BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTarihçi Armağan'a göre Montrö'nün fesih süreci başlayacak----

Tarihçi Armağan'a göre Montrö'nün fesih süreci başlayacak

Tarihçi Armağan'a göre Montrö'nün fesih süreci başlayacak
05 Nisan 2021 - 07:48 www.finansgundem.com

Tarihçi Mustafa Armağan, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin tartışmalar hakkında yaptığı değerlendirmede, "Montrö'nün fesih süreci başlayacaktır. Bu kadar. Önünde bir engel yok" dedi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un başlattığı Montrö Boğazlar Sözleşmesi tartışması, emekli amirallerin ortak yaptıkları açıklama sonrası tekrar gündemde.

Tartışmaya sosyal medya hesabından katılan Tarihçi Mustafa Armağan, şu değerlendirmeyi yaptı.

Armağan şunları yazdı:

"Emekli amiraller Montrö'yü de okumamış Madde 28'e göre bal gibi feshedilir Öyle mantıksız bir sözleşme ki, tadilini zorlaştırıyor ama feshine kapıyı sonuna kadar açıyor Madde 28 20 yıl dolunca taraflardan biri FESİH İHBARNAMESİ gönderirse 2 yıl içinde fesholunacaktır diyor. Madde 28 Öztürkçeye çevireceğim diye bulanıklaştırılmış ama anlaşılabiliyor Süre 20 yıl 20 yıl içinde fesih ihbarnemesi yapılmamışsa sonrasında sona erdirme (fesih) ön-bildirimi (ihbarnamesi) herhangi bir zamanda yapılabilir Fransa'ya yapılacak, o da ilgili taraflara bildirecek. Türkiye Cumhuriyeti de Montrö Sözleşmesinde Akit (imzacı) devletlerden biri olarak 28.maddeye binaen Montrö'nün feshini istediğine dair ihbarnameyi Fransa'ya gönderecek ve Montrö'nün fesih süreci başlayacaktır Bu kadar Önünde bir engel yok Yeter ki çıkarımıza olsun Topunuz Gelin. Amerika Birleşik Devletleri'nin Montrö Sözleşmesinde imzası yoktur ve taraf değildir."

YORUMLAR (32)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • süleyman şah26 Nisan 2021 19:30

    kanaatime göre,türkiy yeteri kadar güçlendiğinde mutlaka montrö'yü kaldırmalıdır ve boğazlardan hiçbir gemiyi geçirmemelidir...

  • özkan07 Nisan 2021 00:55

    senin ne olduğunu TÜRKİYE biliyor 

  • Bey dağlı05 Nisan 2021 22:34

    osuruktan teyyare tarihçiymiş!! ihanet ve hainlik ülkede moda.

  • ahmet05 Nisan 2021 23:48

    onun kadar bilgin varsa sen konuş klavye erkeği

  • yunus05 Nisan 2021 14:57

    Anlaşılmasın diye birde uydurukça dil kullanılmış,,tarihçi bile zor anladım diyor,,milleti tarihinden kopartmak için ellerinden geleni yaptı bu inönü zihniyetli kişiler.

  • fa05 Nisan 2021 12:45

    Sen tarihçi değilsin,hatta hiçbir şeysin.Ortalığı karıştırmak mı istiyorsun?

  • işbirlikçi armağan05 Nisan 2021 12:12

    bu mustafa armağan ın suratına dikkatlici bakın surat karman çorman. amerika nın yerli işbirlikçilerinden olduğu her halinden belli. TÜRKİYE NİN o kadar zorlukla verdiği mücadele ve KURTULUŞ SAVAŞINDAN sonra binbir zorlukla elde edilen böylesi büyük bir kazanım MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ , mustafa armağan gibi daha MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİNİN ne anlama geldiğini bile bilmeyen hain düşünceli bir yalaka adam yüzünden sanki T.C.ye emperyalistler tarafından hediye edilmiş ve istendiği gün alınacakmış bir oyuncak gibi gösteriliyor..GÜCÜ YETEN BOZSUN BAKALIM BU MİLLET BU İŞLERİN HESABINI İLK SEÇİMLERDE SORACAK.

  • Yukarda ki fikirsiz zata05 Nisan 2021 14:47

    Önce sen aynaya bak sonra milletin tipiyle yorum yap.

  • Nedim05 Nisan 2021 13:00

    Kripto  Kemal Atatürkçü mü oluyor?  Peki  Canan Kaftancı mı?  Ne işimiz var Suriye de Libya da diyen  daima içe dönük tartışma ve polemik  üreten haysiyetsizlerin  bu ülkeye ait bir samimiyeti olamaz sözü de olamaz.  BU ülkede Atatürk ü koruma kanunu var!  Boş boş  konuşma!  Elbette tamamen haksız değilsin!  Akit ve Sözcü gazeteleri daima karşılıklı bu polemikleri  oluşturarak toplumun enerjisini  gücünü boşa harcama peşinde!

  • ase5305 Nisan 2021 12:23

    aklınlamı konusuyorsun. bogazlar yol geçen hanı gibi. kimseye karişamıyorsun. iptal edip kendi egemenliğimize geçirme derdindeyiz, senin derdin ne bilgisiz seni

  • Bir yorum05 Nisan 2021 11:07

    Şunu iyi anlayalım  Lozan antlaşmasından sonra  Atatürk ile  İnönü nün arası  tamamen  açılmıştır.  İnönü ile birlikte chp tamamen yozlaşmıştır.  Montrö de  Lozan a bağlı kalarak kabul edilmek zorunda kalınmıştır.  Öyle ki doğru dürüst gemimiz olmadığı için Kıbrıs Harekatı  bile ta 1974 e kadar gecikmiştir.  

  • Bir yorum05 Nisan 2021 14:16

    Anlaşma yapılıp ta uyulmayan  daha doğrusu  Amerika, BM, Avrupa nın tutmadığı   binlerce söz ve dansöz var!  Burada çok bilmişlik yapıp sözleşme yayımlamana gerek yok.  Türkiye gücüne ve aklına güveniyorsa işine gelmeyeni iptal etme  hakkı doğmuş olur. Yeter ki  monşerler kıç baş sallamasın.

  • Gökhan Çetinoğlu05 Nisan 2021 13:25

    Hayali tarih bilginiz ile çığır açtınız!

  • Fatih islambul 05 Nisan 2021 10:29

    BOĞAZLARI   KORU GÜVENLİĞİNİ SAĞLA  ELİN GAVURU ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK  BOĞAZLARDAN GEÇSİN  CEVREMİZİ KİRLETİYOR BOĞAZLARIN GÜVENLİĞİNİ TELHİKEYE  SOKUYOR  MASRAFINI ÜLKEMİZ KARŞILIYOR BÖYLE BİR  ANLAŞMA  ÜLKEMİZİN  LEHİNE OLUYOR .ANLAŞMA  İMZALANDIĞI YILLARDA  MECBURİYETTEN  İMZALANMIŞ  ÜLKEMİZİN  GEÇİCİ SÜRE LEHİNE OLAN BU GÜN  ALEYİNE OLAN BİR ANLAŞMA.

  • Gökhan Çetinoğlu05 Nisan 2021 10:05

    Fesih ŞartlarıSözleşmenin süresi, yürürlüğe giriş tarihinden başlayarak, 20 yıl sürecektir. Bununla birlikte, sözleşmenin 1. maddesinde doğrulanan geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) özgürlüğü ilkesinin sonsuz bir süresi olacaktır.20 Temmuz 1956'da sözleşmenin süresi bitmiş, sözleşmeyi imzalayan devletler Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni değiştirmek için girişimlerde bulunmuşlar ancak başarılı olamamışlardır.Uluslararası Deniz Hukuku kuralları ve fesih şartlarında da belirtildiği gibi gemilerin uğraksız geçiş (transit değildir) hakkı gereği sözleşmenin değişmesi durumunda dahi, sözleşmenin I sayılı Ek 'i değişmedikçe Türk Boğaz'larından geçecek hiçbir gemiden zorunlu olarak, sözleşmenin I sayılı Ek 'inde öngörülen vergilerden ve harçlardan başka ücret talep edilemeyecektir.

  • Nedim05 Nisan 2021 14:37

    Anlaşma yapılıp ta uyulmayan  daha doğrusu  Amerika, BM, Avrupa nın tutmadığı   binlerce söz ve dansöz var!  Burada çok bilmişlik yapıp sözleşme yayımlamana gerek yok.  Türkiye gücüne ve aklına güveniyorsa işine gelmeyeni iptal etme  hakkı doğmuş olur. Yeter ki  monşerler kıç baş sallamasın.

  • Bir yorum05 Nisan 2021 14:20

    Sözleşmeyi beğenmemişler.   Sen anlayamamışsın!  İnsanlara  öyle tepeden bakma  alışkanlığı aileden mi geliyor?

  • Gökhan Çetinoğlu05 Nisan 2021 13:24

    Sözleşmenin 28. maddesini aynen yazdım. Birileri de sanki görüş belirtmişim gibi katılmıyorum diyor! 

  • Kanal05 Nisan 2021 10:02

    Arkafaş veya möntro iptal ettin veya yaptın diyelim kim kullanıyor bu geçişleri en çok rusya sen rusyaya rest çekebileceksen bunların hesabını yapacaksın yoksa karadenize girenler italyaya gitmiyor. Bence çok sakkncalı sularda yüzmeye çalışıyoruz boşuna başımıza iş açacağız.

  • vatandaş05 Nisan 2021 09:57

    İşte meydan Atatürk ve Cumhuriyet düşmanı bu çakallara, leş kargalarına kaldı. Allah size fırsat vermesin. Ey muhalfete seçimi beklerken ülke hızla elden gidiyor. Yarın sizede ihtiyaç kalmayacak. Üzerinizdeki gaflet ve dalaleti atın. Atı alan Üsküdarı geçmek üzeree

  • ase5305 Nisan 2021 12:27

    kemalist ideolojinin derin çamurluğuna saplanmış, gözleri kör olmuş zerre kadar okumayan zir cahilin tekisin. önce bir okur insan antlaşma ney, iptal edilirse ne kazanıyoruz, ne kaybediyoruz

  • Güler05 Nisan 2021 09:54

    Bu adamı tarihçi diye  buraya yazıyorsunuz ya sizi bir daha okumayacağım. türkiye ve Atatürk düşmanı , ülkesine ve çıkarlarına düşman bu adam tabiki bu açıklamayı yapar.

  • Arif Orhan Anlar05 Nisan 2021 09:46

    Sorunlar ne zaman başlıyor 1909 dan. Balkan komitacıları Hareket Ordusu adı altında İstanbul'u işgal edip ülke elden gidiyor diye Sultan Hamidi deviriyorlar. 10 sene süren  alavere dalavere, dikta ile karışık ahmakça  yönetimden sonra ülkeyi İtinayla ingilize teslim ediyorlar. Sonra aynı kadro (enver, talat cemal gibi elebaşları hariç) hem de ingilize teslim ettikleri padişahı suçlayarak  (ingilize teslim ettikleri) ülke elden gidiyor diyerek yine bir şeyler yapmaya(!) başlıyor. Evet bugüne dek süren sorunlar böyle başlıyor. 

  • manifesto05 Nisan 2021 09:32

    Ey muhalefet sizin yapamadığınızı yapanları nasıl zevzeklikle suçlarsınız. Siz ki korkudan başınızı kaldıramıyorsunuz. Adamlar tv lerde komşularımızı kesecez derken, şeriat isteriz diye bağırırken, ülkeyi soyarken, heryerde baskı varken hanginiz etkili bir çıkış yaptı. Sadece haftada bir gün konuşmakla, bir kaç yeri ziyaret etmekle, pısarak, sesi çıkana bağırarak 20 yılda ülkeyi bu hale getirenlere karşı hiç bir şey yapamadınız. Halkı suçlarken, halkı kazanmayı düşündünüzmü ikbal sadece sizlere mi.  Hep başkalarına çuvaldızı batırıken kendinze hiç dönüp baktınızmı. 20 yıldır kaybederken öz eleştiri yaptınızmı. Geldiğimiz yere bakın en az iktidar kadar sizde suçlusunuz.

  • Cevat Günyüzlü05 Nisan 2021 09:17

    Yanlı tarihçi.

  • mehmet05 Nisan 2021 09:16

    yahu ne tarihçisi, nereden tarihçi oluyor bu adam? algıya bak. abd karadenize girmek istiyor anlaşılan, tüm bu yaygara ondan. rusya'nın ukrayna'ya kafa göz dalmak istediğini düşünürsek.

  • Alp Tiğin05 Nisan 2021 08:54

    Tarihci denilen bu adam,Atatürk cumhuriyetine karşı,hiç bir kariyeri olmayan adam.Eyy Armağan efendi "Montreu" andlaşmasınından sen ne anlarsın.Bize onu söyle.Detayları oku da ondan sonra ahkam kes.Feshedilir ise Türkiye' ne kazanacak,ne kaybedecek onu biliyorsan açıkla.Diğer sözlerin kendine yakışan demokrasi ve cumhuriyet  düşmanı adam.

  • Çınar Baha05 Nisan 2021 09:23

    Ne olacak gelip bizi işgal edip sömürgemi yapacaklar. Milletini bu kadar küçümseyen başka bir vatandaş olabilir mi acaba.

  • Mg05 Nisan 2021 08:24

    Zamları da yaz borsagündem!!! Sadece işine gelen haberleri değil...

  • mehmet ali sakin05 Nisan 2021 08:18

    nolcak bu ülkenin hali bu kadar hasta adamlarla

  • Yıldırım05 Nisan 2021 08:10

    Atatürk düşmanı, senden de bu açıklama beklenir.

  • Ben05 Nisan 2021 08:03

    Yillarca teror orgutunun gazetesinde tarih yorumu adi altinda propoganda yapan adamlar hala el altindan teror orgutu ve maşasının cikarlari dogrultusunda operasyon yapabiliyor, ilginç.