<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTCMB kritik faiz kararını açıkladı----

TCMB kritik faiz kararını açıkladı

TCMB kritik faiz kararını açıkladı
24 Kasım 2022 - 14:00 www.finansingundemi.com

TCMB, faizi yüzde 9 ile 2020'den sonra yeniden tek haneye indirdi ve indirim döngüsüne son verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 9'a düşürdü.

Ekim ayındaki sürpriz 150 baz puanlık indirim sonrası, kasımda da 150 baz puan indirime giden Merkez Bankası, böylelikle faizi 26 aylık aranın ardından yeniden tek haneye çekti.

Karar metninde faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verildiği belirtildi. Mevcut politika faizinin yeterli düzeyde olduğuna dikkat çeken TCMB parasal aktarımı destekleyecek ek tedbirlerin alınacağını ve uygulanacak politikaların 2023 para-kur metninde yayımlanacağını belirtti.

Yılın ilk 7 ayında faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tutan Merkez, ağustos ayında başlayan indirimlerle politika faizini toplam 500 baz puan düşürmüş oldu.

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 24 Aralık'ta gerçekleşecek.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisi artarak sürmektedir. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmeleri yaygınlaşmaktadır. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğilimi sürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları yüksek enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artarak devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir.

"Kredi-kredi faizi makası yakından takip ediliyor"

2022’nin ilk yarısında güçlü bir büyüme gerçekleşmiştir. Yılın ikinci yarısına dair öncü göstergeler ise zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümedeki yavaşlamanın sürdüğüne işaret etmektedir. Bununla birlikte, imalat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerinde şimdilik sınırlı olan etkileri daha belirgin hale gelmektedir. İstihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmektedir. Özellikle istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğu görülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı devam etmektedir. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Ayrıca, son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının ilan edilen makroihtiyati tedbirlerin katkısı ile geldiği denge yakından takip edilmektedir. Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve ilave tedbirleri devreye alacaktır. Uygulanacak politikalar aralık ayında açıklanacak olan 2023 Yılı Para ve Kur Politikası metninde kapsamlı olarak ilan edilecektir.

Faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verildi

Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi ile arz ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürekliliği açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 150 baz puan düşürülmesine karar vermiştir. Kurul, mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiş, ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir."

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Esnaf25 Kasım 2022 09:32

    Tüccar denilen vatandaşa ithafen yazıyorum bunları seninde  neden tüccar olduğun belli. Faizden. Kendinde itiraf ediyorsun faiz zenginliktir diyorsun ,Emek sarfetmeden kazanmak ne kadarda güzel değil mi? Oturduğun yerden gelsin paracıklar oohhhh ne kadar güzel. ASIL CAHİL OLAN sen VE senin GİBİLERDİR.tüccar efendi. 

  • Tüccar25 Kasım 2022 10:45

    Be cahil okudunu bileanlayacak kapasitesine yok CAHİL Sen ve senin gibi cehalet içinde faizi emek sarfetmeden kazanmak gören beyin özürlü faiz ilimdir ekonominin günümüz temel gercegidir yediğinden içtiğine boğazından giren her lokma faizle oluşur ülkeler bununla ekonomik göstergelerini yönetim mali işlerini belirler sende kafa olsa böyle sokak ağzıyla bir bbilmeden yorum yapmazsın CAHİLİN ÖNDE GİDENİSİN SEN VE SENİN GİBİLER ESNAF EFENDİ Haberin yok esnafdenilen vatandaşa itfaen

  • Mesut24 Kasım 2022 23:02

    Faizin kesin yükselmesi gerekirken indire indire ekonomiyi güveni liyakatı bitirip enflansyonu patlattılar bütün dünya faizleri arttırıp enflansyonlarını kontrol altına alıp önlemeye çalışırken birtek sen akla zarar faizleri indirip ilimi bilimi ekonominin temel gercegi faizi indirip olmayacak duaya amin diyeceksin gelinen sonucun yanlış oldugu ortada netice başarısızlık

  • Bgün 24 Kasım 2022 20:09

    Tamam faizi indirmek güzel de enflasyon uçmuş gidiyor.Nasıl olacak bu iş.Üretmeden bu gibi oynamalarla hiç piyasada fiatlar oturur mu? Hikaye.Faiz sıfır olsa bile enflasyon yüzde 85.

  • Fakir24 Kasım 2022 14:10

    İnanılmaz ekonominin gercegi faizlerin kesin yükselmesi gerekirken indirmek enflansyonun azması ve güvenin zedelenmesi mümkün değil bir umudun oluşması

  • Tüccar24 Kasım 2022 22:01

    Bre cahil esnaf fakirliğin sebebi arabın dogmalarına takılmaktan gercekleri görmezden gelmektir bugün ülke tarihinin gelmiş geçmiş en büyük enflansyonu fakirligin sebebi senin gibi cehaletin peşinden giderek gercekleti görmezden gelmektir faiz zenginliktir ilimdir bilimdir gercektir senin gibi kaybetmekten başka şansı olmayan cahillerin peşinden gittiği kör kuyu değildir cahil esnaf

  • Esnaf24 Kasım 2022 14:49

    Fakir neden fakir olduğun belli dünyadaki fakirliğin sebebi faizdir.Kısır döngüden kurtulmamız için faizin makul seviyelere gelmesi gerekiyor.Bunun içinde ne kadar kaybetmemiz gerekiiyorsa o kadar kaybedeceğiz.Gerekirse sıfırlayacaağız hep birlikte..