<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTaşerona kadro yolu----

Taşerona kadro yolu

Taşerona kadro yolu
03 Mayıs 2014 - 09:57 www.finansgundem.com

600 bini kamuda, 1 milyondan fazla taşeron işçi yeni yasaya kilitlendi. Hangi görev asıl iş, hangisi alt iş belli olacak.

Son günlerde en çok konuşulan konuların başında taşeronlara yönelik yasa geliyor. Herkes bir şey söylüyor, yazıyor, çiziyor. Sayıları 1 milyonu aşan taşeron işçinin de kafası karışıyor. 1 Mayıs öncesi işçiyi kışkırtan "herkes taşeron olacak" haberlerini bir kenara bırakıp, işin aslını anlatalım istedik.
Bugün taşeron dediğimiz sistemi düzenleyen durum 4857 sayılı İş Kanunu'nun 2. maddesinde anlatılıyor. Tabii bu yasa net tanımlar yapmadığı için de özellikle kamuda taşeron sistemi adeta karman çorman olmuş. Yani asıl işler taşerona yaptırılmaya başlanmış, yan yana masalarda farklı statülerde insanlar çalıştırılmış. Özel sektördeki taşeronlar ise şirketlerin insafına kalmış, girdi- çıktı işlemleriyle tazminatları sıfırlanmış, izin hakları ellerinden alınmış.
 
HERKESE KADRO YOK AMA...
 
Kamudakiler için ise durum biraz daha farklı. 600 bin taşerona kadro verilmesi diye bir şey yok. Bunu hep söylüyoruz, zaten gerçekliliği de yok ama 'muvazaalı' dediğimiz durumlar var. Yani kadrolu elemanın işlerini, taşeron işçiler yapıyor. Bu durum da muvazaalı diye tarif ediliyor. Yeni yasa asıl iş nedir bunun tanımını getirecek. Asıl işveren ve alt işveren tanımlarını da yapacak. Böylece asıl işi yapan taşeron ortaya çıkacak. Bu sorun da çözülecek.
 
ÖZLÜK HAKLARI EŞİTLENECEK
 
Bu durumda kadrolu elemanın görevini yani o kurumun asıl işini yapan taşerona, kadro ihtimali doğabilecek. Yani temizlik görevlisi gibi görünen taşeron hemşire olmayacak. Hemşire kadrolu olacak. Taşeronların kıdem tazminatı hakları güvence altına alınacak. İzin, mesai gibi zaten olması gereken haklar da korunacak. Şimdi bu yasanın çıkmasını bekleyeceğiz. Kimin asıl işi yaptığı da böylece netleşecek. Yeni yasanın getireceği en büyük yeniliklerden biri, taşeron işçi ile asıl işçi arasındaki farkı kaldıracak olması. Böylece aynı işi yapanlar arasında temel ve özlük hakları açısından fark olmayacak. Böylece sıkıntılar giderilecek.
 
İMD, işsizlikle mücadele neferi
 
Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında yüzde 5 işsizlik de var. Bunun için çok değişik mücadele yöntemleri sürdürülüyor ve önemli mesafeler de alınıyor. Bunlardan biri de iş ve meslek danışmanlığı (İMD). Atamaları yapılan 3 binden fazla İMD sahada başarıyla çalışıyor. Bu arkadaşlarımızın maaş problemleri de torba yasayla çözülecek. Eğitim görüp sertifika almış yaklaşık 7 bin İMD ise atanmayı bekliyor. Kadro umutları sadece İŞKUR'un talebine bağlı. Oysa bu arkadaşlarımızın değerlendirilebileceği çok yer var. Okullarda ders verebilir, belediyelerde danışmanlık yapabilir, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'nda görev alabilirler... 7 bin genç, eğitimli, prıl pırıl İMD işsizlikle mücadele neferi olmak için atama bekliyor...
 
Erken emekliliğe 2 formül
 
Yaşı ve yılı tamamlamış ama prim günü eksik olanlar için bir çalışma yürütülüyor. Toplu ödeme ile günler tamamlanıp emeklilik sağlanacak. 2 formül öne çıkıyor. 1- Bundan en az bin 800 prim gününe sahip olanlar yararlanacak. 2- Belli bir yaşın üstünde (60 yaş konuşuluyor) olanlara bu imkân gelecek ya da hiç şart aranmayacak.
Faruk Erdem - Sabah
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • neşet 13 Ekim 2015 00:49

    Belediye de temizlik biriminde çalışan taşeron işçisi asıl işçi olarak mı geçiyor şoförlere kadro verilirmi

  • vatandaş03 Mayıs 2014 14:57

    pirimi ve yaşı doldurmuş yaşı bekleyen milyoınları yararlandırsınlar işsizlik diye bir şey kalmaz.