Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dünya bir gıda krizine doğru yol alırken “Tahıl Koridoru”nun açılması, biraz olsun bir rahatlama yarattı. Karadeniz’in uluslararası ticari gemilere kapanması üzerine Akdeniz’deki limanların önemi arttı. Türkiye’nin Akdeniz’de rıhtımı olan “Mersin Serbest Bölgesi” de büyük önem kazandı.
Bölgenin 2022'nin ilk üç ayında ticaret hacmi, 2021'in benzer dönemine kıyasla yüzde 9 artışla 939 milyon dolar gerçekleşti.
Doğu Akdeniz'deki 115’i yabancı, 296’sı yerli toplam 411 firmaya ev sahipliği yapan Mersin Serbest Bölgesi'nin 2022'nin ilk üç ayında ticaret hacminin süratle yükselmesi bu işin somut bir göstergesi. Ülkemizde çeşitli alanlarda yatırımları olan ve faaliyet gösteren Türkallar şirketinin CEO’su Yakup Türkal, Türkiye’nin konumu gereği krizi avantaja çevirmek konusunda önemli bir kapasiteye sahip olduğunu söyledi.
Yakup Türkal “Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Ekonomiyi Araştırma Enstitüsü verilerine göre 2020-2021 sezonunda ülkemiz, geçen yıl ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6’sını Rusya’dan, yüzde 14,6’sını Ukrayna’dan gerçekleştirdi. Ancak Rus Ukrayna savaşı nedeniyle dünyada tahıl ve ayçiçeği krizi yaşandı. Bu stoklarının küresel pazarlara ulaşması için Türkiye çok önemli. Tahıl koridordan 30-35 milyon ton gıda çıkarılması hedefleniyor. Koridorlar sayesinde buradan çıkacak ürünlerin Türkiye'ye üzerinden dünyaya yayılması çok akılcı. İkisi Ro-Ro olmak üzere 23 gemimiz yüklerini almış bir şekilde bekliyor. Bu gemilerden 7’si, toplam 30 bin ton ayçiçeği yağı taşıyor” dedi.
Akdeniz limanları önem kazandı
Mersin Serbest Bölge’de tank terminali ve dolum tesisi olan Yakup Türkal, Akdeniz limanlarının önem kazanacağı konusunda iddialı. Bunu da şöyle açıklıyor; “İlk olarak gemilerin Karadeniz’den ayrılması ile birlikte bu gemilerin limanlara, dolum tesislerine ulaşması ile sektörde bir rahatlama olacak. Bu nedenle Akdeniz limanları önem kazanacak. Örneğin ayçiçek yağını ele aldığımızda Karadeniz’den gelen yağları ayrıştırıp, paketleyip Akdeniz çanağındaki ülkelere satmamızın önünü açılacak. Bu durunda alternatif olarak, soya, palm yağı, ayçiçeği, pamuk tohumu yağları gibi seçeneklerde öne çıkacak. Bu arada ithal ettiğimiz tahılları da Akdeniz ülkelerine ve AB ülkelerine satarak krizi fırsata çevirmiş olacağız” diyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.