Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk Lirası varlıklarında sert değer kaybı, haftanın ikinci işlem gününde de devam etti. Dünkü işlemlerde dolar/TL 8,16’yı, Euro/TL de 9,64’ü aştı. Pazartesi günü yüzde 3,88 düşen BIST100 endeksinin yanı sıra BISTTUM endeksi yüzde 7,1 geriledi. Borsada işlem gören 401 hissenin 193’ünde yüzde 10’a yakın değer kaybı yaşanırken, Borsa İstanbul’un piyasa değeri de 103,3 milyar dolara geriledi. Borsadaki toplam şirket sayısının yarısına yakınını oluşturan 193 hissenin fiyatı 1 doların altına indi. 212 hissenin fiyatı da 1 Euro’nun altına geldi. Hisse fiyatı 1 doların altına düşen şirketler arasında bankalar dikkat çekiyor. Türk Lirası varlıklarında sert değer kaybı haftanın ikinci işlem gününde de devam etti. Dolar 8.16 lirayı, Euro 9.64 lirayı aştı. Pazartesi günü yüzde 3,88 düşen BIST100 endeksinin yanı sıra BISTTUM endeksi yüzde 7,1 geriledi. Ve borsada işlem gören 401 hissenin 193’ü yüzde 9’dan fazla geriledi. Yani borsanın yarısı neredeyse taban fiyatlardan işlem gördü. Borsada dün ise tepki alımları yaşandı. Borsa İstanbul’un piyasa değeri 103.3 milyar dolara geriledi. Borsada işlem gören 193 hissenin fiyatı 1 dolar bile etmezken, 212 hissenin fiyatı da 1 Euro’nun altında. Hisse fiyatı 1 doların altında olan şirketler arasında bankalar dikkat çekiyor.
BISTTUM’de işlem gören 401 hisse arasında 193 hissenin değeri 1 doların altında bulunuyor.
Yani neredeyse borsanın yarısını oluşturan şirketlerin hisse değeri 1 doların altında. Yine borsada 212 hissenin fiyatı 1 Euro’nun altında kalıyor. Bu durum borsadaki şirketlerin yarısından fazlasının hisse değerinin 1 Euro’nun altında bulunduğunu gösteriyor. Euro ve dolar bazında şirket hisselerindeki bu ucuzluk yabancı yatırımcı için aslında cazip olabilecek bir du
rum. Ancak hem pandeminin yarattığı belirsizlik hem de Türkiye’ye özgü sıkıntılar yabancı yatırımcının risk algısını düşürdü. Yatırımcılar güvenli liman arayışında biraz fazla risk alıp daha fazla kazanma olanakları olan yatırımlardan şimdilik uzak duruyorlar. Borsa İstanbul’da yabancıların payı da yüzde 49,65 seviyelerinde bulunuyor.
3 ayda 5 puan sıkılaştırma
Dolar ve Euro’daki hızlı hareketlere sürerken Merkez Bankası sıkılaştırma adımları kapsamında geleneksel yöntemli repo ihalelerine devam etti. Merkez Bankası geleneksel yöntemle açtığı bir ay vadeli repo ihalesinde ortalama yüzde 14,75 basit faizle 5 milyar TL verdi. İhalede en düşük ve ortalama basit getiriler yüzde 14,75, en yüksek basit getiri yüzde 14,76 oldu. TCMB'nin 24 Kasım vadeli repo ihalesine 23.7 milyar lira teklif geldi. Ortalama fonlama maliyeti önceki gün itibarıyla 4 baz puan daha yükselerek yüzde 12.92'ye çıktı. Fonlama maliyeti temmuz ortasında yüzde 7,4'ün altında idi. Bu 550 baz puan bir sıkılaştırma anlamına geliyor.
Gözler Merkez Bankası’nda
TCMB'nin bugün yılın son enflasyon raporunda yüzde 8,9 seviyesindeki yıl sonu enflasyon tahminini YEP ile uyumlu olarak yüzde 10,5 civarına revize etmesi bekleniyor. Daha yüksek revizyonlar da beklentiler dahilinde. YEP'te 2021 enflasyon tahmini yüzde 8 seviyesinde bulunurken TCMB'nin 2021 için yukarı yönlü revize edilmesi beklenen tahmini yüzde 6,2 seviyesinde. Ayrıca Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın özellikle geçen haftaki sürpriz PPK toplantısı ardından piyasalarda yaşananlara yönelik soruları yanıtlaması da bekleniyor.
Sendikasyon kredileri aktif rasyosu hesabına dahil edildi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aktif rasyosu (AR) hesaplanmasında güncelleme yaptığını duyurdu. BDDK açıklamasında “Daha önceki kurul kararlarında yer alan açıklamalara ilave olarak, 1 Kasım 2020'den itibaren, yurt içi bankaların yurt içindeki diğer bankalara kullandırdıkları 1 yıldan uzun vadeli yabancı para kredilerin, doğrudan kullandırılmış olan kredi tutarı nispetinde ve sendikasyon kredilerinin krediyi kullandıran bankanın sendikasyondaki payı nispetinde AR'ın pay kısmında yer verilen "krediler" kalemine, kullandırım anındaki orijinal vadelerinin dikkate alınması suretiyle, 1,00 katsayısı ile dahil edilmesine karar verildi” denildi. Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan BDDK, aktif rasyosu hesaplamasına yurt içi bankaların diğer yurt içi bankalara kullandırdığı 1 yıldan uzun vadeli yabancı para kredileri ve sendikasyon kredilerini de dahil etmiş olduğunu belirterek “Daha önce hesaplamaya dahil edilmeyen bu kredilerin sayılması, aktif rasyosu gevşetilmeden bankalara daha fazla hareket alanı açmış oldu. Kredi büyümesinin daha sıkı finansal koşullarla yavaşlayacağı ortamda, kaynakları reel sektör kredisine çevirmesi zorlaşacak olan bankaların, diğer bankalara verdiği sendikasyonların da hesaba dahil edilmesi rasyoyu tutturmalarını kolaylaştıracaktır. Birçok banka hali hazırda yüzde 90 oranını sağlıyor, bu nedenle marjinal etkisi az olacaktır” dedi.
Merkez’in rezervleri eylülde yüzde 4,9 eridi
Merkez Bankası tarafından, Eylül 2020 dönemine ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verileri yayımlandı. Buna göre, resmi rezerv varlıkları eylülde bir önceki aya kıyasla yüzde 4,9 azalarak 79,7 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde döviz varlıkları yüzde 6,3 azalarak 36.3 milyar dolara, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 3,7 gerileyerek 41.8 milyar dolara indi. Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası'nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) eylülde yüzde 0,3 artarak 25.7 milyar dolara çıktı. Bu tutarın 20.6 milyar doları anapara, 5.1 milyar doları faizden oluştu. Bu dönemde, Merkez Bankası'nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri 62.9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, söz konusu tutarın 19 milyar doları bir ay vadeli olarak kayıtlara geçti. Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar bloke hesabı ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler eylülde bir önceki aya göre yüzde 26,8 artarak 39.9 milyar dolar oldu.(Dünya/Şebnem Turhan)
Olmaz öyle şey. Mecliste adamlar 8 tl ye kavurma yiyor enflasyonu gercek degerlerde aciklarlarmi. 5 kişilik bir ailenin sadece mutlak giderleri 2000 tl yi aştı bunlar halen kimin cebinden ne kopartirizin hesabını yapiyor
Ülkeme kurulan finansal tuzaklarida görüyoruz bili yoruz Allah bizimle ya türkiye ya türkiye baskada sans yok mücadeleye devam
Döviz mevduatlaari bozdurulunca, tekrar borsaya girer para bence.ytd.
T.L için insanlar çok üzgün. Nolacak diye endişe başladı. Gerildi millet, hele düşman parası karşisinda boyle olunca sindiremiyor insan.
1 dolardan pahalı 1 Euro 1 Sterlin 1 Frank kaldı :)
Çok yakında fiyatı 0,50 cent altında diye revize edersiniz listeyi bankalarıda en başa yazın he şanımız yürüsün.
Düzenli artıyor dolar bu nasıl bir ekonomi yıl 2023 dolar 100 tl bu gidişle yine sıfır atarlar dolar 1 tl ak parti sözünde 1 dolar 1 tl olacak 2023 de sifirlar atilinca
% 12.1 düzeyine revize etti.12.1/8.9=1.36.Yani bir önceki tahmininde % 36 yanılmış.Bence gayet normal.Ne var bunda?TCMB'de yanılır,yanılabilir.Syg.
Geçin bunları. Dolardan haber verin.
Askıda ekmek var ya o yeter bize, gerisi boş...
Alp efendi askıya astıranlara hırla boş yapma herkes biliyor nimet olduğunu.
senin beynin o kadar çalışır...sen anlamassın..EKMEK BİR SEMBOLDÜR,,EKMEK VAZGEÇİLMEZDİR..ELİN DANİMARKALISI ELMAYI DÜVARA ASIYOR YESİNLER DİYE ..O..MEDENİ OLUYOR..SEN EKMEĞİ ASIYON SEFİL OLUYON...AH YOZ KAFALAR AH..
Enflasyon yüzde 50 ama kalen oyunlarıyla açıklanıyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.