Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çiftçi topraktan nasıl uzaklaştırıldı? Ülke nasıl ithalat bağımlısı hale geldi? Erdoğan Süzer, Sözcü'deki haberinde, bu soruların yanıtlarını veren TMO faaliyet raporunu paylaştı.
2006-2020 yıllarını kapsayan faaliyet raporlarındaki verilere göre TMO, 2006 yılında tarımsal ürün alımlarının yüzde 99.9'unu yurtiçindeki çiftçiden yapıyordu. Ancak 2020 yılına gelindiğinde durum tersine döndü, TMO'nun çiftçiden aldığı ürün oranı yüzde 19'a düştü. Buna karşılık 2006'da yüzde 0.1 olan ithal tarımsal ürün alımı 2020'de yüzde 81'e fırladı. TMO, 2005 yılında çiftçiden 4.3 milyon ton, 2006 yılında da 1.2 milyon buğday aldı. Ancak 2020'de çiftçiden aldığı buğday 384 bin tona kadar düştü. Buna karşılık TMO'nun 2020'de ithal ettiği buğday miktarı iç alımın yaklaşık 10 katına ulaşarak 3.7 milyon tona çıktı. Bu seyir arpa dahil birçok üründe yaşandı.
ALIM TAHMİNİ TUTMADI
Faaliyet raporları, TMO'nın ithalat tahminlerinde ciddi tahmin yanlışları yaptığını da gösterdi. 2019 yılında 1.4 milyon ton buğday ithal eden TMO, 2020'de 1.2 milyon ton buğday ithal edileceği öngörüsünde bulundu. Ancak, 2020 buğday ithalatı 3 katı da aşarak 3.7 milyon tona ulaştı.
İki kamu kurumu birbiriyle rekabet ediyor
TMO raporunu değerlendiren İlhami Özcan Aygun, üreticiye sırtını dönüp ithalata yönelen tarım politikası yüzünden halkın ekmek dahil ucuz gıdaya ulaşma imkanı kalmadığını söyledi. Aygun, iki kamu kurumu olan Türkşeker ile TMO'nun birbiriyle rekabet halinde olduğu, bunun da piyasada sıkıntılar yarattığını söyledi. Adeta paralel yapılar oluştuğunu ifade eden Özcan, “TMO raporunda Türkşeker'in daha yüksek fiyatla hububat aldığını belirterek bir anlamda ofisin çiftçiye düşük alım fiyatı uyguladığını ve rakip olduğunu itiraf etmiştir” dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.