BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTarifeler ABD’ye kazandıracak mı?----

Tarifeler ABD’ye kazandıracak mı?

Tarifeler ABD’ye kazandıracak mı?
30 Aralık 2024 - 17:26 www.finansingundemi.com

Tarifelerin ABD ekonomisi üzerinde nasıl bir etki yaratacağı hala bilinmezliğini koruyor.

FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Cornell Üniversitesi'nde ticaret politikası kıdemli profesörü ve ekonomi profesörü olan Eswar Prasad, “Trump’ın tarifeleri, ABD'yi küresel ekonomiler arasında göreceli kazanan kılabilir” diyor.

Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, Prasad, “Donald Trump'ın bir sonraki döneminde küresel ekonomi, ilk döneminde olandan çok farklı olacak ve bu da ABD'yi tarifeler bağlamında avantajlı bir konuma getirebilir” diyor.

Dünyanın geri kalanı derin ekonomik durgunluk içinde

Fortune’dan Jason Ma’nın haberine göre, New York Times'ta yayınlanan köşe yazısında Prasad, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu, dünyanın geri kalanının ise ‘derin bir ekonomik durgunluk' içinde olduğunu ve bu sayede ABD’nin tarife savaşını daha iyi atlatabileceğini belirtiyor.

Prasad, “Bu politikalar erdemli olsun ya da olmasın, Amerikan tüketicilerine zarar verdiklerinden çok daha fazla diğer ülkelere zarar verebilir ve ABD'yi kazanan gibi gösterebilir” diye yazıyor.

Trump, tarifeleri, yeniden seçilme sürecinde temel mesajının bir parçası haline getirdi. Seçim kampanyası sırasında, Çin'e yüzde 60'a kadar gümrük vergisi koyacağını söylerken küresel bazda yüzde 20’lik genel gümrük vergisi getireceğini de ekledi.

Geçen ay seçimi kazandıktan sonra ise Trump, ilk yürütme emirlerinden birinin, yasadışı göçü ve uyuşturucu kaçakçılığını engellemezlerse Kanada ve Meksika'ya yüzde 25 oranında gümrük vergisi ve Çin'e ek yüzde 10 oranında gümrük vergisi koymak olacağı tehdidinde bulundu.

Üst düzey CEO'lar, gümrük vergilerinin tüketiciler için fiyat artışlarına dönüşeceği konusunda neredeyse emin. Daha yapışkan enflasyon ihtimali Fed'in faiz oranlarını daha hızlı düşürmesini engellediği için tahvil getirileri de artıyor.

Üretkenlik büyümesi

Ancak Prasad, diğer üst düzey ekonomistlerin aksine, ABD'nin güçlü bir üretkenlik büyümesi gösterdiğini ve bu iyileşmenin devam etmesi durumunda bunun gümrük vergisi kaynaklı enflasyon darbesini hafifletebileceğini belirtiyor.

Prasad ayrıca, gümrük vergilerinin ABD Doları’nı daha değerli kılacağını, ABD ihracatını daha az rekabetçi hale getireceğini ve dünyanın geri kalanından daha fazla yatırım çekeceğini de sözlerine ekliyor. Prasad, “Güçlenen dolar ithalatı daha az maliyetli hale getiriyor ve bu da yabancı malların fiyatlarındaki artışın etkisini hafifletiyor” diyor.

Çin ekonomisi keskin şekilde zayıflıyor

Bu arada Prasad, Çin ekonomisinin Trump'ın ilk döneminden ve ilk tarife turundan bu yana keskin bir şekilde zayıfladığını söylüyor ve “Gayrimenkul çöküşü ve borç sorunları arasında tüketici talebi zayıf kalırken, dünyanın ikinci büyük ekonomisi artık daha yüksek ABD tarifelerinden zarar görecek olan ihracata daha fazla bağımlı” diye yazıyor.

Avrupa ekonomisi ise daha da kötü görünüyor; Japonya düşük büyüme döngüsüne sıkışmış durumda ve hatta Hindistan ekonomisi bile soğuma belirtileri gösteriyor.

Sonuç olarak, Pekin'in en önemli ticaret ortakları, ucuz Çin ihracatının ekonomilerini ele geçirmesini önleyecek engeller koymaya hazırlanıyor. Prasad, “Trump, Çin'in tarifelerden kaçınmasına izin veren boşlukları kapatmaya çalışacak. Örneğin ihracatı ABD'ye ulaşmadan önce Vietnam ve Meksika gibi ülkelere yönlendirmeye çalışacak” tahmininde bulunuyor ve ekliyor: “Shein ve Temu gibi Çinli şirketlerin tarifelere tabi olmamak için yeterince düşük fiyatlı küçük, bireysel satın alımlar içeren paketleri ABD'ye gönderdiği günler neredeyse sayılı.”

Misilleme ihtimali

Elbette Çin’in ABD’ye misilleme yapma ihtimali bulunuyor; hatta teknoloji sektörü için kritik olan nadir toprak metallerine ABD'nin erişimini zaten kısıtlamış durumda. Bu arada, Trump'ın ekonomi ekibinin bazı üyeleri tarifeler konusunda daha az sert bir duruş sergiliyor ve Prasad, özellikle Elon Musk'ın Tesla'nın en önemli dış pazarı olduğu için Çin ile ticari bağları olduğunu hatırlatıyor.

Trump'ın ne kadar ileri gideceği ise hala belirsizliğini koruyor çünkü Trump’ın tarife tehditlerini tamamen yerine getirmeden görevi tamamladığını ilan etmesi de muhtemel kabul ediliyor. Her iki durumda da ABD’nin izleyeceği politikaya dünyanın geri kalanının uyum sağlaması gerekiyor.

Prasad, “Trump tarifeleri kesinlikle diğer ülkeleri bu zorlukla başa çıkmada yaratıcı olmaya zorlayacak. Ekonomik gerçekler göz önüne alındığında, başka seçenekleri de yok” diyor.

"Trump'ın tarife planları 'büyük hata'"

 

Trump: Tarifelerin fiyatları artırmayacağına garanti verememTrump: Tarifelerin fiyatları artırmayacağına garanti veremem

 

Bolat: Trump'ın gümrük tarifeleri Türkiye'ye yarayabilirBolat: Trump'ın gümrük tarifeleri Türkiye'ye yarayabilir

 

Trump'tan BRICS ülkelerine tarife tehdidiTrump'tan BRICS ülkelerine tarife tehdidi

 

CEO’lar da tarifelere karşıCEO’lar da tarifelere karşı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)