Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıkladığı geçici verilere göre Nisan 2012 itibarıyla en büyük plasman kalemlerinden olan krediler 2011 yılı sonuna göre yüzde 4 artışla 710 milyar 344 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.
Kredilerde son 1 yılda ise yüzde 23.8 oranında, 136.4 milyar TL tutarında artış yaşandı. KOBİ kredileri, 2011 yılı sonuna göre yüzde 1.6 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 21 oranında artışla 164 milyar 761 milyon TL düzeyine yükseldi. Kredi kullanan KOBİ niteliğindeki müşteri sayısı Nisan’da son 4 aylık dönemde yüzde 5.4 oranında, yıllık bazda ise yüzde 17.4 artarak 1 milyon 628 bin 743’e yükseldi.
KOBİ kredilerinin takibe dönüşümündeki artış eğilimi 2012 yılı Nisan ayında da devam etti. Nisan itibarıyla takipteki KOBİ kredileri yüzde 6 oranında, 310 milyon TL tutarında artışla 5 milyar 506 milyon TL’ye ulaştı. Bu dönemde kredisi takibe düşen KOBİ sayısı yüzde 6.7 azalışla 156 bin 96 oldu.
Küçük ölçekli işletmeler
Nisan itibarıyla kredi kullanan küçük ölçekli işletme sayısı 2011 yılı sonuna göre yüzde 7.2 artışla 259 bin 591’e ulaştı. Küçük işletmelerin kullandığı kredi tutarı ise yüzde 4.9 artışla 44 milyar 595 milyon TL oldu. Bu dönemde küçük ölçekli işletmelerin takibe düşen kredileri yüzde 11.3 artışla 1 milyar 418 milyon TL olurken, kredisi takibe düşen işletme sayısı yüzde 4.2 oranında azalışla 22 bin 926 oldu. Yıllık bazda değerlendirildiğinde kredisi takibe düşen küçük ölçekli işletme sayısı yüzde 8.7 oranında, takibe düşen kredi tutarı yüzde 15.6 oranında artış gösterdi.
takibe düşen krediler artmış ama takibe düşen kredi alanların sayısı düşmüş..demek batığa gidenler daha büyük miktarda kredi almış olan az sayıdaki KOBİ.. Derinleşmiş Avrupa Krizi yokken büyüme %10 dan %2 ye düştüğünde böyle... 8-9 ay sonrası mezbaha gibi olur ortalık bu gidişle...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.