likidite pozisyonunun kredi kanalı üzerindeki etkisi Türkiye bankacılık sektörü için Ocak 2010 – Mart 2024 arası dönemde incelenmiştir. Analiz sonuçları, 2020 yılına değin likidite pozisyonu ile kredi faaliyetleri arasında beklenen ve istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü bir ilişki mevcut iken, bankaların likidite pozisyonunun artmasına karşılık gelen sonrası dönemde bu ilişkinin bozulduğunu ortaya koymuştur. Üç yıllık kayan dönemler boyunca analizlerin tekrarlanması mevcut bulguyu teyit etmektedir.
Sonuçlar, parasal aktarımın kredi kanalının etkin şekilde işleyebilmesi için bankaların likidite pozisyonunun önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Çalışmamız, uygulanan sıkı para politikasının likidite adımlarıyla desteklenmesiyle daha etkin olabileceğini ima etmektedir. Diğer bir ifadeyle, bankacılık sektöründe parasal aktarımın sağlıklı bir şekilde sağlanabilmesi için likidite pozisyonunun aktarıma imkân tanıyacak ölçekte olması gerekmektedir. Böylelikle, sıkılaşan para politikasına kredilerin beklenen büyüklükte karşılık vermesi ve arzu edilen sıkılığı yakalamak mümkün olabilmektedir.
Enflasyonla mücadelede para politikası, ekonominin genel gereksinimine karşılık gelen faiz politikası ve makroihtiyati politika setinin bileşimiyle yürütülmektedir. Mevcut çalışma, sıkı para politikasında Faiz aracının, etkin likidite yönetimiyle desteklenmesine vurgu yapmaktadır. Politika faizi yanında atılan sıkılaştırıcı likidite adımları bu açıdan değerlendirilmelidir. "
TCMB açıkladı: İlk PPK toplantısı 23 Ocak'ta
BBVA: TCMB'nin faiz indirimi kararı cesur bir başlangıç
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.