Taksitle harcama 1.5 milyar TL azaldı
Kredi kartına taksit sınırlamasının başladığı 1 Şubat'tan itibaren iki haftalık süreçte taksitli kredi kartı harcamaları 1,5 milyar lira azaldı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartına taksit sınırlaması getirmesinin ardından taksitli harcamalardaki düşüş sürüyor.
TCMB verilerinden derlenen bilgilere göre kredi kartına taksit sınırlaması getirilmesinin uygulanmaya başladığı 1 Şubat'tan itibaren iki haftalık süreçte taksitli kredi kartı harcamaları 1,5 milyar lira azaldı.
Buna göre, 31 Ocak-14 Şubat haftasını kapsayan iki haftalık dönemde taksitli kredi kartı harcama tutarı 1 milyar 510 milyon lira azalarak 52 milyar 895 milyon liradan 51 milyar 385 milyon liraya geriledi. Son bir haftalık dönemde ise taksitli kredi kartı harcama tutarı 817 milyon lira azaldı.
Öte yandan taksitli kredi kartı harcama tutarında azalışa rağmen taksitsiz kredi kartı harcaması son bir haftalık dönemde 997 milyon lira artarak 39 milyar 189 milyon liradan 40 milyar 186 milyon liraya yükseldi. Taksitli kredi kartı harcamalarında artış nedeniyle toplam kredi kartı harcama tutarı ise bir haftalık dönemde 180 milyon lira artarak 91 milyar 391 milyon liradan 91 milyar 572 milyon liraya çıktı.
"Kredi kartı stokunda erime devam edecek"
İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay, kredi kartları konusunu işlerken sadece BDDK'nın yeni düzenlemeleri olarak bakılmaması gerektiğini belirterek, tüketici güven endekslerinin de 2009'dan bu yana en düşük düzeye gerilediğini söyledi.
Bunun ardında Türk Lirası'ndaki hızlı değer kaybı, faizlerdeki artış ve siyasi gelişmelerin de ayrı ayrı birer etken olduğunu ifade eden Doğanay, her ne kadar mülayim bir kış sezonu geçirilse de mevsimsel olarak yapılan harcamalarda düşüş olduğunu kaydetti.
Doğanay, şunları aktardı:
"Örneğin yazın evlilik sezonu nedeniyle yeni ev açanların alışverişini görürüz. Çoğu insan yaz tatilini kredi kartına taksitle öder. Eylül, ekim dönemi okul alışverişi yapılır. Ocak, şubat döneminde zaten zayıflama normal. Ancak tüketicinin kredi kartlarıyla yaptığı büyük montanlı alışverişleri düşünürseniz bunların çoğu dövizle fiyatlanıyor. Tabii sarrafiye tarafında kart kullanımının kısıtlanması da önemli bir etken zira tefecilik kısmı bir yana taksitli alışverişlerde altın alımı önemli paya sahipti.
Elektronik alışverişinde tüccarlar BDDK kararlarının etrafından dolaşacak yolu buldular. Bazı bankaların uzun vadeli tüketici kredisini POS cihazlarında geçerli harcama kartlarına yükleyerek yeni ürün geliştirdiğini görüyoruz. Benzer uygulamalar ve yeni ürünler görmeye devam edeceğiz. Ancak tüketiciler bu yeni düzene alışana kadar kartlardaki minimum ödeme tutarlarının yükseldiğini de hesaba katarsanız kredi kartı stokunda erime devam edecektir."
"İhtiyaç kredilerine doğru bir hareketlenme olacak"
Garanti Yatırım Bankacılık Analisti Recep Demir ise konuya ilişkin değerlendirmesinde, taksitli kredi kartı harcamalarında yaşanan düşüşle birlikte ihtiyaç kredilerine doğru bir hareketlenmenin görüleceğini belirtti.
Kredi kartlarına getirilen taksit sınırlandırmasının ardından bankaların son dönemde taksit kart gibi çeşitli uygulamalar yaptığını ifade eden Demir, taksitli kredi kartı harcamalarında ne kadarlık daha azalışın olacağının ölçülmesinin güç olduğunu ve azalış trendinin devam edeceğini söyledi.