Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin elektrik tüketimi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında 29 Nisan'da uygulanmaya başlanan ve 17 Mayıs saat 05.00 itibarıyla sona eren tam kapanma sürecinde yüzde 12,2 arttı.
AA muhabirinin Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerinden derlediği bilgilere göre, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda alınan karar doğrultusunda 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00'da başlayan ve 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00'te sona eren tam kapanmada elektrik tüketim miktarı 13 milyon 914 bin 647 megavatsaate yükseldi.
Elektrik tüketiminin geçen yılın aynı döneminde 12 milyon 401 bin 508 megavatsaat olduğunu dikkate alındığında, tüketim yüzde 12,2 artış gösterdi.
2019 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında ise kapanma döneminde tüketim, yüzde 22,7 yükseldi. Söz konusu dönemde Türkiye'de 11 milyon 344 bin 308 megavatsaat elektrik tüketilmişti.
Tam kapanmada en yüksek günlük elektrik tüketimi 862 bin 385 megavatsaat ile 29 Nisan'da, en düşük tüketim ise 602 bin 282 megavatsaat ile 13 Mayıs'ta gerçekleşti.
Tam kapanma döneminde elektrik üretimi ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,5 artış gösterdi. Geçen yıl 29 Nisan-17 Mayıs döneminde 12 milyon 337 bin 952 megavatsaat elektrik üretilirken, bu yıl bu rakam 13 milyon 998 bin 311 megavatsaat oldu.
"ELEKTRİK TALEBİNDEKİ ARTIŞ ÇARPICI BOYUTTA"
AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Genel Sekreteri Mustafa Özge Özden, tam kapanma dönemde elektrik tüketiminde görülen artışın dikkate değer olduğunu belirtti.
Özden, 2020 yılının aynı döneminde tüketimin ciddi miktarda düşmesi nedeniyle bir baz etkisinden söz edilebileceğini, ancak salgının etkilerinin yaşanmadığı 2019 yılının aynı dönemiyle karşılaştırma yapıldığında da elektrik talebindeki artışın çarpıcı boyutta olduğunu ifade etti.
2020 yılının aynı döneminde kapanmanın daha sınırlı uygulandığını anımsatan Özden, şunları kaydetti:
"Bu dönemde toplam talepte ciddi düşüşler oldu. Tüketici grubu bazında ise özellikle ticarethane ve sanayi gruplarında tüketim düşüşü yaşanırken meskenlerde bir miktar talep artışı yaşandı. 2021 yılının daha geniş kısıtlamalar içeren aynı döneminde ise tüketimde artış olması, toplumun ve ekonominin pandeminin getirdiği kısıtlama koşullarına giderek uyum sağladığının göstergesi. Özellikle 2021 yılındaki kapanma döneminde devlet dairelerinde esnek mesai uygulamasıyla birlikte hizmet sektöründe kısmi faaliyetin devam etmesi tüketim artışında etkili oldu."
Özden, tam kapanma dönemine ilişkin sektörel bazda tüketim verilerinin mayıs ayı sonunda EPİAŞ Şeffaflık Platformu'nda yayımlanacağına işaret ederek, "Bu verilerin analizi ve geçmiş yılların aynı dönemleriyle karşılaştırılması sonucunda tüketici davranış kalıplarındaki değişimlere dair önemli sonuçlara varılabilir. Tüketici grubu bazında elektrik tüketimine ilişkin çıktılar sayesinde benzer durumlarda elektrik değer zincirinin bütününe yönelik finansal ve operasyonel planlamalar için önemli dersler elde edilecektir." değerlendirmesinde bulundu.
YÖK'ten yüz yüze eğitim için 'aşı talebi'
Bakan Varank: Yeni nesil teknolojilerde dünyayı yönlendiren ülke olmayı hedefliyoruz
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.