Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Korona virüs salgını ve ardından yaşanan panik piyasaları derinden sarstı. Son olarak dün akşam ABD borsaları yüzde 10'a varan düşüşler yaşarken, 1987'deki "kara pazartesi"nden bu yana kaydedilen en büyük kaybını yaşadı. Nasdaq endeksi yüzde 9,43 düşüşle 7.201,80 puana ve S&P 500 endeksi yüzde 9,92 kayıpla 2.469,38 puana indi.
ABD'deki düşüşün etkisi bu sabah Asya piyasalarında da hissedildi. Asya borsalarında çok sert bir satış dalgası yaşanırken, Japonya'da kayıplar bir ara yüzde 10'lara ulaştı. Avustralya borsasında da yüzde 8'e ulaşan değer kayıpları izlendi. Sonrasında ise endekslerde hafif de olsa bir toparlanma yaşandı ve kayıplar yüzde 6 civarına geriledi.
Corona virüsün piyasaları ilk vurmaya başladığı 19 Şubat'tan bu yana bakıldığında ise kayıpların çok daha ciddi boyuta ulaştığı görülüyor. Dow Jones yüzde 27 değer kaybederken, Japon Nikkei yüzde 16, Alman Dax ve Fransız CAC 40 yüzde 30, İngiliz FTSE 100 yüzde 31 değer yitirdi. Türkiye'de BIST 100'de yaşanan değer kaybı da yüzde 21 oldu.
Küresel borsaların toplamına bakıldığında ise değer kaybı 16 trilyon dolara ulaştı.
19 ŞUBAT'TAN İTİBAREN PİYASALARDA YAŞANAN DEĞİŞİM
PETROLDE 1991'DEN BU YANA EN BÜYÜK DÜŞÜŞ
Piyasalarda yaşanan düşüşten petrol fiyatları da payını aldı. Brent petrolün varil fiyatı haftalık bazda yüzde 28 kayıpla 32.5 dolara gerilerken, bu düşüş haftalık bazda 1991 yılından bu yana en büyük düşüş olarak kayıtlara geçti.
Öte yandan dün Barclays tarafından ABD'deki müşterilerine gönderilen notta, borsalardaki krizin ABD'nin 2020 büyüme rakamlarını etkileyeceği ve ülke ekonomisinin Nisan ayı itibariyle resesyona girebileceği belirtildi. Goldman Sachs ise müşterilerine gönderdiği bilgilendirme notunda FED'in önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda 1 tam puanlık indirime gidebileceğini öngördü.
FED'DEN 1.5 TRİLYON DOLAR
ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle olağandışı dalgalanmaların görüldüğü piyasalara toplam 1,5 trilyon dolarlık likidite sunacak.
New York Fed'den yapılan açıklamaya göre, banka dün gerçekleştirdiği 3 ay vadeli repo işlemiyle piyasaya 500 milyar dolarlık likidite sağladı. Bugün de 3 ay ve 1 ay vadeli 2 repo işlemiyle piyasaya 500'er milyon dolarlık likidite sunacak banka, Kovid-19 salgınına ilişkin endişelerin yaşandığı piyasalara toplam 1,5 trilyon dolarlık likidite sunmuş olacak.
Bankanın 500 milyar dolarlık 3 ay ve 1 ay vadeli repo işlemleri ayın geri kalanında haftalık olarak gerçekleştirilecek.
Öte yandan, banka haftada iki kez gecelik repo operasyonlarıyla en az 175 milyar dolar ve 2 hafta vadeli repo operasyonlarıyla en az 45 milyar dolar sunmaya devam edecek. Söz konusu repo işlemleri 13 Nisan'a kadar devam edecek.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.