Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, yurt içinde veya yurt dışında ortaklarla bir katılım bankası kurma hedeflerinin olduğunu belirterek, "Çok da uzun olmayan vadede katılım bankası anlamında faizsiz sistemle böyle bir çalışma yapacağız" dedi.
Poyraz, amaçlarının kooperatif ortaklarının ihtiyacı olan girdilerin ekonomik olarak teminindeki süreci işletmek olduğunu söyledi.
Poyraz, "Ortaklarımıza yıllık yaklaşık 9 milyar lira civarında bir kredi kullandırıyoruz. Bunun da yüzde 70'ten fazlası ayni kredi biçiminde. Buna rağmen, ortaklarımızdan geçen sene sonu itibarıyla 450 milyon lira gibi bir ürün alımı gerçekleşmiş. Ciddi bir orantısızlık var" ifadelerini kullandı.
Hedeflerinin ürettikleri ürünleri tüketiciye ulaştırmada daha fazla sorumluluk almak olduğunu dile getiren Poyraz, tüketicilerin ihtiyaçlarına göre "sözleşmeli üretim" modeliyle üretim yapmak istediklerini anlattı.
Poyraz, yurt içinde market zincirleriyle işbirliğine gidip kooperatifin ürünlerini tüketicilere ulaştırmaya başladıklarına işaret ederek, "Dış pazar noktasında İran, Rusya ve Çin üzerine bir çalışma yapıyoruz. Çin'e teknoloji anlamında satabileceğimiz ürün yok ama gıda noktasında Çin pazarı Türkiye'nin gündeme alması ve üzerinde çalışması gereken bir pazar. Oradaki fuarları takip edip, market zincirleriyle görüşmeler yapıp bir pazar oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.
Genelde küçük ve orta ölçekli çiftçilerle muhatap olduklarına vurgu yapan Poyraz, şöyle devam etti: "Büyük çiftçiler başta Ziraat Bankası olmak üzere diğer bankalarla muhatap oluyor. Ziraat Bankasının bize kaynak kullandırma maliyeti yüzde 27. Biz şu anda özel sektörle Ziraat'in ortasında bir yerdeyiz. İşin kritik noktası, yüzde 20-23 aralığında toplanan mevduatın yüzde 40 oranında tarım sektörüne aktarılması. Biz yüzde 27 ile aldığımız fonu yüzde 29 ile aktarıyoruz. Bu anlamda kredi kısmak gibi bir durumumuz yok, bulabildiğimiz tüm kaynakları tarım sektörünü desteklemek anlamında aktarıyoruz."
Katılım Bankacılığı
Ekonomi Muhabirleri Derneği'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Poyraz, yurt içinde veya yurt dışında ortaklarla bir katılım bankası kurma hedeflerinin olduğunu belirterek, "Çok da uzun olmayan vadede katılım bankası anlamında faizsiz sistemle böyle bir çalışma yapacağız. Bahsettiğim sistem katılım bankalarının bile isteyip de yapamadığı bir sistem. Aslında faizsiz modelin uygulanabileceği en iyi yer Tarım Kredi" ifadelerini kullandı.
"Maliyetleri aşağı çekmek için yeni yöntemler geliştirdik"
Çiftçilerin girdi maliyetlerini aşağı çekmek için çalışma yaptıklarını dile getiren Poyraz, gübre üretim maliyetlerini düşürmek için girişimlerde bulunduklarını anlattı.
Poyraz, GÜBRETAŞ'ın ham madde alırken bankadan fon kullandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Ürün alırken bankadan fon kullanıyor. Yüzde 35'i aşan bir maliyet var. 'Tarım Kredi olarak size bir nevi ön ödeme yapalım, siz de şu faizi maliyet unsuru olarak aşağı çekin ve bize bir indirim yapın' diye önerdik. Onlar da kabul etti çünkü başka bir bankadan kredi alacak, o aldığı girdiyle de ürünü üretecek piyasaya ve bize satacak. Fonlama maliyetini de aşağı çekme anlamında yeni bir yöntem geliştirdik. Tarım Kredi ve GÜBRETAŞ olarak önümüzdeki günlerde ciddi bir fiyat avantajı sağlayacağımızı şimdiden söyleyebilirim."
Sigorta faaliyetlerini de faizsiz sigorta üzerinden yürüttüklerini belirten Poyraz, Bereket Sigorta adı altında hem tarımsal faaliyetlerde hem de diğer sigorta faaliyetlerinde aktif bir şekilde çalışmaya başladıklarını aktardı.
Poyraz ile Bereket Sigorta AŞ ve Bereket Emeklilik ve Hayat AŞ Genel Müdürü Mahmur Güngör, daha sonra Tarım Kredi ve Bereket Sigorta arasında münhasırlık sözleşmesini imzaladı.
Banka dışarıdan bir masa bir kasa gibi gözüküyor ancak personel, teknoloji ve kira giderleri çok yüksek. Büyük bankalara bakın sırf personel giderleri 6 aylık 1 milyar TL nin altında değil. Yıllık 2 milyar eder. 200 milyar mevduat toplasan 1 milyar sırf personel gideri. Teknoloji, kira, reklam vs katınca zaten en %2,5 marj genel giderlere harcanıyor, %2 batık için ayrılsa %4,5 5 marj kafa kafaya demektir. Tarım Kredi kooperatifi ırta ölçekli bir banka en güzeli aynı alandaki Şekerbank ile anlaşsa daha verimli olur.-
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.