Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel tahvil piyasalarının 1999'dan bu yana en kötü yılını geçirmesi bekleniyor. Financial Times’ın haberine göre küresel enflasyondaki artışlar genellikle tahvil piyasasında negatif bir tablonun oluşmasına neden oluyor.
İngiliz bankası Barclays’in 68 trilyon dolarlık devlet ve şirket borçlarını takip ettiği tahvil endeksi 2021 yılının başından bu yana %4,8 oranında negatif getiri sağladı. Düşüşlerde büyük ölçüde iki çeyrek boyunca devlet tahvillerinde görülen ağır satışlar etkili oldu.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar yılın başında ekonominin salgından toparlanacağı ve bu durumun sürekli büyüme ve enflasyon sürecine neden olacağı beklentisiyle portföylerini tahvillere yönlendirdi. Reflasyon ticareti olarak da adlandırılan bu süreçte piyasa oyuncuları uzun vadeli devlet tahvili alımlarını artırdı. Sonbaharda yükselen küresel enflasyona karşı merkez bankalarının faiz artışıyla yanıt verecekleri açıklamasıyla kısa vadeli tahviller darbe aldı.
Barclays tahvil endeksinin üçte birinden fazlasını oluşturan ABD Hazinesi tahvil getirileri ülkedeki enflasyonun Kasım ayında son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını gösteren ekonomik verilerden etkilendi. Yıl başında %0,93 olan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %1,49’a kadar yükseldi. İki yıllık tahvil getirileri ise yüzde %0,12’den %0,65’e tırmandı.
Yatırım firması Aberdeen Standard Investments’ın Portföy Yöneticisi James Athey konuyla ilgili açıklamasında, “Enflasyon yüzde 6'da seyrederken tahvillerin kötü bir yatırım olmasına çok şaşırmamalıyız. Tahvil yatırımcıları için kötü haber, gelecek yılın da zorlu gözükmesi. Merkez bankaları beklenenden daha hızlı hareket ederse daha fazla şok potansiyelimiz var ve özellikle daha riskli tahvillerin cazip bir fiyatta olduğunu düşünmüyorum” ifadelerine yer verdi.
40 yıldır yükselen tahvil piyasalarında, negatif getiri ihtimali yıllardır yatırımcıların çok uzak gördüğü bir olasılıktı. Küresel endeks en son 1999 yılında, dotcom balonu sürecinde yüzde 5,2 negatif getiri kaydetmişti.
2021'deki kayıplara ve gelecek yıl ABD Merkez Bankası’nın (FED) ve diğer merkez bankalarının parasal sıkılaştırmaya gitme olasılığına rağmen, bazı fon yöneticileri sabit gelirli 40 yıllık tahvillerde boğa piyasası çağrısı için erken olduğunu savunuyor.
Tahvil piyasalarında daha uzun vadeli getiriler Mart ayında zirve yaptı ve piyasalar gelecek yıl FED’in üç ve İngiltere Merkez Bankası'ndan dört faiz artışında bulunacağını açıklamasına rağmen geriledi.
Axa Yatırım Yönetimi Portföy Yöneticisi Nick Hayes'e göre, uzun vadeli tahvillerin son dönemdeki gücü, para politikalarında çok hızlı sıkılaştırmaya geçilmesi halinde merkez bankacılarının ekonomik toparlanmayı rayından çıkaracağına veya borsada satışları tetikleyeceğine inanan yatırımcıların ağırlıkta olduğuna yönelik işaret.
Hayes konuyla ilgili açıklamasında, “Bugün faizleri ne kadar yükseltirseniz, birkaç yıl içinde o kadar çok düşüşe geçmek zorunda kalırsınız. Eğer pay piyasası biraz geri giderse, insanlar aniden tahvilleri tekrar cazip göreceklerdir. Gelecek yıl çift haneli getiri elde edeceğimizi söylemiyorum. Ancak basit bir gerçek şu ki, önümüzdeki on yıllara bakarak bir plan belirliyorsanız negatif bir yılı her zaman pozitif bir yıl takip etme eğilimindedir” ifadelerine yer verdi.
Wall Street’te beklenen Noel rallisi gelecek mi?
Alman tahvilinde getirinin yükselmesi bekleniyor
Dünya ekonomisi ilk kez 100 trilyon doları aşacak!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.