Taner Yıldız'dan elektrik kesintisi açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma maden kazası, elektrik kesintisi ve Akkuyu nükleer santraline ilişkin açıklamalarda bulundu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden kazası davasına ilişkin, "Konu artık tamamen hukuki bir süreçtedir. Bu süreç içerisinde, süreci etkileyebilecek herhangi bir cümleden kaçınmamız lazım" dedi.
Yıldız, Ankara, Hacettepe ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile Rusya'nın Mephi Üniversitesi arasında nükleer enerji eğitimi alanında işbirliği anlaşmalarının imzalanmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Savcılığın iddianameyi hazırlamasıyla hukuki sürecin başladığını aktaran Yıldız, "Konu artık tamamen hukuki bir süreçtedir. Bu süreç içerisinde, süreci etkileyebilecek herhangi bir cümleden kaçınmamız lazım. Suçluların bulunması, tespit edilmesi ile alakalı Türk adaletine olan güvenimizi bu vesileyle bir kez daha vurgulamamız lazım. Sonucunu da hep beraber takip ediyor olmamız gerekir" diye konuştu.
Elektrik kesintileri
Yıldız, ülke genelinde yaşanan elektrik kesintilerine yönelik soru üzerine, "Herhangi bir şirketin 'Ben elektriği şu anda veriyorum, 3 saat sonra vermiyorum' deme yetkisi bulunmamaktadır. Bunun bir mekanizması var" karşılığını verdi.
Üretim santrallerinin gün öncesinde verdikleri fiyat tekliflerine göre sıralandıklarını anlatan Yıldız, şunları söyledi:
"Bu aslında Türkiye'deki arzın talepten daha çok olduğunu gösteriyor. Bölge olarak, stratejik olarak 1 nolu talimat dediğimiz konu karşısında arkadaşlarımız gerekli önlemleri aldılar. Amacımız özel sektör için ne çok aşırı kar etmek ne de zarar etmek. Her ikisi de olmasın, makul fiyatla versinler ve Türkiye'nin enerjiyle alakalı bütün yapılanmasını hep beraber sağlamış olsunlar."
Yıldız, son iki yıldan beri Türkiye'de elektrik üretim şirketlerinin arz fazlalığı bulunduğuna dikkati çekti.
Bu yıl yağış oranlarının arttığını belirten Yıldız, şunları kaydetti:
"Şu anda ülkemizin aldığı yağışlar, özellikle HES'lerin çalışılmasına dönüktür. 2014 yılından daha fazla HES çalışılıyor. Su kaynaklarından elde ettiğimiz HES'ler, aslında tercih ettiğimiz doğalgaz ithalatından daha önceki üretimlerdir. Suyun enerjisini almadan akıtmamalıyız. Sudan elektrik elde ettikten sonra akıtmalıyız.
Doğalgaz santrallerinin HES'lerle rekabet edemediği bugünün gerçeği değildir. 10 yıl önce de 30 yıl önce de böyleydi. Biz bütün santrallerin, rekabet ortamında bu piyasayı oluşturmasını istiyoruz. Genellikle üretim santralleri için elektrik fiyatlarının yükselmemesi lazım geldiğini söyleyen kamuoyu, şu anda 'niçin elektrik fiyatları düşük' tarzında davranıyor."
"Akkuyu nükleer santrali takviminde değişiklik yok"
Yıldız, Akkuyu nükleer santralinin inşasında gecikme olup olmayacağına yönelik soru üzerine, "Şu anda takvimde Rosatom tarafından, tarafımıza öngörülmüş bir değişiklik bulunmamaktadır" yanıtını verdi.
Akkuyu'da, Türkiye'nin en büyük projesini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Yıldız, "Karşılıklı gerekçeler var. Malum, biz gerek kıyı şeridi gerekse enerji piyasası ile alakalı kanuni düzenlemelerle ilgili kanun tasarısını TBMM'nin onayına sunmuştuk. Kanun tasarısı yetişmedi. Meclis açıldıktan sonra gündeme gelecek ilk kanun tasarısı olur" diye konuştu.
Yıldız, şunları belirtti:
"En önemli başlığın güvenlik kısmı olduğuna inanıyorum. Fukuşima'dan sonra, güvenlik önlemlerinin çok daha artırıldığını ve bunla alakalı bir kısım proje değişikliğine gidildiğini kamuoyuyla paylaşmıştık. Her iki ülkenin de menfaatine olan, bu projenin bir an önce bitmesidir. Biz, Rosatom'la beraber, birbirimizin işini kolaylaştıracağız ve riskleri olabildiğince azaltacağız."