Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Temmuz ayı itibariyle turizm sektörü bu yıl beklenen hareketliliği yakalayamadı. Yunan Adaları'ndaki restoranların menüleriyle sıkça kıyaslanan Türkiye'nin tatil beldelerindeki restoranlar, müşteri kaybı yaşarken masalar da boş kaldı. Bu duruma karşı, Çeşme ve Bodrum gibi popüler tatil beldelerinde bazı restoranlar adisyon ve servis ücretlerini kaldırırken, bazıları yüzde 10-20 oranında indirimler yapmaya başladı.
"Orta ve alt segment müşteri trafiğinde düşüş var"
Sabah’ta yer alan habere göre Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, ilçede lüks, orta ve alt segment olmak üzere farklı kategorilerde restoranların olduğunu söyledi. "Bu afaki fiyatların olduğu lüks restoranlar dolu. Onların farklı bir müşteri kitlesi var. Ancak orta ve alt segmentin müşteri trafiğinde düşüş var maalesef" diyen Kocadon, şunları anlattı: "Bazı restoranlarımız servis ya da kuver ücretini kaldırdı. Bazıları da menülerinde yüzde 10-20 arası indirim yapıyor." Maliyetlerin yüksek olduğunu vurgulayan Kocadon, "Otellerdeki gibi yüzde 40-50 indirim yapamazlar. Zaten öyle bir kârları da yok. Sezon kısa. İşletmelerimiz bu dönemi boş geçirmemek için çalışıyor" dedi.
Restoranların müşteri trafiği yüzde 40 düştü
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl de, restoranların müşteri trafiğinin yüzde 40 düştüğünü söyledi. Sadece yerli turist değil yabancıların da fiyata tepki gösterdiğini anlatan Bingöl, Türkiye'de fiyat kavramının kalmadığını kaydetti. Bingöl, "Artık Nişantaşı ile Güngören'de bir kahve aynı fiyat. Oysa kira ve hizmet farklı. Evet maliyetler arttı ancak fırsatçılık da var. Bu durum en çok işini hakkıyla yapana zarar veriyor" diye konuştu.
“Müşteri tepki koydu, fiyatları yüzde 10-20 indirdiler"
Turizm beldelerinde de benzer soruna dikkat çeken Bingöl, "Çeşme ya da Bodrum'un en lüks restoranında örneğin lahmacunu 800'e satılıyor. Bunu gören X restoran da 'madem orada lahmacun 800'e satılıyor' diyerek 600 TL fiyat yazıyor. Bunu gören müşteri de tepki koyuyor. Adam haklı, enayi değil. O parayı sana neden versin? Diğer yer bir marka oluşturmuş. Hizmeti farklı, alıcısı farklı. Sen daha marka olmadan böyle fiyat yazarsan tepki görürsün" dedi. Turizm beldelerinde müşteri trafiğinin yüzde 50 düştüğünü anlatan Bingöl, "Fiyatları yüzde 10-20 indirdiler. Özellikle 100 liralık lahmacunu 600'e satmaya kalkanlar, 50 liralık böreğe 250 lira isteyenler fiyatını daha da çekecek" şeklinde konuştu.
Arz var fakat talep düştü
Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği (TÜRYİD) Başkanı Kaya Demirer, turizm beldelerinde sezonluk iş yapıldığına dikkati çekerek, "12 ay açık olan bir işletmeye göre onların sınırlı bir süreleri var. 3-4 ay iş yapıyorlar. Boş kaldıklarında da panikle fiyat kırabilirler. Bu arz-talep meselesi. Şu anda tatil bölgelerinde arz var ancak talep düştü. Çünkü müşterinin alım gücünde azalma var. Talep düşünce arz tarafı mecburen fiyat kırdı" dedi. Sektörde maliyetlerin çok yüksek olduğunu anlatan Demirer, "Asgari ücrete ara zam gelmedi ancak biz sektör olarak temmuzda yüzde 20-25 ara zam yapmak zorunda kaldık. Çünkü personel gider. Maliyetlerimiz son 4 yılda yüzde 900 artarken kur yüzde 400 arttı" ifadelerini kullandı. Hizmetin enflasyon içinde en yüksek paya sahip sektörlerden biri olduğunu aktaran Demirer, "Maliyetleri düşürmek için Tarım, Maliye ve Çalışma Bakanlığı'nın içinde olduğu bir kurul kurulmalı. Bu fiyatları nasıl düşürebiliriz yolları aranmalı" diye konuştu.
Kruvaziyer turizminde büyük artış: İlk 6 ayda 574 bin 509 ziyaretçi!
Türkiye turizmde önemli bir başarıya imza attı
Turizm cenneti Bodrum'a 45 bin araç giriş yaptı
Dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olan turizm sektörü! kendi vatandaşı tatil yapamazken hakir görülürken, fırsatçılık ve fahiş fiyat ile yurtdışı müşteriyide kaçırdınız beter olun....
Beter olsunlar turizmin adı dolandırıcılık olmuş restoranlarda lezzet ve kullanılan malzeme berbat otel oda fiyatları normalin üç dört katı kalitesiz parası çok olanın bile buralara bu fiyatları ödemesi enayilik kerizlik resmen kazıklanıyorlar restoranlar sevis berbat gürültü patırtı çabası zaman içinde turizm denen sektörün ülke çapında calışanlarla birlikte batacagı apaçık
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.