Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
EKONOMİNİN dinamosu olan otomotiv sanayi, 2017 yılında hedeflediği tarihi üretim ve ihracat rekorlarını ilk yarı sonuçları sonrası yukarı yönlü revize etti. İlk altı ay sonunda Türkiye’de toplam otomotiv üretimi yüzde 20, ihracat ise yüzde 29 artınca Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) 1 milyon 650 bin adetlik üretim tahminini 1 milyon 700 bin adede, 1 milyon 350 bin adet olan ihracat tahminini ise 1 milyon 400 bin adede çıkardı. 27 milyar dolar olan ihracat geliri tahmini ise 28 milyar dolara yükseldi. Böylece 2017 sonunda üretim 2016’ya göre yüzde 14.4, ihracat adet bazında yüzde 22.6, ihracat geliri ise yüzde 15.7 gibi yüksek oranda artacak.
OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 2017 yılında da üretim ve ihracatın rekora koştuğunu ancak başarının sürdürülebilir kılınması için iç pazarın özellikle ticari araçlarda canlandırılması gerektiğini ifade etti. 2017 Ocak-Haziran döneminde iç pazarda toplam satışların yüzde 9 oranında düştüğünü belirten Önen, “Yılın ilk aylarında başlayan iç pazardaki daralmanın üretimimizi negatif etkilemesinden endişe ediyorduk. Ancak AB pazarlarındaki istikrarlı büyümenin devam etmesi ve sanayimizin otomobil grubunda üretimine başladığı yeni ürünlerin etkisiyle üretim ve ihracatta sanayi tarihimizin en yüksek rakamları ile yeni rekorlara ulaşılacak bir yıl olmasını bekliyoruz. Toplamda 1 milyon 650 bin adet üzerinde araç üretimi, 1 milyon 350 bin adet üzerinde araç ihracatı ve 27 milyar doları aşan ihracat rakamı hedefliyoruz” dedi.
OSD’nin ocak-haziran dönemi raporuna göre ilk altı ayda toplam üretim yüzde 20, otomobil üretimi ise yüzde 36 oranında arttı. Bu dönemde toplam üretim 869 bin adet, otomobil üretimi ise 602 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 29 oranında artarken, otomobil ihracatı ise yüzde 48 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, toplam ihracat 714 bin adet, otomobil ihracatı ise 504 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı 14.5 milyar dolar olarak gerçekleşirken otomobil ihracatı yüzde 71 artarak 6.1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
İÇ PAZARDA ‘TİCARİ’ DESTEK GEREKİYOR
OSD Başkanı Önen, Türkiye’de ticari araç pazarının daraldığını, son iki yılda yüzde 18 küçüldüğünü belirterek, pazarı canlandırıcı tedbirler alınması gerektiğini kaydetti. Beyaz eşya, elektronik ve mobilya sektörünün desteklendiğini hatırlatan Önen, şunları anlattı: “Yılın ilk yarısında iç pazar yüzde 9 daraldı. Pazar tüm segmentlerde daralıyor. Özellikle ağır ticari araçlarda kapasite kullanım oranı düştü ve pazar son 2 yılda yüzde 58 küçüldü. Acil çözüm ile pazar geliştirilmezse, yeni yatırımlara gidilmesi olasılığı düşüyor. Önerimiz, öncelikle yaşlı araçların parktan çekilmesi, ticari araç satışlarının desteklenmesi ve ticari araç kiralama sistemi için şartların oluşturulması.”
ÇALIŞMA BARIŞI SAĞLANMALI
ÇALIŞMA barışının sağlanmasının küresel rekabet gücü açısından önemini vurgulayan Önen, “Otomotiv sanayinin rekabet gücünün devam edebilmesi için çalışma barışının titizlikle korunması gerekiyor. Süreçlerin kesintiye uğraması durumunda uğranan zararı geçtiğimiz yıllarda deneyimledik. Dolayısıyla bu hassas dönemi hem işverenler hem de çalışanlar olarak aynı sağduyuyla, birlik beraberlik içinde, işimize sahip çıkarak ele almamız gerekiyor” dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.