Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Enflasyon market harcamalarından kırtasiye ürünlerine kadar her şeyin maliyetini artırıyor. Söz konusu ekonomik tablo para biriktirmeyi veya harcamalar için uzun vadeli planlar oluşturmayı çok daha önemli hale getiriyor.
Insider’ın haberine göre düzenli olarak birikim yapmak birçok kişinin tercih ettiği bir yöntem olsa da tasarruf sahipleri yüksek faiz ortamından yararlanmak yerine birikimlerini daha verimsiz hale getirme eğilimi gösteriyor. Zira sadece hesabınızda para biriktirmek banka mevduat faizlerinden en iyi getiriyi alabileceğiniz anlamına gelmiyor.
Haberde tasarruf sahiplerinin olabilecek en yüksek getiriye ulamamasının 4 sebebi açıklandı:
1. Tasarruflarınızı ayrı hesaplarda tutmuyorsunuz
Tasarruflarınızla günlük harcamalar için kullandığınız hesapların ayrı olması gerekir. Bu hesabın vadesiz hesaplarda değil paranın getiri sağlayabileceği vadeli hesaplarda bulunması önemlidir. Tüm getirişinizi tek bir hesapta topladığınızda hangi miktarı harcayacağınız ve hangi miktarı birikime atacağınızı belirlemek çok daha zorlaşır.
Birikimlerinizi ayrı bir hesapta tutmak paranıza dokunmanızı engeller ve büyümesine imkan sağlar. Üstelik birikimlerinizi farklı bir hesapta tutmak birikimlerinizin otomatik kesintilerden uzak tutulması anlamını da taşır.
Insider haberinde hesap kartı olmadan bir banka hesabı açmanın tasarruf sahibini sınırlayacağı ve bu sayede birikimlerin büyümesine imkan sağlayabileceği tavsiye ediliyor.
2. Geleneksel mevduat hesapları kullanıyorsunuz
Geleneksel vadeli mevduat hesapları elbette para biriktirmek için uygun bir yoldur. Ancak mevcut durumda ideal olduklarını söylemek zor. Zira mevduat getirileri çok daha yüksek olan seçeneklere ulaşmak da mümkün.
Habere göre ABD’de geleneksel mevduatlar %0,46 yıllık getiri sağlarken birden fazla yüksek getirili mevduatların getiri oranı ise %5 civarında. Daha yüksek yıllık getiri tasarruflarınızdan daha fazla para kazanabilmeniz anlamını taşır.
3. Yüksek getirili mevduatlara girmek için şartlara uymuyorsunuz
Bankalar en yüksek getirili mevduatlara girebilmek için özel şartlar oluşturabilir. Örneğin reklamı yapılan en yüksek mevduat getirisini almak için minimum bakiyeyi korumanız veya doğrudan para yatırma işlemi yapmanız gerekebilir.
Bazı bankalar yüksek mevduat getirilerini yeni müşterilerle kısıtlıyor olabilir. Yani bankanız daha yüksek mevduat getirisi sunsa bile bu yeni müşteriler için geçerli bir durum olabilir. Haberde, bu tür bir şart sebebiyle yüksek getiri fırsatlarından yararlanamayan tasarruf sahiplerinin daha yüksek getiri sağlayan başka bir bankada hesap açarak birikimlerini değerlendirmeleri tavsiye ediliyor.
4. Düzenli tasarruf yapmıyorsunuz
Ne kadar çok tasarruf ederseniz, o kadar çok para kazanmanız beklenir. Faiz oranı ne kadar yüksek olursa olsun, bu faiz hesaptaki bakiyeye uygulanır. Yani ne kadar çok tasarruf ederseniz, artan bakiye üzerindeki bileşik Faiz nedeniyle potansiyel olarak o kadar fazla kazanabilirsiniz.
Tasarruf ettiğiniz miktarı artırmanın yollarını bulun. Birikim katkınızı tek seferde yapmanız gerektiğini düşünmeyin. Miktarı zaman içinde istikrarlı bir şekilde artırabilirsiniz. Başarılı bir şekilde tasarruf etmenin anahtarı tutarlılıktır.
Tasarrufların en önemli tarafı sürekli olarak devam edebilmektir. Birikim ödemelerini yüksek getirili bir tasarruf hesabına otomatik ödemeyle aktarmak habere göre uygulanabilecek taktikler arasında. Zira bu yöntem hem tutarlılık sağlarken hem de zaman içerisinde tasarrufların büyümesine imkan verir.
Birikim yapmaya başlamanın 7 adımı
Gençlerin bugün yapması gereken 7 birikim hamlesi
Emeklilik birikiminde başarılı olanların 4 ortak özelliği
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.