Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin ihracatı, bu yılın ilk yarısında 2021'in aynı dönemine kıyasla yüzde 20 artarak 125 milyar 863 milyon dolara yükseldi.
Küresel çapta gıda sıkıntılarının yaşandığı bir ortamda güçlü performansına devam eden tarım grubu, 16 milyar 462 milyon dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak-haziran ihracatına imza attı.
Türkiye'nin tarım ihracatı, ilk yarıda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,1 artarken, toplam ihracattan yüzde 13,1 pay aldı.
Tarım sektörü, ocak-haziran döneminde 5 sektörle rekora koştu.
Söz konusu dönemde hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 5 milyar 446 milyon dolar, meyve sebze mamulleri 1 milyar 153 milyon dolar, kuru meyve ve mamulleri 755 milyon 880 bin dolar, su ürünleri ve hayvansal mamuller 2 milyar 52 milyon dolar, mobilya kağıt ve orman ürünleri 4 milyar 122 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-haziran dış satımını yaptı.
İlk yarıda geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yüzde 31,5, meyve sebze mamulleri yüzde 23,3, kuru meyve ve mamulleri yüzde 10,6, su ürünleri ve hayvansal mamuller yüzde 33,9, mobilya, kağıt ve orman ürünleri yüzde 28,5 artış kaydetti.
Irak, önde gelen pazar konumunu korudu
Tarım grubunda ihracatta rekor kıran sektörlere en fazla talep Irak'tan geldi. Böylece Irak, tarım ihracatında önde gelen pazar konumunu korudu.
Irak'a hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 1 milyar 70 milyon dolar, su ürünleri ve hayvansal mamuller 380 milyon 547 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü 484 milyon 420 bin dolar tutarında dış satım yaptı.
Meyve sebze mamulleri ABD'ye 180 milyon 897 bin dolarlık, kuru meyve ve mamulleri de Almanya'ya 101 milyon 190 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Dış satımda Irak'a hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yüzde 63,8, su ürünleri ve hayvansal mamuller yüzde 60,3, mobilya kağıt ve orman ürünleri yüzde 9,4 artış kaydetti.
Meyve sebze mamulleri sektörünün ABD'ye ihracatı yüzde 57,6 artarken, kuru meyve ve mamullerinin Almanya'ya ihracatı yüzde 4,7 azaldı.
En fazla ihracatı İstanbullu şirketler yaptı
İl bazında bakıldığında tarım grubunda rekor kıran sektörlerde en fazla ihracatı İstanbul'da faaliyet gösteren şirketler yaptı.
İstanbul'da faaliyet gösteren hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 1 milyar 610 milyon dolarlık, su ürünleri ve hayvansal mamuller 306 milyon 354 bin dolarlık, mobilya, kağıt ve orman ürünleri 1 milyar 699 milyon dolarlık, meyve sebze mamulleri 313 milyon 345 bin dolarlık dış satım gerçekleştirdi.
Kuru meyve ve mamulleri sektöründe ise en fazla ihracatı 240 milyon 628 bin dolarla İzmir'de faaliyet gösteren şirketler yaptı.
Yılın ilk yarısında 5,44 milyar dolarlık hububat ihracatı
Türk lirasıyla ihracat 6 ayda 50,7 milyar liraya ulaştı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.