Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sadece İstanbul’da tanesi 800 bin liradan alınan taksi plakalarıyla ilgili inceleme yapılacak. Taksi sahiplerinin vergi ödeyip ödemedikleri ve yanlarında çalışanlarıyla ilgili sigorta primleri açısından durumları ortaya konulacak. Taksiciler kayıt altına sokulacak.
Kayıtdışıyla mücadele amacıyla stratejik planlar geliştiren Maliye Bakanlığı, CHP’li milletvekilinin önerisi, Bakan Mehmet Şimşek’in talimatıyla 50 binden fazla taksi plakası sahibini mercek altına alıyor. 2012 Bütçe Kanununun Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki akşam tamamlanan görüşmelerinde milletvekillerinin önerilerini de dinleyen Bakan Şimşek, 3 büyük şehirde sayıları 50 bine ulaşan taksi plakası sahiplerinin incelemesi talimatını verdi. İnceleme kapsamında, söz konusu taksi plakası sahiplerinin kayıtlarının çıkarılması ve bunların tek tek incelenerek vergi mükellefi olup olmadıkları, vergi ödeyip ödemedikleri ve yanlarında çalıştırdıkları kimselerle ilgili sigorta primleri açısından durumları ortaya konulacak.
‘ÖTV-KDV almayalım’ önerisi
Talimata yol açan gelişme bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin kayıtdışıyla mücadele ile mükellef sayısının artırılması konularında görüşlerini aktarmalarının ardından gerçekleşti. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde CHP’li Mevlüt Aslanoğlu, halen üç büyük şehirde 50 bin taksi plakası olduğunu belirterek, “Halen İstanbul’da bu plakaların bir tanesi 800 bin liraya alınıyor. Bu plakayı satın alan, bunu çalıştıran yani bu plakanın sahibi vergi ödüyor mu? Yanında çalıştırdığının sigortası ne oluyor? Bunların kayıt altına alınması bile çok büyük bir adım olacaktır. Ben şunu öneriyorum. Bir defaya mahsus olarak, plaka sahibi taksicilere araçlarını değiştirmeleri halinde ‘ÖTV-KDV almayacağım’ derseniz, bunların tamamını kayıt içine almış olursunuz. Bundan sonra da onlar da vergi mükellefi haline gelir” diye konuştu.
Öneri kapsamında söz konusu plaka sahibi taksicilerin araç değiştirirken ÖTV ve KDV indiriminden yararlanabilmek için Maliye Bakanlığı’nın mükellefleri arasında kayda girmelerinin sağlanacağı ve böylece o tarihten itibaren mükellef olarak vergi ödemek zorunda kalacakları vurgulandı. Bakan Şimşek’in bu öneriyi dikkatlice not alması ve zaman zaman yanındaki bürokratlarıyla konuşması dikkat çekti.
Görüşmelerin tamamlanmasının ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlayan ve bir konuşma yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, öneriyi beğendiğini ve gerekli talimatı verdiğini açıkladı. Kayıtdışının önlenmesi konusunda gelen bu öneriyi not aldığını, bununla ilgili hemen bir çalışma yapılacağını söyleyen Şimşek, “Arkadaşlarıma talimat verdim. Bu konuyla ilgili hemen çalışacaklar, bunları inceleyecekler” dedi. Vatan
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.