BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTarım sigortasında 'yüzde 6' eğim şartı krize yol açtı----

Tarım sigortasında 'yüzde 6' eğim şartı krize yol açtı

Tarım sigortasında 'yüzde 6' eğim şartı krize yol açtı
25 Aralık 2024 - 02:04 www.finansingundemi.com

TARSİM’in yüzde 6 eğim şartına bağlı olarak tarım sigortası prim desteğinin daha düşük uygulanmasına ilişkin açıklaması çiftçilerin tepkisine yol açtı.

TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) heyeti, Adana’da çiftçilerle buluşarak 2024'te yürürlüğe girecek düzenlemeler hakkında bilgi verdi. En çok tepki çeken düzenleme, %6 eğimin altındaki bahçelere daha düşük prim desteği verilmesi kararı oldu. Çiftçiler, Tarım Bakanlığı’nın geçmişte Çukurova’da meyve bahçelerini teşvik ettiğini hatırlatarak, bu düzenlemenin geçmişe dönük uygulanmasını adaletsiz buldu. Konu Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya iletilince, Bakan böyle bir düzenleme olmayacağını açıkladı.

Selçuk Altun'un Ekonomim'de yer alan haberinde eğim şartına bağlı olarak farklı prim desteği yapılmasına ilişkin gelişmeleri ele aldı. TARSİM heyetinin Adana’da çiftçilerle gerçekleştirdiği toplantıda en çok dikkat çeken ve tartışmalara yol açan konu, %6 eğimin altındaki meyve bahçelerine daha düşük prim desteği verilmesi kararı oldu. TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü, Tarım Bakanlığı’nın bu yıl aldığı kararla %6 eğimin altına meyve bahçesi kurulmasına izin verilmediğini ve bu uygulamayı desteklemek için TARSİM poliçelerinde prim fiyatlarının farklılaştırılacağını açıkladı. Buna göre, %6 eğimin altındaki bahçelerde prim desteği azalacak. Engürülü, bu düzenlemenin tarım alanlarının korunması adına önemli bir adım olduğunu vurguladı.

"Bakanlık önce teşvik etti sonra cezalandırıyor"

Ancak bu açıklama çiftçilerin tepkisine neden oldu. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru başta olmak üzere üreticiler, geri dönük bir uygulamanın adaletsiz olacağını ifade etti. Çiftçiler, yıllar önce Tarım Bakanlığı’nın teşvikleriyle Çukurova’da büyük ölçekli meyve bahçeleri kurduklarını hatırlatarak, bu düzenlemenin geçmişte yatırım yapan üreticileri cezalandırdığını dile getirdi. Çiftçilerden biri, “20 yıl önce Bakanlık bizi meyveye teşvik etti, şimdi bizi cezalandırıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. Konu Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya taşındı. Bakan Yumaklı ise böyle bir düzenlemenin olmayacağını belirterek çiftçilerin endişelerini yatıştırdı.

Toplantı, İş Bankası ve Anadolu Sigorta’nın ev sahipliğinde, çok sayıda çiftçi, üretici ve sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantının açılışını yapan TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Özdemir, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi ve uygulamaları hakkında bilgi verirken, sistemdeki devlet prim desteğinin önemine dikkat çekti. Daha sonra EKONOMİ gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda, TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü, güncel verileri paylaştı ve gelecek dönemde uygulanacak yenilikler hakkında bilgiler verdi.

Genel Müdür Engürülü, değişen iklim koşulları ve artan doğal afetler nedeniyle tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için tarım sigortasının kritik önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, 2025 yılı için planlanan yenilikler konusunda da bilgiler verdi. Engürülü, sigortalanmamış tarımsal üretimin büyük riskler taşıdığını belirterek çiftçilere ürünlerini mutlaka güvence altına almaları çağrısında bulundu.

TARSİM’den Prim Desteklerine ve Kapsam Alanına Yönelik Yenilikler

Engürülü, tarım ve hayvancılık sigortalarındaki devlet prim desteğinin artırılacağını açıkladı. Çiftçilerin mevcut %60 olan tarım sigortası prim destek oranı %70’e, hayvancılıktaki %50 destek oranı ise %60’a çıkarılacak. Çalışmaların devam ettiğini belirten Engürülü, yeni oranların yılbaşından itibaren Cumhurbaşkanı onayıyla yürürlüğe gireceğini ifade etti.

Ayrıca TARSİM, sigorta uygulamalarında kapsamını genişletiyor:

- Geyik zararı sigorta teminatına alınacak (Bolu ve Ankara’da sorun teşkil ediyor).
- Patates erken ekimlerinde don zararını kapsama alacak.
- Mantar yetiştiricileri için teminat sağlanacak.
- Dünyada bir ilk olarak yağlık ayçiçeği için kuraklık teminatı verilecek.
- Gelir koruma sigortası buğdaydan sonra arpa için de uygulanacak.
- İpek böcekçiliği de sigorta kapsamına alınacak.
Engürülü, bu düzenlemelerin çiftçilerin tarımsal üretim süreçlerini daha güvenli hale getirmeyi hedeflediğini vurguladı.

Çiftçilere 331 milyon TL'lik  tarımsal destekleme ödemesi Çiftçilere 331 milyon TL'lik tarımsal destekleme ödemesi

 

 Erdoğan: Tarım ve sulama alanında devrim niteliğinde adımlar attık Erdoğan: Tarım ve sulama alanında devrim niteliğinde adımlar attık

 

Tarım sigortalarında prim indirimi yapılacakTarım sigortalarında prim indirimi yapılacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)