Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TÜRKİYE’NİN mülkiyet envanterinin yüzde 80’ine sahip 543 tapu müdürlüğü Ağustos ayı başından itibaren TAKBİS sistemi ile birbirine bağlanıyor. Tapu işlemi için artık vatandaşlar mülkün bulunduğu yere gitmek zorunda kalmayacak. Yıl sonuna kadar geri kalan 414 tapu dairesinin de sisteme katılması bekleniyor.
Tapu işlemlerinin, taşınmazın kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğünde yapılması zorunluluğu, Ağustos ayı başı itibariyle kalkıyor. Vatandaşlar, tapu işlemlerini, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne (TAKBİS) bağlı herhangi bir tapu müdürlüğünde yapabilecek.
Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal, uygulamanın TAKBİS’e dahil tapu müdürlüklerince yürütülebileceğini belirterek, ülke genelinde mülkiyet bilgilerinin bilgisayar ortamın aktarılmasını öngören sistemin kapsamında şu anda 543 tapu müdürlüğünün bulunduğunu söyledi.
414 müdürlük kaldı
Geri kalan 414 tapu müdürlüğünün yıl sonuna kadar sisteme dahil edileceğini ifade eden Kanal, “Sayı çok gibi görünüyor ancak bunlar küçük müdürlükler. TAKBİS’e geçen 543 tapu müdürlüğümüz, mülkiyet verisinin yüzde 80’nine sahip. Biz önceliği işlemlerin yoğun olduğu bu müdürlüklere verdik. O nedenle proje büyük ölçüde tamamlanmış durumda” dedi.
Kanal, tapu müdürlükleri sisteme dahil oldukça, uygulamanın da içine girmiş olacağına altını çizdi. Gökhan Kanal, tapu işleminde alım-satım gibi birden fazla kimsenin irade beyanında bulunması gereken durumlarda, tarafların işlemin yapıldığı tapu müdürlüğünde birlikte hazır bulunması gerektiğine de dikkati çekti.
Almanya’dan da satış olacak elçiliklere tapu elemanı atanıyor
Gökhan Kanal, Ağustos başı itibarıyla, bazı ülkelerdeki Türk vatandaşları ile yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin her türlü tapu ve kadastro işlemlerini, bulundukları ülkede yerine getirebileceklerini söyledi. Öncelikle Türk nüfusunun yoğun olduğu Almanya, Fransa, Hollanda gibi bazı ülkelerin belirleneceğini ifade eden Kanal, çalışmaya bu ülkelerden başlanacağını, daha sonra uygulamanın sürece ve talebe göre yaygınlaştırılacağını anlattı.
Kanal, söz konusu ülkelerin büyükelçiliklerinde birer tapu personelinin görevlendireceklerini ifade ederek, atamanın kurum içinden gerçekleştirileceğini, yeni personel alımına gitmeyeceklerini kaydetti. Kanal, “mevzuatı bilgisi, yabancı dil hakimiyeti, temsil kabiliyeti” gibi bazı kıstaslar belirleyeceklerini ve atamaları, bu esaslara göre yapacaklarını söyledi. Kanal, söz konusu uygulamalara ilişkin yasal düzenlemenin teşkilat kanununda yapıldığını, yönetmeliğin de Ağustos başında yürürlüğe girmek üzere yayımlandığını anımsatarak, altyapı hazırlığında olduklarını bildirdi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.