Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biri iken “yerli malı haftası” kutlayan Türkiye, son dönemde tarım ürünlerinde rekor ithalat yapıyor. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, son 2 yılda ithal edilen ürünlere ilişkin bir rapor hazırlayarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na sundu.
Raporda, pandemi döneminde buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, pirinç ve soya ithalatındaki değişim karşılaştırılarak, 2020'nin ilk 7 ayında sadece 6 ürüne 3.5 milyar dolar ödendiği belirtildi. Yıl sonunda söz konusu rakamın ikiye katlanacağına dikkat çeken Gaytancıoğlu, “AKP'li yıllarda Türkiye tarımı çok ciddi tahribata uğramıştır. Tabiri yerindeyse ‘yerli ve milli bir çöküş' yaşamıştır” diye konuştu.
Okan Gaytancıoğlu
YILDA 10 MİLYAR DOLAR
Gaytancıoğlu'nun hazırladığı raporda, Türkiye'nin üretebileceği ürünleri ithal etmekte rekor üstüne rekorlar kırdığına dikkat çekildi. “Türkiye, her bölgesinde yetişebilen buğday, arpa, mısır, pirinç gibi tahıllar, ayçiçeği, soya, palm, kanola gibi yağlı tohumlu bitkileri, tütün, pamuk gibi endüstri bitkilerini, mercimek, fasulye gibi bakliyatları bile ithal etmektedir” denilen raporda, her yıl düzenli olarak yapılan tarım ithalatına 10 milyar dolar civarında para ödendiği hatırlatıldı.
İKİYE KATLANACAK
Gaytancıoğlu, “2020'nin ilk 7 ayında sadece 6 ürüne (buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, pirinç, soya) 3.5 milyar dolara yakın döviz ödenmiştir. Yılın sonunda bunun 2 katı olacağı beklenmektedir. Yine tahıllar, bakliyat ve yağlı tohumlarda genel beklenti pandemi nedeniyle talebin yani tüketim talebinin önümüzdeki aylarda yüksek olacağı yönündedir” diye konuştu.
ÇİFTÇİ KAZANMALI Kİ ÜRETSİN
İthal edilen ürünlerin ülkemizde yetişebilen ürünler olmasının tezat teşkil ettiğini kaydeden Okan Gaytancıoğlu, “Çünkü arada para kazananlar var. Nerede bir tarım ürünü ithalatı varsa arkasında mutlaka bir AKP yandaşı var. Onlar kazanıyor, yerli üreticiler kaybediyor” dedi. AKP'nin iktidar olduğu yıllarda tarımın çok ciddi tahribata uğradığına dikkat çeken Gaytancıoğlu, “Çiftçimizi yeniden üretmeye yöneltecek politikalara ihtiyaç var. Bunun için çiftçi borçları yeniden yapılandırılmalı, ürettikçe kazanılan politikalara geçilmeli” diye konuştu. (Sözcü / Veli Toprak)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.