<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinTaksim'in silueti değişiyor----

Taksim'in silueti değişiyor

Taksim'in silueti değişiyor
17 Şubat 2018 - 14:15 www.finansingundemi.com

Temeli bir yıl önce atılan Taksim'deki caminin taşıyıcıları tamamlanma aşamasına gelirken, ana kubbesinin yapımına başlandı.

İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararının ardından Maksem'in arkasında bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait arazide geçen yıl 17 Şubat'ta temeli atılan caminin inşaatı sürüyor. Yüksek Mimar Şefik Birkiye ve Dr. Mimar Selim Dalaman imzası taşıyan caminin ana taşıyıcıları tamamlanırken, küçük iki kubbesi inşa edildi, ana kubbesi ve minarelerin yapımına başlandı. Cami bir taraftan yukarı doğru yükselirken, otopark olarak kullanılacak alt katlardaki çalışmalar sürdürülüyor. Taksim Meydanı'nda silueti belirgin bir hal alan caminin etrafındaki bazı binalar da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından istimlak edilerek yıkıldı ve cami alanına eklendi. Caminin hemen yanında bulunan ve nostaljik tramvayın depoları olarak kullanılan binanın temelleri de atıldı.

Cami yapımında bir yılda gelinen noktayı anlatan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, bir yılda caminin ortaya çıkmaya başladığını belirterek, "Taksim camisinin inşaatında bir sene tamamlandı. Bu bir senede bayağı iyi mesafe aldık. Normal cami katı ve kubbe yapımıyla finale doğru gidiyor. Bir yıl sonra bugünden çok daha farklı bir durumda oluruz" dedi.

Normal cami katının tamamlandığını belirten Demircan, "Cami kubbe yapımıyla finale doğru gidiyor. Birinci bodrum katı yani kültür-sanat merkezi olarak kullanacağımız mekan var. Ama bunun altında 4 bodrum kat var ki bu otopark olarak kullanılacak. Onların ikisi yapıldı, son ikisi kaldı. Bina bir yandan yukarı doğru yükselirken diğer yandan aşağıya doğru devam ediyor. Kaba inşaatın sonuna doğru yaklaştık. Minarelerin yapımına başlandı" diye konuştu.

'TARİH VERMEK ZOR'

Bir sene içinde yapılanları "İnşaat hızlı bir şekilde gidiyor" diyerek anlatan Demircan, şöyle devam etti: "Binanın yapımında önce bir hafriyat söz konusuydu. Temeli için yüzlerce kazık çakıldı. Etraftaki binaların tedbiri alındı. O kazıklarının çakılması, hafriyatların yapılması, peşinden işin başlaması önemliydi. Kazıkların çakılması bayağı bir zaman aldı. Geri kalan zamanda, 6-7 ayda çok ciddi bir mesafe alındı. İyi gidiyor diyebiliriz. En güzel tarafı da bölgede çok ciddi bir inşaat havası oluşturmadan, hayatı zorlaştırmadan, trafiğin akışına bir olumsuzluk yaratmadan bu iş tamamlanmış olacak."
Caminin ne zaman tamamlanıp ibadete açılacağı konusunda tarih vermenin şimdilik zor olduğunu dile getiren Demircan, "Bir yıl sonra bugünden çok daha farklı bir durumda oluruz. Cami, ramazan ayında alt katta, birinci bodrum katında namaz kılınacak hale gelir. Cami inşaatı devam ederken nostaljik tramvayın mekanı da yapılıyor. Yerin altı tramvayın mekanı, üstü de caminin avlusu olacak. Ayrıca burada uzunca bir süre boyunca bekleyen bir bina İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tarafından istimlak edildi. O da buraya ayrı bir ferahlık kattı. Aslında yapılması gereken bir şeydi, yolun ortasında kalmıştı" ifadelerini kullandı.

'BEYOĞLU'NA FARKLI BİR RENK KATACAK'

Özellikle caminin bitmesi ve ibadet hizmeti vermeye başlamasıyla bunun Beyoğlu sosyolojisine ve hareketliliğine katkı sunacağını anlatan Demircan, sözlerini şöyle tamamladı: "Burada bir camiye zaten ihtiyaç vardı. Şimdi bu ihtiyaç karşılanırken ciddi artıları da ilave olacak. Caminin bazı katlarında ibadet edilirken aşağı katları kültür-sanat merkezi olarak ayrı bir etkinlik yapma imkanıyla bölgemize bir başka heyecanı da taşımış olacak. Bir yandan cami bir yandan AKM ile Taksim Meydanı başka bir meydan gelecek. Meydan giderek kendi şeklini buluyor. Çok da kullanılıyor. Gerçekten de kalabalık. Meydanı dolduracak aktiviteler. Bir yandan cami ve oraya gelenler, altında kültür sanat merkezine olan ilgi, öte yandan AKM'nin bitmesi, Taksim Meydanı'na apayrı bir canlılık, Beyoğlu ve İstanbul'a apayrı bir katkı sunmuş olacak."

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AKİF18 Şubat 2018 08:45

    BİR YORUM ÖNCE SEN KENDİNİ DÜZELT CAMİLERLE ALAKALI NE BİLİYORSUN FALİYETLERİ NE İCRA EDİLDİĞİ HAKKINDA NE BİLİYORSUN CAMİYE BAYRAMDAN BAYRAMA CUMADAN CUMAYA GELİRSEN Bİ FAYDASI OLMAZ TABİ

  • bir yorum17 Şubat 2018 19:08

    İş cami yapmak değil.Önemli olan toplumun düzeltilmesi.Peki camilerin toplumun düzelmesinde bir faydası var mı.Maalesef yok.Toplumumuza bakıyoruz yalandan düzenbazlıktan sahtekarlıktan geçilmiyor.Bunların düzeltilmesi lazım.Kur'an dışı anlatılan dinle bu başarılamaz.