Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çin ordusuna ait hava ve deniz araçlarının elektronik takip araçları, devriye uçakları, gemiler ve füze sistemleriyle izlendiği belirtildi.
Açıklamada, yerel saatle 17.00 (Türkiye saati ile 10.00) itibarıyla 21 savaş uçağı ve 6 savaş gemisinin ada çevresinde görüldüğü, uçaklardan 11’inin Tayvan Boğazı’nda tarafların etki alanlarını sınırladığı kabul edilen hava ve deniz hattının doğusuna uçtuğu, 6 SU-30, 4 J-11 ve 1 JH-7 savaş uçağının boğazı ikiye ayıran itibari ‘orta çizgiyi’ geçtiği aktarıldı.
11 FÜZE TAYVAN ÇEVRESİNDEKİ SULARA DÜŞMÜŞTÜ
Bakanlık, Pelosi’nin adayı ziyaret ettiği 3 Ağustos’ta 27, ziyaretin ardından tatbikatların başladığı 4 Ağustos’ta ise 22 Çin savaş uçağının Tayvan çevresinde görüldüğünü, aynı gün Çin ana karasından ateşlenen 11 güdümlü füzenin Tayvan çevresindeki sulara düştüğünü bildirmişti.
Ayrıca 5 Ağustos’ta 68 savaş uçağı ve 13 savaş gemisinin, 6 Ağustos’ta 20 uçak ve 14 geminin, 7 Ağustos’ta 66 uçak ve 14 geminin, 8 Ağustos’ta 39 uçak ve 13 geminin, 9 Ağustos’ta ise 45 uçak ve 10 geminin, 10 Ağustos’ta ise 36 uçak ve 10 geminin ada çevresinde görüldüğü duyurulmuştu.
Çin’in 4-7 Ağustos’ta düzenleyeceğini açıkladığı tatbikatlar, egemenlik ihtilafı içinde olduğu adanın çevresinde fiili bir abluka oluşturmuştu. 6 bölgede yürütülen tatbikatlar nedeniyle bazı alanlar, gemi ve uçak trafiğine kapatılırken boğazda güvenlik endişesi nedeniyle seferlerin aksadığı bildirilmişti.
Tatbikatlarla ilgili yayımlanan hava ve deniz güvenliği uyarılarının (NOTAM) süresi 7 Ağustos’u izleyen gece saatlerinde dolmasına rağmen, Çin ordusu tatbikatları 8 ve 9 Ağustos’ta da sürdürdüğünü açıklamıştı.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Şi Yi, dün yaptığı açıklamada, Tayvan çevresindeki sularda ve hava sahasında yürütülen tatbikatların sona erdiğini duyurmuştu. Sözcü Şi, Tayvan Boğazı’ndaki askeri devriye faaliyetinin devam edeceğini bildirmişti.
ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ BAŞKANI’NIN ZİYARETİ
Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik kongre heyetinin geçen hafta yaptığı ziyaret, adayı topraklarının parçası olarak gören Pekin’in tepkisini çekmişti. Çin, 2-3 Ağustos’taki ziyaretin ardından ada çevresindeki askeri tatbikatlara başlamıştı.
Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki adayı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha önce 1997’de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan’ı ziyaret etmişti.
TAYVAN, ÇİN’İN ÖNERİSİNİ REDDETTİ
Tayvan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Joanne Ou yaptığı açıklamada, bir yandan ada çevresinde askeri tatbikatlar yaparken barışçı birleşme mesajları vermenin inandırıcı olmadığını vurguladı.
Pekin’in yayımladığı siyaset belgesinin, iki tarafın özerk varlığını görmezden gelerek Tayvan’ı Çin’in parçası saymasını protesto ettiklerini belirten Sözcü Ou, “Ana karadaki komünistler hiçbir zaman Tayvan’a hükmetmemişlerdir. Tayvan’ın egemenliği, 23,5 milyonluk Tayvan halkına aittir. Tayvan halkı Pekin’in tek ülke iki sistem önerisine dayalı birleşmeyi kabul etmeyecektir” yorumunda bulundu.
Ou, Pekin’in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin adayı ziyaretini bahane ederek provokatif eylemlere giriştiğini, tatbikatlarla askeri güç gösterisi yaptığını, siber saldırılar ve dezenformasyon kampanyalarıyla Tayvan’ı yıldırmaya çalıştığını, yalnızca Tayvan’ı değil bölgesel barışı da tehdit ettiğini belirterek, “Asıl uluslararası oyun bozan, bölgesel istikrarsızlığı yaratan Çin’dir” ifadesini kullandı.
Tayvan’ın Ana Kara İlişkileri Konseyi de “siyaset belgesinin, hüsnükuruntu dolu olduğunu ve olguları görmezden geldiğini” savundu.
Açıklamada, “siyaset belgesinin, Komünist Parti’nin ulusal kongresi öncesinde ana kara halkına Pekin otoritelerinin Tayvan konusunda bir şeyler yaptığı izlenimi uyandırmak için hazırlandığı” görüşü dile getirildi.
Konsey, “tek ülke iki sistem” önerisinin kabul edilemeyeceği, bunun seçenek olamayacağı görüşünün Tayvan’da uzun süredir hakim olduğunu vurguladı.
Çin Devlet Konseyine bağlı Tayvan İlişkileri Dairesinin Sözcüsü Ma Şiaoguang ise iktidardaki Demokratik İleri Parti’nin siyaset belgesine yönelik eleştirilerini “karalama çabası” diye niteledi.
“Tek ülke, iki sistem” modelinin barışçı ve samimi bir birleşme çağrısı olduğunu belirten Sözcü Ma, sonunda tüm Tayvan halkı tarafından benimseneceğine inandığını dile getirdi.
Çin yönetimi dün yayımladığı Tayvan siyaset belgesinde, ada ile ana kara arasındaki ideolojik ve sosyal farklılıkların tanınması temelinde “barışçı yeniden birleşme” hedefini vurgulamıştı. Belgede ‘tek ülke, iki sistem’ anlayışının, en kapsayıcı çözüm olacağı görüşüne yer verilmişti.
Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyetinin geçen hafta yaptığı ziyaret, adayı topraklarının parçası gören Pekin’in tepkisini çekmişti. Çin, 2 ve 3 Ağustos’taki ziyaretin ardından ada çevresinde askeri tatbikatlara başlamıştı. İlk başta 4-7 Ağustos’ta düzenleneceği açıklanan tatbikatlar, öngörülen takvimin ötesinde sürdürülmüştü.
Çin'den, Tayvan'a 'barışçı yeniden birleşme' mesajı
Pelosi: Çin'in Tayvan'ı izole etmesine izin veremeyiz
Çin-Tayvan krizi, savunma sanayinin devlerine yaradı: Satışlar katlandı!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.