Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son dönemde herkesin kulağına şunlar çalınmıştır: 'Bimeks tahvil ödemesini gerçekleştiremedi', 'İflas erteleyen Aynes 50 milyonluk kupon ödemesini yapamadı', 'Dünya Göz Hastanesi tahvilde temerrüde düştü.'
Haberleri görünce insan tedirgin oluyor öyle değil mi? Ne oluyor, bu şirketlerde sıkıntı mı var, batıyorlar mı?
Hayır batmıyorlar...
Şirketleri için önemli bir finansman kaynağı diye düşünüp tahvil ihraç etmişler. O ara nakit sıkışıklığı yaşayıp belki tahvilin anaparasını veya bir kupon ödemesini yapamamışlar. Yüzde 14-15'e kadar çıkan mevduat faizleri vatandaşı cezbettiği için tahvile ilgi olmamış.
Eee, sonuç...
Ya bankadan para bulacak ya da varlıklarını satıp, yatırımcısına parasını ödeyecek. Üstüne üstlük Borsa İstanbul'dan da atılacak.
Peki elinde bu şirketin tahvili olan vatandaş ne yapacak? İşin ikinci el piyasası olmadığı için şirketten para bekleyecek.
Şimdi elinde 'junk bond'u (çürük tahvil) olanlar iyi dinlesin.
Çünkü, bu sistemi değiştirecek bir müjde geliyor.
Öğrendiğime göre, Borsa İstanbul'da tıpkı hisse senetlerindeki Yakın İzleme Pazarı gibi bir Junk Bond Pazarı kurulması planlanıyor. Böylece, bir kupon ödemesini yapamadığı için şirketler borsadan atılmayacak. Junk Bond Pazarı'na alınacak. Burada şirket bonoları işlem görmeye devam edecek.
Bu neye mi yarar?
Şirket tahvilden finans sağlamaya devam eder, vatandaş da risk gördüğünde satıp çıkar.
Sermaye Piyasası Kurulu ile görüşmelerin yapıldığını duydum.
Umarım kısa vadede böyle bir adım atılır.
Buradan özel sektör tahvil piyasasını dizayn eden kamu kurumlarına seslenmek istiyorum: Junk Bond Pazarı dışında özel sektör tahvil piyasası için bir de sigorta fonu sistemi getirin. Şirket ödeme
yapamazsa sigorta şirketi devreye girsin.
Böylece vatandaş korkmadan özel sektör tahvillerine akın eder.
Piyasada ne gerginlik kalır ne de ölü doğum sancısı...
ÇÜRÜMÜŞÜ DİRİLTMEK AKIL DIŞIDIR AYRICA KÖR KUYUYA TAŞ ATMAK GİBİ YANİ ATTIKÇA YUTACAKSA ATMANIN ANLAMI VARMI.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.