Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TBB’nin “Bankacılık Sektöründe Yılın Üçüncü Çeyreğindeki Gelişmeler” adıyla yayınladığı üçüncü çeyrek değerlendirmesinde, 15 Temmuz darbe girişiminin neden olduğu şok ve belirsizliğin, finansal sektördeki gelişmelerde de etkili olduğu belirtildi.
Yılın ilk çeyreğinde yavaşlama eğiliminde olan kredi büyüme hızının üçüncü çeyrekte yüzde 9’a kadar gerilediğini ve reel bazda durma noktasına geldiğini vurgulayan değerlendirme açıklamasında mevduat ve mevduat dışı kaynaklarda büyüme hızının da yavaşladığına işaret edildi.
TBB’nin değerlendirmesinde yer alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Eylül 2016 itibarıyla, bankacılık sektörü toplam aktifleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6 artarak 2.53 trilyon lira (844 milyar dolar) olduğu ve kredi ve özkaynakların mevduat ve mevduat dışı kaynaklardan daha hızlı büyüdüğüne dikkat çekiliyor. Dış finansman ve mevduat girişindeki yavaşlamaya rağmen, sektörün özkaynak artışıyla ekonomiye kredi sağlamaya devam ettiği ve son bir yıllık dönemde kredilerin üçte birinden fazlası özkaynaklardaki büyümeden gelen kaynakla finanse edildiği belirtiliyor.
Krediler mevduattan daha hızlı arttı.
TBB Değerlendirmesinde şu görüşlere yer veriliyor:
- Toplam krediler bir yıl önceye göre yüzde 9.0, sabit fiyatlarla ise yüzde 1.0 büyüyerek 1.62 trilyon lira (541 milyar dolar) oldu ve krediler toplam aktiflerin yüzde 64’lük bölümünü oluşturdu.
- Toplam mevduat yüzde 6.0 artış ile 1.34 trilyon lira (447 milyar dolar) olurken sabit fiyatlarla yüzde 2.0 azaldı. Toplam kaynakların yüzde 53’lük bölümünü mevduat oluştururken kredi/mevduat oranı 3 puan artarak, yüzde 121 düzeyine yükseldi.
TL mevduatın payı yükseldi.
- Türk lirasının dolar karşısında yüzde 1.0 değer kazandığı Eylül 2015-Eylül 2016 döneminde TL talebindeki artışın da olumlu katkısıyla YP mevduatların TL karşılığı yüzde 7.7 geriledi. Buna karşılık, TL mevduatlar yüzde 16.4 arttı. Böylece TL mevduatların toplam mevduatlar içindeki payı 5 puan artış ile yüzde 61’e ulaştı.
Bireysel kredilerdeki artış daha yavaş
- Bireysel kredilerin yıllık büyümesi Eylül ayı itibarıyla yüzde 7 düzeyinde gerçekleşti. Bireysel krediler toplam kredilerin yüzde 27’lik bölümünü oluşturuyor. Kurumsal kredilerdeki yıllık büyüme ise yüzde 11.3 oldu.
Tahsili gecikmiş alacak oranı yüzde 3.4 oldu.
- Tahsili gecikmiş alacaklar, özel karşılık öncesi yüzde 23, özel karşılık sonrası yüzde 10 oranında büyümüştür. Sektör söz konusu alacakların yüzde 76’lık bölümüne karşılık ayırmıştır. Takipteki alacaklar/kredi oranı 2015 yılı Eylül ayında yüzde 3.0 iken, Eylül 2016'da yüzde 3,4 olmuştur. Söz konusu oran kurumsal kredilerde yüzde 2.9 iken bireysel kredilerde özellikle kredi kartlarının etkisiyle yüzde 4.5 oldu.
Darbe girişimi,devleti yönetenlerin boş boş konuşmaları,tutarsız davranışlar,dayılanmalar ve daha niceleri sn Aydın Bunları da söylemekten çekinmeyin
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.