Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) verilerinden yapılan hesaplamaya göre, yüksek faizler ve satın alma gücündeki kayıplar, bireysel kredi kartlarında ilk 10 ayda 30 milyar TL’den fazla alacağı takibe düşürdü. Bireysel kredi kartlarındaki takipteki alacakların yüzde 65,2’si, kurumsal kredi kartlarında yüzde 49,9’u son 10 ayda takibe düşenlerden geldi.
5 Ocak itibariyle bireysel kredi kartlarında toplam takibe düşen alacak miktarı 16 milyar iken, 1 Kasım’da bu rakam 46 milyar 133 milyon lira oldu.
Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları bakiyesinde de ilk 10 ayın payı yüzde 51,3 olurken, kurumsal kredi kartlarında da yüzde 49,9 artış görüldü. Ekonomim'den İbrahim Ekinci'nin haberine gmre, taşıt kredilerinde takibe düşün toplam kredilerin yüzde 37,5’i, konut kredilerinde yüzde 26,9’u, ihtiyaç kredilerinde yüzde 38,2’si bu yıl ilk 10 ayda takibe düşenlerden geldi.
Ticaride takip oranı yüzde 18,9
Takibe düşen “ticari ve diğer” kredilerin bakiyesi 5 Ocak’ta 145 milyar 864 milyon lira. 1 Kasım’da bu rakam 179 milyar 943 milyon lira. Yani, toplamın yüzde 18,9’u bu yılın ilk 10 ayında takibe düşenlerden oluşuyor. 5 Ocak itibariyle takipteki KOBİ kredilerinin bakiyesi 57 milyar 123 milyon lira iken 1 Kasım’da bu rakam 77 milyar 978 milyon lira. Buna göre takipteki alacakların yüzde 26.7’si bu on ayda takibe düşen kısımdan geliyor. Toplam takipteki alacaklar, sektör olarak 274 milyar 621 milyon lira gözüküyor. Bunun yüzde 30,1’i, yani 82 milyar 637 milyon lirası son 10 ayda takibe düşenlerden oluşuyor. Sektörde takipteki alacakların nakdi kredilere oranı yüzde 1.71 gözüküyor. Bu oran oldukça düşük. Ancak son 10 ayın verileri bozulmanın hızlandığını gösteriyor.
İşte Türkiye'de en çok harcama yapılan yabancı kredi kartları
Kartlı ödemelerde artış yavaşladı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.