<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTBB Risk Merkezi kurulacak----

TBB Risk Merkezi kurulacak

TBB Risk Merkezi kurulacak
10 Nisan 2012 - 14:33 www.finansgundem.com

Risk Merkezi Yönetimi, BDDK ve Merkez Bankası'nın personeli arasından belirleyeceği birer üye dahil olmak üzere 9 üyeden oluşacak

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi yönetiminin oluşumuna, toplanmasına ve karar almasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
''Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Yönetmeliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik ile Risk Merkezi'nin kuruluşuna, faaliyetine ve çalışmasına, merkez yönetiminin oluşumuna, toplanmasına ve karar almasına, merkeze sunulan bilgilerin kapsam, biçim ve içeriğine ve bunların paylaşılmasına, paylaşılacak bilgilerin kapsam ve içeriğine, ücretlendirilmesine ve üyelerce ödenecek aidatların belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Buna göre, Risk Merkezi Yönetimi, gerçek ya da tüzel kişilerin gerekçesini belirterek risk bilgilerinin kendilerine verilmesi için yazılı talepte bulunacak.
Risk Merkezi'nden temin ettiği bilgi ve belgelerin gizliliğinin sağlanmasına yönelik önlemleri almayan üye kuruluşa bilgi akışı durdurulacak. Yönetim, topladığı her türlü bilgiyi, BDDK ve Merkez Bankası'na belirlenen biçim ve sürede verecek.
Risk Merkezi Yönetimi, gerek duyduğu konularda inceleme, araştırma ve değerlendirme yaparak öneri ve görüşlerinin alınmasını teminen çalışma usul ve esaslarını belirleyeceği çalışma grupları oluşturabilecek.
Yönetmelikle Risk Merkezi üyelerince verilecek bilgilerin kapsam, biçim ve içeriği de belirlendi.
Risk Merkezi Yönetimi, BDDK ve Merkez Bankasının personeli arasından belirleyeceği birer üye dahil olmak üzere 9 üyeden oluşacak. Görev süresi 3 yıl olan üyeler, tekrar aynı göreve seçilebilecek.
-Merkez üyelerinin müşterilerinin bilgileri-
Bu arada ''Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Üyelerinin Müşterilerinin Risk Merkezi Nezdindeki Bilgilerinin Kendilerine ya da Onay Vermeleri Koşuluyla Belirledikleri Tüzel Kişilere Verilmesine İlişkin Esas ve Usuller hakkında Yönetmelik'' de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, gerçek kişi olan müşteri, Risk Merkezi raporu için Risk Merkezi'ne veya Risk Merkezi Yönetimi tarafından belirlenmiş üyelerden birine şahsen başvurabilecek.
Risk Merkezi'ne ve Risk Merkezi Yönetimi tarafından belirlenmiş üyelere hangi adreslerde ve hangi gün ve saatlerde şahsen başvuru yapılabileceği Merkez Yönetimi tarafından belirlenecek ve Risk Merkezi'nin internet sitesi aracılığı ile duyurulacak. Belirlenen adreslerin dışındaki adreslere yapılacak başvurular dikkate alınmayacak.
Yurt dışında yerleşik Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişi müşterinin posta yoluyla yaptığı başvuru, TC nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaporttan en az birinin Türkiye konsoloslukları tarafından onaylanmış örneği ile imzası konsolosluklar tarafından onaylı başvuru formu, Risk Merkezi raporunun ücretini ödediğine dair dekontu Risk Merkezi'ne göndermiş olması koşuluyla geçerli kabul edilecek.
Gerçek kişi olan müşteri, Risk Merkezi raporunu elektronik imzasıyla imzaladıktan sonra elektronik posta eki olarak Risk Merkezi'nin elektronik posta adresine göndererek başvuruda bulunabilecek.
-Tüzel kişilerin başvuruları-
Tüzel kişi olan müşterinin yetkilileri, Risk Merkezi raporu için tüzel kişinin noter tasdikli imza sirküleri ile birlikte Risk Merkezi'ne veya Risk Merkezi Yönetimi tarafından belirlenmiş üyelerden birine şahsen başvurabilecek.
Gerçek veya tüzel kişi müşterinin, Risk Merkezi raporunu özel hukuk tüzel kişisine verilmesini talep etmesi durumunda Risk Merkezi raporunun üçüncü kişilere verilmesine ilişkin başvurusu ve onay belgesinin düzenlenmesi gerekecek.
Müşterinin Risk Merkezi raporunun, imzalanan bilgi alışverişi sözleşmeleri kapsamında özel hukuk tüzel kişileri ile kamu kurum ve kuruluşlarına, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarına ve bunların üst kuruluşlarına verilmesi, müşterinin onayının alınması koşuluyla mümkün olabilecek.
Risk Raporu başvurusunun yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar dahilinde yapılmaması halinde başvuru sahibine başvurusunun kabul edilmediği en geç otuz gün içinde başvuru formunda belirtmiş olduğu iletişim yöntemiyle bildirilecek.
Başvuru sahibi tarafından henüz sonuçlandırılmamış bir başvurusuyla ilgili olarak gerek kapsam gerek teslim yöntemleri çerçevesinde yapılan değişiklik talepleri kabul edilmeyecek. Başvuru sahibi, henüz sonuçlandırılmamış bir başvurusunu iptal etme hakkına sahip olacak.
-Rapor ücreti-
Gerçek ve tüzel kişilerin risk bilgilerini kendilerine ya da onay vermeleri koşuluyla üçüncü kişilere verilmesinin talep edilmesi durumunda, uygulanacak ücretler, Risk Merkezi Yönetimi tarafından belirlenecek ve merkezin internet sitesi aracılığı ile duyurulacak. Gerçek kişi tarafından bir takvim yılı içinde yapılan ilk başvuru için Risk Merkezi raporu ücreti alınmayacak.
Başvurunun yönetmelikte belirlenen başvuru şartlarını taşımadığının tespit edilmesi halinde, alınmış olan Risk Merkezi raporu ücreti iade edilmeyecek. Müşteriden yeni başvurusu için ilgili Risk Merkezi raporu ücreti alınacak. Risk Merkezi nezdinde müşteriye ait hiçbir bilginin bulunmamış olması, alınmış olan Risk Merkezi raporu ücretinin iadesine gerekçe oluşturmayacak. AA

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)