Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Taliban lideri Heybetullah Ahunzade, soygun, adam kaçırma ve isyana teşvik gibi suçların şeriat kanunlarına göre cezalandırılması gerektiğini söyledi.
Geçtiğimiz yıl Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban daha ılımlı bir yönetim tarzı benimseyeceklerine yönelik söz vermişti. Ancak verilen sözlerin uygulamada karşılığı olmadığı yorumları yapılıyor.
Zira, Taliban daha önce kadınların eğitim almaları ve kamuda çalışmalarını yasaklamış, geçtiğimiz hafta ise kadınların parklara girmelerinin yasaklandığı duyurmuştu.
NTV'deki habere göre; Ağustos 2021'de Amerikan ordusunun çekilmesi ile ülkede kontrolü ele geçiren Taliban, o günden bu yana özellikle kadın haklarının kısıtlanmasına yönelik uygulamalarıyla eleştirilerin hedefinde.
TALİBAN ÖRGÜTÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Afganistan'da faaliyet gösteren silahlı örgüt Taliban, Peştunlar'dan oluşan sünni İslamcı grup. Grup üyeleri kendilerini 'Afganistan İslam Emirliği' olarak tanımlıyor.
Taliban, 1994'te Afganistan'ın güneyindeki Kandahar kentinde ortaya çıktı.
1979'da başlayan iç savaşta Sovyet işgaline karşı savaşan gruplardan biriydi.
80'lerde Amerika Birleşik Devletleri'nin desteğiyle Sovyet güçlerine karşı savaşanlara Mücahit deniyordu.
Mücahitlerin içinden çıkan bu grup, daha sonra "talebe"nin çoğul hali olan "Taliban" ismini aldı.
Taliban, iki yıl içinde ülkenin büyük bölümünde kontrolü ele geçirdi.
Diğer mücahit gruplar ülkenin kuzeyine çekildi.
1996'da İslam Emirliği ilan edildi. Afganistan'da katı bir şeriat rejimi kuruldu.
Amerika Birleşik Devletleri'ni hedef alan 11 Eylül saldırıları Taliban rejiminin sonunu getirdi.
Amerikan yönetimi, El Kaide'ye güvenli liman olduğu için Afganistan'a savaş açtı, Taliban'ı devirdi.
Taliban lideri Molla Muhammed Ömer kayıplara karıştı.
Molla Ömer'in 2013'te öldüğü, iki yıl sonra oğlu tarafından doğrulandı.
Taliban'ın iktidarda olduğu beş yıl boyunca kadınlar kamusal hayattan dışlandı.
Okumalarına ve çalışmalarına izin verilmiyordu. Yanlarında erkek olmadan dışarı çıkmaları da yasaktı.
Taliban rejiminde Batı kültürüne de yasak getirildi. Kırbaç cezaları gibi uygulamalar vardı. Buda heykellerinin dinamitle havaya uçurulduğu görüntüler Taliban iktidarının simgelerinden biri oldu.
Taliban'ı iktidardayken sadece dört ülke tanıdı. Afganistan'ın güney komşusu Pakistan, kuzey komşusu Türkmenistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri.
Diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler, Kuzey İttifakı'nı muhatap kabul ediyordu. BM ve Amerika Birleşik Devletleri yaptırım uyguladı.
Taliban 2021 yılında Afganistan'da yeniden yönetimi ele geçirdi.
Taliban'dan kadınlara bir darbe daha: Yeni yasak açıklandı!
Taliban'dan tarihi hamam ve sinagoga restorasyon izni
Taliban ile ABD arasında mahkum takası
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.